Linköpings kommun

Linköping agerar efter larm om skärmtid

Dela

S-M-styrets ambition är att Linköpings skolor ska ligga i framkant i att införa mobilfria skoldagar samt i att minska användandet av skärm. Arbetet är redan igång, men frågan har aktualiserats i och med Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer om skärmtid för barn och unga.

De nya rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten presenterades i veckan och kan sammanfattas i att barn och unga ska ha max en till tre timmars skärmtid per dag beroende på ålder. Barn upp till två år bör helt undvika skärm. Råden stödjer sig bland annat på forskning som visar att mycket skärmtid kan knytas till psykisk ohälsa, samt att vissa grupper är särskilt sköra - exempelvis barn med ADHD.

– Det har funnits en övertro på att det alltid är en fördel med skärmar i undervisningen. När vi ser att det faktiskt kan innebära minskad koncentration och sämre psykiskt mående måste vi agera, säger Elias Aguirre (S), kommunalråd och ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Redan förra året tog S-M-styret beslut om att ta bort bestämmelsen om att ha en skärm för varje barn i grundskolan. Sedan en tid tillbaka uppmuntras högstadieskolorna i kommunen att införa ett totalt mobilförbud, vilket också har börjat verkställas på flera skolor.

Elias Aguirre (S) ser gärna ett nationellt mobilförbud i grundskolan, men i väntan på regeringens utredning kring frågan och framtida beslut i riksdagen jobbar styret i Linköping med de verktyg som står till buds på kommunal nivå.

– Skärmar och läsplattor kommer finnas i Linköpings skolor även framöver, men vårt mål är att mer fokus läggs på traditionell undervisning, säger Elias Aguirre (S).

Rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten handlar om skärmtid på fritiden, men användningen av skärmar inom förskola och skola påverkas också av de nya forskningsrönen.

Fakta
Lokala beslut i Linköping för att minska skärmtid i skolan

  • 2023 tog S+M-styret beslut om att ta bort bestämmelsen om att ha en skärm per barn i grundskolan.
  • Högstadieskolorna i kommunen uppmuntras att införa ett totalt mobilförbud.
  • Kommunen ser just nu över riktlinjerna för att minska användningen av skärmar i förskolan och skolan, utifrån ny forskning.

Kontakter

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 165 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye