Nya metoder tillgängliggör städers historiska byggnadsritningar
Den 19 september är det dags för konferensen City Memories på ArkDes i Stockholm. Då presenterar stadsarkiven i Stockholm, Köpenhamn och Budapest nya metoder för att utforska och tillgängliggöra historiska byggnadsritningar. Det bidrar både till att förstå dåtidens stadsliv och till att ge nya perspektiv på dagens stadsutveckling.
Konferensen är finalen på det tvååriga EU-finansierade projektet ”City Memories - Visualizing change in three Europan capitals”. Experter inom stadshistoria, kulturarv och arkitektur har på olika sätt samarbetat med samma utgångspunkt: nya metoder för att utforska och tillgängliggöra respektive stads historiska byggnadsritningar.
- I varje byggnadsritning går det att få fram berättelser om invånare, entreprenörskap, tekniska uppfinningar, politiska och sociala system som skapat och förändrat staden, säger Ann-Sofi Forsmark, utvecklingschef på Stockholms stadsarkiv och koordinator för projektet. Medborgarinvolvering, hållbarhet och inkludering har varit viktiga utgångspunkter i arbetet.
Stockholms stads bygglovsritningar från åren 1713-1978 utsågs 2011 till världsminne av UNESCO. På konferensen lyfter Stockholms stadsarkiv fram nya aspekter på ritningarna. Med hjälp av uppgifter i arkiven kan kvinnliga byggherrar från 1700- och 1800-talet spåras och synliggöras genom att deras namn görs sökbara i en publik databas.
Stadsarkivet ska också ta fram en handledning tillsammans med historikern Karin Carlsson, som ska göra det lättare för användarna att förstå vilken sorts information byggnadsritningarna i arkivets samling innehåller.
I ett specialdesignat masterprogram har Köpenhamns stadsarkiv och Det Kongelige Akademi undersökt hur historiska byggnadsritningar från Stadsarkitektens samling kan vara användbara för dagens arkitektstudenter i arbetet med hållbara hus. Det har visat sig att de äldre ritningarna fungerar både för att lära känna en byggnad och som inspiration till nya lösningar, där omgestaltningar kan vara ett alternativ till att bygga nytt.
I Budapest samarbetar stadsarkivet med festivalen ’Budapest 100”, där historiska hus håller öppet för allmänheten och volontärer samlar information om husens historia, som sedan ska arkiveras. Arkivet har också ett samarbete med Óbuda University, som tagit fram 3D-visualiseringar av de historiska byggnadsritningarna.
För mer information, kontakta:
Ann-Sofi Forsmark, koordinator för City Memories
Tel 08-508 228 347
Nyckelord
Kontakter
Nathaniel ContardoKommunikatörStadsarkivet
Stockholms stadsarkiv är stadens arkiv men även landsarkiv för Stockholms län.
Bilder
Stadsarkivet vill stimulera alla att upptäcka och få ny kunskap genom att göra den information som skapats och skapas i staden lätt att hitta och använda. Stadsarkivet gör nuet och historien angelägna så att alla i Stockholm kan skapa sin egen och stadens framtid. Vi finns för att Stockholm och stockholmarna ska kunna utvecklas med stark koppling till historien.Vi hjälper staden att minnas. Vi är med och skapar den transparenta staden – där information om då och nu blir byggstenar för morgondagen.
Följ Stockholms stad
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad
Skolpodden: Kuratorn, skolminnen och God Jul19.12.2024 15:15:51 CET | Nyheter
I Skolpoddens säsongsavslutning berättar Josef Elveskog om kuratorernas viktiga roll i skolan men också om sina egna drivkrafter, styrkor och en viktig förebild.
Halva Östermalmstorg är klart – upprustningen blir färdig i augusti 202517.12.2024 14:12:39 CET | Pressmeddelande
Upprustningen av Östermalmstorg går som planerat och halva torget är nu färdigt. Projektet omfattar även torgets lokala gator samt delar av Nybrogatan, Sibyllegatan och Storgatan och totalt är cirka hälften av alla ytor som ska rustas upp klara. Arbeten pågår med att färdigställa fler delar. I slutet av augusti 2025 planeras hela projektet vara klart och Östermalmstorg ha förnyats till ett levande, tryggt och tillgängligt stadstorg.
Många möjligheter till ett aktivt jullov i Stockholms stad17.12.2024 11:52:17 CET | Pressmeddelande
Under jullovet finns många olika aktiviteter i stadens simhallar riktade till barn och unga. Inga förkunskaper behövs och många aktiviteter är gratis. Utöver det har många skridskoisar öppnat runt om i staden.
Stockholms stads största idrottshall invigd13.12.2024 12:36:13 CET | Pressmeddelande
Den 11 december invigdes Tellusborgshallen, Stockholms stads största idrottshall. I hallen finns tre fullstora idrottshallar och flera motionsrum och anläggningen kommer möjliggöra 20 000 idrottstimmar per inomhussäsong.
Stockholm framtidssäkrar världsarvet5.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
I januari stänger Skogskrematoriet, huvudbyggnaden på världsarvet Skogskyrkogården. Fastigheten ska restaureras och kommer öppna igen inför årsskiftet 2027.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum