Planerar höja avgifter från årsskiftet
Transportstyrelsen har för avsikt att höja avgifter inom alla trafikslag från årsskiftet. En avgift som påverkar många är utfärdande av körkort och förarbevis, en annan är vägtrafikregisteravgiften.

Under pandemin avstod Transportstyrelsen från att höja avgifter i den takt som hade behövts för att myndighetens kostnader och intäkter skulle vara i balans. Ett viktigt skäl var att inte belasta branschen med ökade kostnader i ett känsligt läge. Regeringen har sedan dess beslutat att stryka delar av det underskott som uppstod, men andra delar behöver Transportstyrelsen ta in genom effektiviseringar, besparingar och höjda avgifter. Några av de höjningar som myndigheten föreslår är:
- utfärdande och förnyelse av körkort och förarbevis, med 55 kronor till 375 kronor
- vägtrafikregisteravgiften, med 7 kronor per fordon i registret, till 69 kronor per fordon.
- den 10-åriga rätten till personlig fordonsskylt, med 700 kronor till 1 400 kronor (Transportstyrelsens del).
Krävs för att intäkter ska motsvara kostnader
Transportstyrelsen har tidigare år meddelat att det sannolikt kommer krävas fortsatta höjningar, vilket också syns i det förslag som nu har tagits fram.
–Vi avser att öka avgiftsuttaget med ungefär 14 procent på en övergripande nivå jämfört med dagens nivåer. Det slår lite olika mellan trafikslagen. På järnvägssidan behöver vi höja mer än för övriga trafikslag för att säkerställa att våra intäkter motsvarar kostnaderna, säger ekonomidirektör Rosie-Marie Fors.
Transportstyrelsen gör årligen en översyn av myndighetens avgifter i syfte att säkerställa att intäkterna motsvarar kostnaderna och i övrigt stämmer överens med gällande principer. Transportstyrelsen lägger stor vikt vid att genomföra effektiviseringar och besparingar. Det är nödvändigt för att möta upp ett stramare ekonomiskt läge såväl inom myndigheten som i samhället i stort.
De planerade avgiftsförändringarna består av ändringar i avgiftsnivåer, nya avgifter, borttagna avgifter och avgifter som ändrats i konstruktion. Avgifter som inte omnämns i den sammanställning som finns (se länk nedan), planeras ligga kvar på samma nivå som idag under 2025.
Beslut om nya avgifter fattas av Transportstyrelsens generaldirektör under hösten. Nya avgifter gäller därefter från och med den 1 januari 2025.
Nyckelord
Kontakter
Transportstyrelsens presstjänst
Tel:010-495 43 00press@transportstyrelsen.seLänkar
Transportstyrelsen arbetar för ett tillgängligt och säkert transportsystem
Transportstyrelsen arbetar för att uppnå god tillgänglighet, hög kvalitet, säkra och miljöanpassade transporter inom järnväg, luftfart, sjöfart och väg. Vi tar fram regler, ger tillstånd och följer upp hur de efterlevs. Med hjälp av våra register arbetar vi bland annat med avgifter, tillstånd och ägarbyten.
Vi finns på 13 orter i landet och vi har idag cirka 2 000 medarbetare. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro.
Följ Transportstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Transportstyrelsen
Tvätt- och diskvatten hotar Östersjön24.4.2025 11:46:34 CEST | Pressmeddelande
Utsläpp till följd av tvätt, dusch och köksanvändning på fartyg innehåller en mängd farliga föroreningar. Förbättrad rening och minskad plastanvändning ombord är åtgärder som Chalmers tekniska högskola föreslår i en rapport, som tagits fram på uppdrag av Transportstyrelsen.
Tappet för inrikesflyget fortsätter23.4.2025 08:58:55 CEST | Pressmeddelande
Antalet passagerare som reser med inrikesflyg fortsätter att minska. Det visar ny statistik från Transportstyrelsen, där årets första kvartal jämförs med samma period året innan.
Nytt klimatpaket för sjöfarten15.4.2025 09:34:01 CEST | Pressmeddelande
Den internationella sjöfartsorganisationen International Maritime Organization (IMO) har tagit ett första viktigt steg mot ett nytt klimatpaket. Fartyg ska börja använda drivmedel som ger mindre utsläpp – eller betala en hög avgift. Regelpaketet ska leda till att målen om nettonollutsläpp av växthusgaser inom den internationella sjöfarten nås till 2050.
Halvljus – vanligaste felet vid besiktning9.4.2025 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Defekta halvljus är fortfarande den vanligaste anmärkningen vid besiktning av personbilar. Över 287 000 nedslag meddelades vid förra årets kontrollbesiktningar. Ungefär var fjärde bil underkändes med krav på efterkontroll vid besiktningen och olika anmärkningar på bilbelysningen toppar Transportstyrelsens statistik.
Antal skadade i olyckor med elsparkcykel ökar kraftigt3.4.2025 13:05:00 CEST | Pressmeddelande
Under 2024 omkom 5 personer och 4 599 personer skadades i elsparkcykelolyckor. Olyckorna har ökat med drygt 30 procent jämfört med året innan. Det framkommer i Transportstyrelsens preliminära sammanställning av olyckor för fem olika fordonstyper: A-traktor, mopedbil, fyrhjuling, snöskoter och elsparkcykel.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum