Region Örebro län

Nya rekommendationer för ökat skydd mot HPV-orsakad cancer

Dela

Är du 26 år eller yngre och tidigare inte vaccinerad mot humant papillomvirus, HPV? Då är det hög tid för det. Folkhälsomyndigheten rekommenderar nu HPV-vaccination till alla upp till och med 26 år, i syfte att fler ska få ett skydd mot HPV, och därmed lägre risk för HPV-orsakad cancer. ”Det här innebär att vi i Region Örebro län möjliggör för alla i den här gruppen att vaccinera sig om de inte tidigare är vaccinerade” säger smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen.

Bild på en arm med ett plåster.
Är du 26 år eller yngre och inte tidigare vaccinerad mot HPV? Då kan du boka tid vid någon av regionens båda veccinationsmottagningar. Folkhälsomyndigheten rekommenderar alla till och med 26 år att vaccinera sig, då vaccin ger ett ökat skydd mot HPV-orsakad cancer. Foto: Håkan Risberg/Region Örebro län

HPV-vaccin ingår sedan tidigare i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Barn erbjuds vaccination mot HPV inom skolhälsovården, och det är kostnadsfritt upp till 18 års ålder. Folkhälsomyndigheten rekommenderar nu vaccination mot HPV även till ovaccinerade kvinnor och män upp till och med 26 års ålder.

Enligt beslut i Region Örebro län kan vuxna upp till och med 26 år som önskar HPV-vaccin vaccinera sig mot en avgift på 220 kronor. 

Ökad risk i vissa grupper

Risken för HPV-orsakad cancer är högre inom vissa grupper. Det är därför extra angeläget att ovaccinerade män som har sex med män, transpersoner och personer som lever med hiv vaccinerar sig.

För personer över 27 är skyddseffekten av HPV-vaccination mot cancer mer osäker, därför gäller den nya rekommendationen bara upp till och med 26 år. Dock kan vaccin övervägas i enskilda fall även till personer 27 år och äldre, exempelvis till personer med förhöjd risk att utveckla cancer.

Vaccination mot HPV i Karlskoga eller Örebro

I vårt län kommer man i första hand ta emot för HPV-vaccination vid vaccinationsmottagningarna. Det innebär att personer som vill boka tid kan välja på att vaccineras i antingen Karlskoga eller i Örebro.

Det planeras även för att under våren kunna erbjuda möjlighet att vaccinera sig mot HPV vid vårdcentraler ute i länet. 

Liksom vid annan vaccination kan tid bokas via 1177.se eller genom att ringa till regionens Kontaktcenter på telefon 019-602 80 00.

Utrotningsprojektet förlängt ett halvår

Gruppen kvinnor födda 1994-1999 är sedan tidigare en prioriterad grupp när det gäller vaccination mot HPV. Dessa erbjuds HPV-vaccination gratis fram till och med den sista juni 2025 i samband med screening hos barnmorska.

”Att det finns ett särskilt erbjudande till de kvinnorna i samband med screening beror på det så kallade utrotningsprojektet och den forskningsstudie som pågått nationellt under några år, och som nu förlängts med ett halvår” förklarar Lovisa Bergengren, överläkare och den som leder den satsningen för Region Örebro läns räkning.

För att utrota livmoderhalscancer är det nationella målet att minst 70 procent av kvinnorna födda 1994-1999 vaccineras. 70 procents vaccinationstäckning krävs för att nå så kallad flockimmunitet.

”Hittills i länet har vi nått drygt 60 procent, vilket gör att vi ligger en bit över rikssnittet som just nu är 51,6 procent” säger Lovisa Bergengren som har gott hopp om att nå målet innan sommaren.

Fakta:

  • Humant papillomvirus, HPV, är en grupp vårtvirus som sprids via slemhinne- och hudkontakt.
  • I Sverige är HPV den vanligaste sexuellt överförbara infektionen. De flesta infektioner läker ut av sig själv, men kan ibland bli kronisk.
  • Personer med kvarstående HPV-infektion har en ökad risk att utveckla livmoderhalscancer, analcancer, cancer i svalgregionen och i könsorgan.
  • Att vaccinera sig mot HPV innan man träffat på viruset är det bästa sättet att skydda sig mot HPV-relaterad cancer.
  • HPV vaccination har sedan flera år varit en del av allmänna barnvaccinationsprogrammet, först för flickor och senare även för pojkar.
  • Folkhälsomyndigheten rekommenderar nu även vaccination av vuxna upp till 26 år.

Nyckelord

Kontakter

Vid eventuella frågor, vänligen kontakta:
Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare
019-602 10 00 (vxl)

Lovisa Bergengren, överläkare obstetrik och gynekologi
019-602 32 34

Bilder

Gunlög Rasmussen
Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare.
Foto: Håkan Risberg/Region Örebro län
Ladda ned bild
Lovisa Bergengren
Överläkare Lovisa Bergengren
Foto: Håkan Risberg/Region Örebro län
Ladda ned bild

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

Ny forskning förbättrar behandlingen av korsbett hos barn15.1.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande

Hur kan barn få en skonsam och mer effektiv behandling för korsbett? För att ta reda på svaret har forskare Stina Hansson jämfört två olika typer av tandställningar i sin avhandling. Resultaten ger insikter som kan förändra hur tandvården möter denna vanliga utmaning. Genom att fokusera på barnens upplevelser, behandlingens effekter och hälsoekonomin har hon upptäckt resultat som både överraskar och inspirerar till nya sätt att tänka inom Folktandvården.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye