Greenpeace öppnar kontor i Ukraina
Kiev, Ukraina, 10 september 2024. I dag öppnar Greenpeace ett nytt kontor i Kiev, Ukraina. I och med det fördjupas det arbete som pågått med allierade organisationer sedan kriget bröt ut. I Ukraina kommer Greenpeace bland annat att undersöka krigsbrott, övervaka säkerheten och strålningsnivåer vid ukrainska kärnkraftverk, samt arbeta med en grön och hållbar återuppbyggnad av landet.
– Greenpeace kommer att finnas där för att stödja ukrainarnas engagemang för demokratiskt deltagande samt klimat- och miljöfrågor även i tider av krig. För landets säkerhet behöver Ukraina fasa ut sitt beroende av fossila bränslen. Vår huvudsakliga uppgift blir att hjälpa Ukraina att återbygga infrastruktur på ett hållbart sätt med fokus på ren energi från sol- och vindkraft. Det handlar inte bara om grön teknik, utan även om att skapa en bred, hållbar framtid för Ukraina, säger Natalia Gozac, Greenpeaces nya kontorschef i Ukraina.
Det nya kontoret innebär ännu en milstolpe för Greenpeaces arbete i Ukraina. Ända sedan kriget bröt ut har Greenpeace-kontor i grannländerna Slovakien, Polen, Ungern, Rumänien och Bulgarien varit involverade i humanitärt arbete och flyktinghjälp. I samarbete med lokala miljöorganisationer har Greenpeace dokumenterat krigets stora miljökonsekvenser, såsom förstörelsen av Kakhovka-dammen. Noggranna radiologiska undersökningar har utförts vid Tjernobyl och Zaporizja och de första spadtagen för en grön återuppbyggnad har redan tagits. Tanken är att detta arbete nu ska accelerera när det nya kontoret nu öppnar.
– De kommande åren väntas flera miljarder euro investeras i återuppbyggnaden av Ukraina. Vi vill säkerställa att Ukraina byggs upp på ett mer hållbart och resilient sätt. Greenpeaces strikta finansiella oberoende från stater och företag gör att vi kan stötta en återuppbyggnad av ett oberoende, modernt och grönt Ukraina med ett decentraliserat förnybart energisystem som grund, säger Alexander Egit, generalsekreterare Greenpeace Central- och Östeuropa.
Rysslands invasion av Ukraina har haft en enorm påverkan på energi, mat, ekonomi, biodiversitet, handel, kärnkraftens säkerhet, klimatet och geopolitik, vilket även skiftat mycket av Greenpeace arbete. Exempelvis genom arbetet för att försöka snabba på utfasningen av alla ryska fossila bränslen inom EU och driva på för kraftfulla åtgärder mot den riskfyllda ryska “skuggflottan” i Östersjön.
– Jag känner mig väldigt rörd, hoppfull och stolt över Greenpeace-teamet i Ukraina och alla som har bidragit till att etablera detta nya kontor under så svåra omständigheter. Våra insatser i Ukraina har redan stakat ut vägen framåt och visat hur ny förnybar energi kan hålla igång skolor och sjukhus även under krigets fasor. Men det här är bara början. När den gröna återuppbyggnaden startar på riktigt i Ukraina kan det skapa ett djupt resilient land. Med vårt nya kontor i Kiev kommer Greenpeace att arbeta med det modiga och dedikerade ukrainska folket för att bygga ett grönt och säkert Ukraina. Tillsammans så drömmer vi inte bara om en bättre framtid, vi skapar den, säger Mads Christensen, generalsekreterare Greenpeace International.
Mer information
Fotomaterial hittar du här.
Mer information om Greenpeaces kontor i Ukraina hittar du här.
Kontakt vid intervjuförfrågningar
Daryna Rogachuk, kommunikationsansvarig Greenpeace Ukraina
daryna.rogachuk@greenpeace.org
+380 63 598 2600
Marija Tomac, Greenpeace CEE
+385 95 6274 528
Kontakter
Christopher Engberg DahlKommunikationansvarig
Tel:079 142 21 63christopher.dahl@greenpeace.orgGreenpeace är en oberoende organisation som agerar för att förändra attityder och beteenden, skydda och bevara miljön och verka för fred. Det gör vi genom att undersöka, exponera och konfrontera övergrepp mot miljön, naturen och klimatet. Vi gör det genom att få dem som har politisk och ekonomisk makt att skapa förändringar. Och genom att ta fram miljömässigt ansvarsfulla och socialt rättvisa lösningar som ger hopp och kan inspirera människor att ta ansvar för planeten.
Genom kreativa konfrontationer och användningen av fredlig civil olydnad, tar vi oss an de största hoten mot naturen och klimatet och strävar efter att skapa en bättre framtid. När vi agerar gör vi det med insikten om att människor är en del av naturen, med övertygelsen om att en bättre värld är möjlig, och med erfarenheten av att när vi står enade, kan vi verkligen göra skillnad.
Följ Greenpeace
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Greenpeace
Klimatambitionerna för Jönköpings offentliga måltider skiljer sig stort mellan kommunerna16.12.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Greenpeace kartläggning visar att det bland kommunerna i Jönköping finns flera goda exempel, men även många som ligger efter. Endast tre av länets 13 kommuner mäter utsläppen från måltiderna och Tranås saknar helt klimatambitioner. Jönköping visar framfötterna även jämfört med kommuner runt om i landet. Greenpeace vill med hjälp av kartläggningen engagera medborgare i att förbättra kommunernas klimatarbete.
Klimatambitionerna för Jämtlands offentliga måltider skiljer sig stort mellan kommunerna16.12.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Greenpeace kartläggning visar att kommunerna i Jämtland har flera goda exempel, men också att vissa halkar efter. Endast två av länets åtta kommuner mäter utsläppen från måltiderna och Krokom saknar helt klimatambitioner kring dessa. Länets minsta kommuner visar dock att det är möjligt att arbeta med frågan trots sin storlek. Greenpeace vill med hjälp av kartläggningen engagera medborgare i att förbättra kommunernas klimatarbete.
Klimatambitionerna för Gävleborgs offentliga måltider skiljer sig stort mellan kommunerna16.12.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Greenpeace kartläggning visar på stora skillnader i hur Gävleborgs kommuner hanterar klimatpåverkan från länets offentliga måltider och som helhet ligger länet efter nationellt. Endast två av länets tio kommuner mäter utsläppen från måltiderna och länets största kommun, Gävle, har ett ytterst bristfälligt klimatarbete. Greenpeace vill med hjälp av kartläggningen engagera medborgare i att förbättra kommunernas klimatarbete.
Klimatambitionerna för Blekinges offentliga måltider är klart lägre än snittet16.12.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Greenpeace kartläggning visar att kommunerna i Blekinge har mycket arbete kvar att göra när det kommer till klimatpåverkan från den offentliga konsten. Ingen av länets kommuner mäter utsläppen från måltiderna och i Ronneby kommun ligger ett politiskt beslut att servera animalier varje dag i skolan vilket hindrar arbetet med att minska klimatpåverkan. Greenpeace vill med hjälp av kartläggningen engagera medborgare i att förbättra kommunernas klimatarbete.
Klimatambitionerna för Skånes offentliga måltider skiljer sig stort mellan kommunerna16.12.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Greenpeace kartläggning visar att kommunerna i Skåne har en stor spridning i klimatambitioner när det kommer till det offentliga köket. Åtta av länets 33 kommuner mäter utsläppen från måltiderna. Helsingborg ligger i täten även nationellt men Simrishamn och Höganäs halkar efter mindre kommuner i länet. Greenpeace vill med hjälp av kartläggningen engagera medborgare i att förbättra kommunernas klimatarbete.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum