E-hälsomyndigheten – en allt större myndighet
I år blir E-hälsomyndigheten 10 år som myndighet – och växer mer än någonsin. 125 personer arbetade på E-hälsomyndigheten när den bildades 2014. Idag är över 400 anställda – och blir allt större.
Det började som en myndighet för e-recepttjänster för öppenvårdsapotek och vårdgivare. Idag utvecklar E-hälsomyndigheten den nationella digitala infrastrukturen inom hälsa vård och omsorg och förbättrar samt underlättar för hälso- och sjukvården i Sverige.
– För första gången i historien ombildades 2014 ett bolag till en myndighet. Det statliga bolaget Apotekens service blev E-Hälsomyndigheten. Myndigheten hade 129 anställda och baserades i Stockholm, säger Peter Alvinsson, avdelningschef på E-hälsomyndigheten.
I juni 2016 fick myndigheten uppdraget att omlokaliseras till Kalmar och hade 165 anställda.
Av de totalt 80 anställda medarbetare som fick preliminärt erbjudande om befattning med placering i Kalmar valde fyra att tacka ja, tillsammans med ytterligare tio medarbetare som fått placeringsort Kalmar med möjlighet att arbeta på distans. Resterande som erbjudits befattning med placering i Kalmar valde att tacka nej. Samtliga 43 medarbetare som erbjöds befattning med placering i Stockholm tackade ja.
– Det var såklart en utmaning att flytta myndigheten till Kalmar. Men det innebar också många nya arbetstillfällen på orten. Och vi är idag en stor arbetsgivare i Kalmar, säger Peter Alvinsson.
Nu jobbar nära 260 personer på E-hälsomyndigheten i Kalmar, och 150 i Stockholm. Och myndigheten fortsätter att växa. 97 nyanställda har börjat eller ska börja under 2024.
– Vi har många nya och spännande uppdrag från regeringen. Vilket gör att vi växer. Myndigheten har många olika yrkesroller. Allt från systemutvecklare, testspecialister och arkitekter, till administratörer, farmaceutiska utredare, jurister och kundtjänstmedarbetare. Vi ser fram emot ytterligare ett decennium där vi driver utvecklingen av den nationella digitala infrastrukturen inom hälsa, vård och omsorg, säger Peter Alvinsson.
Om E-hälsomyndigheten
E-hälsomyndigheten driver utvecklingen av den nationella digitala infrastrukturen inom hälsa, vård och omsorg. Vi skapar förutsättningar för digitala tjänster och lösningar för privatpersoner och professioner inom hälso- och sjukvård, apotek och socialtjänst. Vi arbetar även för att hälsodata ska bli tillgänglig i hela vårdkedjan, oavsett var i landet patienten får vård.
Antal anställda: 414
Antal anställda i Kalmar: 257
Antal anställda i Stockholm: 150
Anställda som börjat eller ska börja under 2024: 97
Kontakter
Kontakta vår presstjänst
Tel:010-106 07 98presstjanst@ehalsomyndigheten.seLänkar
Om oss
E-hälsomyndigheten skapar möjligheter för digitala tjänster inom hälso- och sjukvård, apotek och socialtjänst. Målet är att rätt information ska finnas tillgänglig i varje vårdsituation. Det ger medarbetare i vården bättre förutsättningar och ökar patientsäkerheten.
Följ E-hälsomyndigheten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från E-hälsomyndigheten
Taket i högkostnadsskyddet blir högre den 1 januari18.12.2024 12:00:05 CET | Pressmeddelande
Den 1 januari 2025 höjs taket i högkostnadsskyddet för läkemedel med 50 kronor, från 2 850 kronor till 2 900 kronor. Det beror på att prisbasbeloppet för 2025 har höjts till 58 800 kronor.
Ny komponent i den digitala infrastrukturen ökar vårdinformationssystemens förmåga att kommunicera5.11.2024 09:33:03 CET | Nyheter
E-hälsomyndigheten ser ett behov av att öka vårdinformationssystemens förmåga att kommunicera med varandra. Det skulle bland annat göra det möjligt att automatiskt i högre grad föra över information till nationella kvalitetsregister från vårdens it-system. E-hälsomyndigheten föreslår därför att myndigheten får i uppdrag att utveckla en komponent för så kallad tjänsteadressering.
Region Skåne är tredje regionen som ansluter till Nationella läkemedelslistan15.10.2024 10:28:40 CEST | Pressmeddelande
Region Skåne har börjat införa Nationella läkemedelslistan i sitt primärvårdsystem och fortsätter med övriga system under hösten och vintern. Allt fler vård- och apoteksaktörer ansluter sig till Nationella läkemedelslistan och på E-hälsomyndighetens webbplats kan du följa utvecklingen.
Fortsatt intensivt arbete för att införa Fritidskortet14.10.2024 13:56:30 CEST | Pressmeddelande
E-hälsomyndigheten håller med om lagförslagen om ett statligt fritidskort som Socialdepartementet skickat ut för remiss. Fritidskortet är en digital tjänst som ska göra det möjligt för fler barn och unga att delta i fritidsaktiviteter.
Nu påbörjar Region Stockholm anslutningen till Nationella läkemedelslistan9.10.2024 13:46:03 CEST | Pressmeddelande
Region Stockholm inför Nationella läkemedelslistan i sitt vårdinformationssystem under hösten 2024. Stockholm är därmed den andra regionen i Sverige där medarbetarna ser aktuell information om en patients förskrivna och uthämtade läkemedel direkt i sitt eget system.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum