Transportstyrelsen

Planerar höja avgifter från årsskiftet

Dela

Transportstyrelsen har för avsikt att höja avgifter inom alla trafikslag från årsskiftet. En avgift som påverkar många är utfärdande av körkort och förarbevis, en annan är vägtrafikregisteravgiften.

Vy över storstad med ett komplext myller av vägar och fordon.
Beslut om nya avgifter fattas under hösten och gäller därefter från och med den 1 januari 2025. Foto: Liza Simonsson/Transportstyrelsen

Under pandemin avstod Transportstyrelsen från att höja avgifter i den takt som hade behövts för att myndighetens kostnader och intäkter skulle vara i balans. Ett viktigt skäl var att inte belasta branschen med ökade kostnader i ett känsligt läge. Regeringen har sedan dess beslutat att stryka delar av det underskott som uppstod, men andra delar behöver Transportstyrelsen ta in genom effektiviseringar, besparingar och höjda avgifter. Några av de höjningar som myndigheten föreslår är:

  • utfärdande och förnyelse av körkort och förarbevis, med 55 kronor till 375 kronor
  • vägtrafikregisteravgiften, med 7 kronor per fordon i registret, till 69 kronor per fordon.
  • den 10-åriga rätten till personlig fordonsskylt, med 700 kronor till 1 400 kronor (Transportstyrelsens del).

Krävs för att intäkter ska motsvara kostnader

Transportstyrelsen har tidigare år meddelat att det sannolikt kommer krävas fortsatta höjningar, vilket också syns i det förslag som nu har tagits fram.

–Vi avser att öka avgiftsuttaget med ungefär 14 procent på en övergripande nivå jämfört med dagens nivåer. Det slår lite olika mellan trafikslagen. På järnvägssidan behöver vi höja mer än för övriga trafikslag för att säkerställa att våra intäkter motsvarar kostnaderna, säger ekonomidirektör Rosie-Marie Fors.

Transportstyrelsen gör årligen en översyn av myndighetens avgifter i syfte att säkerställa att intäkterna motsvarar kostnaderna och i övrigt stämmer överens med gällande principer. Transportstyrelsen lägger stor vikt vid att genomföra effektiviseringar och besparingar. Det är nödvändigt för att möta upp ett stramare ekonomiskt läge såväl inom myndigheten som i samhället i stort.

De planerade avgiftsförändringarna består av ändringar i avgiftsnivåer, nya avgifter, borttagna avgifter och avgifter som ändrats i konstruktion. Avgifter som inte omnämns i den sammanställning som finns (se länk nedan), planeras ligga kvar på samma nivå som idag under 2025.

Beslut om nya avgifter fattas av Transportstyrelsens generaldirektör under hösten. Nya avgifter gäller därefter från och med den 1 januari 2025.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Transportstyrelsen arbetar för ett tillgängligt och säkert transportsystem

Transportstyrelsen arbetar för att uppnå god tillgänglighet, hög kvalitet, säkra och miljöanpassade transporter inom järnväg, luftfart, sjöfart och väg. Vi tar fram regler, ger tillstånd och följer upp hur de efterlevs. Med hjälp av våra register arbetar vi bland annat med avgifter, tillstånd och ägarbyten.

Vi finns på 13 orter i landet och vi har idag cirka 2 000 medarbetare. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro.

Följ Transportstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Transportstyrelsen

Transportstyrelsen kan gå vidare med upphandlad skylttillverkare25.10.2024 15:10:00 CEST | Pressmeddelande

Förvaltningsdomstolen har bedömt att Transportstyrelsen har agerat rätt vid upphandlingen av ny skylttillverkare: – Vi kommer nu arbeta vidare utifrån det utslaget. Avtalet som ska tecknas är med ett tyskt bolag verksamt i Tyskland, som enligt uppgift kommer att bygga upp den svenska skylttillverkningen på plats i Sverige med hjälp av en svensk partner, säger Anna Berggrund, avdelningschef.

Sverige sticker ut när det gäller påbackningsolyckor23.10.2024 08:15:00 CEST | Pressmeddelande

Sverige har betydligt högre andel påbackningsolyckor, jämfört med länder som Frankrike och USA. Det framkommer i en ny studie från Karlstads universitet i samarbete med Chalmers industriteknik: – Parkeringsplatser i stadsområden är särskilt utsatta platser, där nästan hälften – 44 procent – av olyckorna inträffar, säger Khabat Amin, statistiker på Transportstyrelsen och doktorand i risk- och miljöstudier vid Karlstads universitet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye