Region Örebro län

Axel Schylström inleder ”En månad för livet” i Hästhagen

Dela

Axel Schylström på scenen, löpare längs Svartån och samtalsjour på infotorget. Den 10 september, på den internationella suicidpreventiva dagen, arrangeras Hoppets dag i Hästhagen, Örebro. Det är starten på initiativet “En månad för livet” som ska öka medvetenheten om psykisk hälsa och suicidprevention i hela Örebro län.

Bakom månaden står Johanna Bernström Högblom, länssamordnare för suicidprevention på Region Örebro län tillsammans med länets kommuner, civilsamhället, statliga aktörer och näringslivet tillsammans med sin kollega Maria Belik som är utvecklingsledare för område psykisk hälsa.

– Den 10 september startar En månad för livet med Hoppets dag i Hästhagen, Örebro. Vi får många rapporter och nyheter om hur illa ställt det är med den psykiska hälsan och därför vill vi börja med en livsbejakande, positiv dag med fritt inträde, berättar Maria Belik.

Här möter du många av de organisationer som bjuder in till aktiviteter under månaden. Samtidigt finns det chans för den som behöver samtala med någon att träffa professionella. Vi avslutar dagen med en blomsterceremoni där vi minns dem som inte orkade kämpa mer.

Tid och plats:

  • Media hälsas välkomna till Hästhagen, Örebro, från kl. 14.00 den 10 september. Då är alla organisationer som ordnar En månad för livet och regionråd Jenny Steen (S) på plats.
  • 15.30 finns det möjlighet att intervjua Axel Schylström

Arrangemanget pågår 10 september kl. 16:00 - 20:00

Program:

  • 16:00 Välkommen
  • 16:15 Hoppets lopp startar (du startar när du vill mellan 16:15 och 18:45)
  • Uppblåsbar hinderbana, minigolf, musikunderhållning, informationstorg, tävlingar med fina priser och tipspromenad.
  • 17.30 Axel Schylström på scenen
  • 19:00 Prisutdelning
  • 19:15 Blomceremoni där vi minns de som inte orkade leva längre. Musik: Axel Schylström, Linnéa Eckerfors och Spelrum
  • 20:00 Avslutning

Vad händer mer under En månad för livet?

– Vi kommer att få höra mångas berättelse om sin psykiska ohälsa och kamp för att må bra i livet. Artisten Axel Schylström är med både på Hoppets dag och kommer sedan tillbaka med sin föreläsning Bränd. Sanna Bråding visar att alla har kraft att förändra sina liv. Hjärnkolls ambassadörer finns med på flera arrangemang. 

– Så är det utbildningar för dig som möter personer med psykisk ohälsa i din yrkesroll, som närstående eller som volontär.

– Den tredje delen är må bra-aktiviteter. Hoppets dag är en, men vi bjuder också in till att pärla eller sticka tillsammans, testa dans eller lyssna på musik. Hallsbergs kommun har lagt hela sin seniorfestival som en del av En månad för livet!

Varför genomför vi En månad för livet?

– Psykisk ohälsa och suicid är folkhälsoproblem som medför stort lidande och är något som de flesta av oss kommer i kontakt med under livet i någon form. För att minska den psykiska ohälsan och förhindra suicid krävs det att hela samhället hjälps åt, allt ifrån läkaren på akutpsykiatrin till vaktmästaren på skolan. Det här är verkligen allas fråga där alla kan vara med och bidra till förändring utifrån sina förutsättningar, säger Johanna Bernström Högblom, Region Örebro län.

Under en månad för livet vill vi sprida kunskap till så många invånare som möjligt i Örebro län. Därför finns en mängd olika aktiviteter som är öppna för alla och gratis att delta på.

Läs mer om program och alla arrangemang på vår webbplats: https://suicidprev.regionorebrolan.se/

En månad för livet är ett samarbete mellan Region Örebro län, länets tolv kommuner, civilsamhälle, statliga aktörer och näringsliv

Lite mer fakta

Så här går Hoppets lopp till: Det är ett varvlopp och du springer/går så många varv du vill. Banan fungerar att gå med barnvagn eller rullstol. Korta slingan är 1,2 km runt Hästhagen, vill du springa längre så springer du även runt Rosta gärde. Ingen anmälan eller avgift, men skänk gärna en gåva till en organisation som jobbar med suicidprevention. Swishnummer finns på plats. Priser lottas ut bland dem som tagit sig runt minst ett varv. Lena Axelsson Svedell håller i uppvärmning. Det finns toaletter och vattenstationer i anslutning till banan.

Så här går Blomceremonin till: Varje år förlorar vi cirka 48 personer till suicid i Örebro län. Vi har en blomma för var och en av dem, men du kan ta med en egen blomma också. Vi samlas vid ån, lyssnar till sång och sedan får var och en lägga sin blomma i vattnet och tänka på den en saknar.

En månad för livet Under perioden 10 september till 10 oktober kommer psykisk hälsa och suicidprevention att uppmärksammas extra mycket i Örebro län genom initiativet “En månad för livet”. Detta är ett samarbete mellan Region Örebro län, länets tolv kommuner, civilsamhället, statliga aktörer och näringslivet. Syftet är att öka kunskapen och medvetenheten om dessa viktiga ämnen i samhället.

För mer information, vänligen kontakta: Johanna Högblom Bernström, 073-584 32 20

Kontakter

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

Lyckat sommarprojekt i vården - "Kommer att göra mig till en bättre läkare"9.9.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Sommaren 2024 är tredje året som olika avdelningar på Universitetssjukhuset Örebro (USÖ) anställt läkarstudenter från årskurs sex eller högre som medicinsk omvårdnadsresurs - MOR. Arbetsuppgifterna har varierat men haft fokus på omvårdnad och att avlasta undersköterskor och sjuksköterskor. Resultatet har visat sig lyckat och nu stannar fler av sommarjobbarna kvar i höst för att arbeta på timmar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye