Fackförbundet ST

Ryckighet i budgetarbetet ger sämre statlig service

Dela

Regeringens aviserade förstärkningar av anslagen till bland andra Försäkringskassan är välbehövliga. Ännu bättre hade det varit om regeringen förmådde att konsekvent ge myndigheter det anslag som behövs för verksamheten, hellre än att tvinga fram hårda besparingar ena året och storstilade satsningar nästa.

 - Regeringen är mån om att statsförvaltningen ska effektiviseras. Men det är synnerligen ineffektivt att först kommendera fram hårda generella  sparkrav och därefter skjuta till extra pengar. Nu uppstår allvarliga brister i myndigheternas verksamhet innan man hinner rätta till dem. Sveriges medborgare måste kunna lita på att det finns en långsiktighet i statens verksamhet som gör att man får den service som man har rätt till, säger Britta Lejon, förbundsordförande för Fackförbundet ST.

I samband med förra årets budget införde regeringen ett generellt sparkrav på 1 procent på de flesta myndigheterna, däribland Försäkringskassan. Ett sparkrav som lades utöver det ordinarie produktivitetsavdraget, som sedan trettio år läggs på alla myndigheters anslag. Redan då varnade såväl arbetstagarorganisationer som myndigheten själv för att man inte skulle klara av att leverera på sitt uppdrag fullt ut. Regeringen tog synbarligen till sig av kritiken, för redan i vårbudgeten tidigare i år meddelades att Försäkringskassan skulle få extra tillskott. Därefter har regeringen nu i samband med den kommande höstbudgeten meddelat att man skjuter till sammanlagt 2, 3 miljarder. Försäkringskassan har i sitt budgetunderlag begärt att få ett tillskott på sammanlagt 4,1 miljarder.

 - Tillskottet är bra men tyvärr inte tillräckligt. Dessutom kommer effekterna av budgetförstärkningen inte att kunna uppnås under kommande budgetår. Det kommer ta flera år att genomföra rekryteringar, utbildningar och andra åtgärder för att komma ikapp. Hade vi fått pengarna från början hade det varit lättare att få till stånd en förstärkt verksamhet,  säger Thomas Åding , ordförande för ST inom Försäkringskassan.

 - Lärdomen är att det i längden blir dyrt att spara för mycket. Vi får helt enkelt mindre pang för skattepengarna när de hanteras på detta  sätt, effektiviseringsarbetet riskerar att bli dumsnålt,  säger Britta Lejon.

Nyckelord

Kontakter

Följ Fackförbundet ST

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Fackförbundet ST

Forskningspropositionen - en satsning på minskad akademisk frihet17.12.2024 10:41:28 CET | Pressmeddelande

Fackförbundet ST välkomnar regeringens satsning på forskning, men konstaterar att inriktningen innebär att den akademiska friheten inskränks. När de externa och politiskt styrda forskningsanslagen får en allt mer betydelsefull roll, minskar lärosätenas och forskarnas eget inflytande över vilken forskning som ska bedrivas. ST hade hellre sett en större satsning på direkta anslag till lärosäten, och åtgärder för att stärka anställningstryggheten för fler forskare.

Facken inom staten: Säkerhetsprövningar måste kunna överprövas10.12.2024 15:45:00 CET | Pressmeddelande

Förslaget till en förbättrad process för säkerhetsprövningar är otillräckligt, och når inte ända fram för att säkerställa förtroendet för och insynen i prövningen. Det är den gemensamma slutsatsen från fackförbunden inom den statliga förhandlingsorganisationen OFR/S,P,O. Utredningen borde ha tagit fram ett konkret förslag till hur säkerhetsprövningar ska kunna överprövas i en domstolsförhandling, samt presenterat tydliga kriterier för hur säkerhetsprövningar ska göras.

Svåra avtalsförhandlingar väntar i staten2.12.2024 10:03:26 CET | Pressmeddelande

Fackförbundet ST befarar att avtalsförhandlingarna inom staten kommer att bli mycket besvärliga. Arbetsgivarverkets inställning att sifferlösa avtal skulle göra staten till en mer attraktiv arbetsgivare och säkra kompetensförsörjningen underkänns helt av fackförbundet, som istället menar att det är konkurrensmässsiga löner, goda arbetsvillkor, och bra arbetsmiljö som avgör om staten kan rekrytera och behålla kompetens.

Informationsplikt skapar oro på myndigheter26.11.2024 15:56:13 CET | Pressmeddelande

Fackförbundet ST ser inga skäl till att införa det förslag till informationsplikt för vissa myndigheter som regeringens utredare lade fram idag. Det framstår mer som ett symbolpolitiskt förslag ägnat att signalera stram migrationspolitik. Eftersom det enligt utredaren själv bara är i undantagsfall som lagen kommer behöva åberopas, riskerar det enbart att skapa onödig stress och osäkerhet hos myndighetsanställda.

Ökad positiv attityd till distansarbete inom staten – Riksrevisionens nya rapport visar att arbetet är lika effektivt på distans12.11.2024 09:34:41 CET | Pressmeddelande

Riksrevisionens nya granskningsrapport om distansarbete på myndigheter visar att det inte påverkar arbetets effektivitet. I Fackförbundet STs nyligen släppta arbetsmiljörapport är trenden tydlig, 41 procent av de svarande ser inga som helst problem med att delvis jobba på distans. Det är en positiv ökning med 20 procent på fyra år.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye