Svag BNP-tillväxt sista spiken i kistan för inflationen
BNP väntas i år öka med måttliga 0,6 procent. Sjunkande bostadsinvesteringar och svag hushållskonsumtion utgör de största sänkena. Nästa år väntas BNP växa med hyggliga 2,3 procent, främst drivet av ökad hushållskonsumtion. Avklingade globala utbudsstörningar är den viktigaste förklaringen till att inflationen har normaliserats följt av stram penning- och finanspolitik. Den svaga inhemska BNP-tillväxten bör vara sista spiken i inflationskistan och borgar för tre sänkningar till av styrräntan innan årsskiftet. Antalet påbörjade nya bostäder når i år nätt och jämnt upp till 20 000 för att sedan öka svagt kommande år. Bostadspriserna väntas öka med knappt 5 procent under helåret 2024. Sett till att priserna hittills ökat med 8 procent innebär det att bostadspriserna väntas falla tillbaka med 3 procent fram till årsskiftet. Den prognosen är dock ovanligt osäker. Detta är några av slutsatserna i den nya prognosen i årets tredje nummer av Bomarknadsnytt som publiceras i dag.

Svensk BNP står och stampar på stället
BNP väntas öka med svaga 0,6 procent under helåret 2024 (se tabellbilaga). Det som framför allt pressar tillväxten är fallande investeringar i näringslivet - i synnerhet bostadsinvesteringar – och en svag hushållskonsumtion. Hushållen håller fortsatt hårt i plånboken.
Svag BNP-tillväxt stärker caset för tre sänkningar i år
Analyser av inflationen, särskilt av underliggande inflationstryck i svensk ekonomi, indikerar tydligt att inflationsspöket är besegrat. Avklingade globala utbudsstörningar är den främsta förklaringen till att inflationen har normaliserats vid sidan av en stram penningpolitik och återhållsam finanspolitik. Förutsatt att inga nya utbudsstörningar uppstår – vilket inte kan uteslutas – bör den svaga BNP-tillväxten bidra till att Riksbanken sänker styrräntan ytterligare tre gånger i år. Det skulle innebära en total sänkning med 0,75 procentenheter.
– Helt klart har en stram penningpolitik och återhållsam finanspolitik bidragit till att dämpa inflationen i Sverige. Den avgjort viktigaste förklaringen är att de negativa utbudsstörningarna vi såg under pandemin och Ukrainakriget, i stort sett har klingat av, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.
– Vi har nu en situation där de flesta av de faktorer som bidrog till att dra upp inflationen är ute ur leken. I kombination med en mycket svag svensk BNP-tillväxt är dörren nu vidöppen för ytterligare tre sänkningar av styrräntan om 25 punkter vardera innan årsskiftet. I frånvaro av nya utbudsstörningar skulle jag säga att det i det närmaste är kassaskåpssäkert. En dubbelsänkning av styrräntan är knappast förstahandsvalet för Riksbanken vid nästa beslutsmöte, men bör inte uteslutas helt – särskilt om ECB och FED dessförinnan beslutar att dubbelsänka sina respektive styrräntor, säger Robert Boije.

Bostadspriserna väntas falla med ungefär 3 procent– men prognosen är osäker
Bostadspriserna förväntas öka med knappt 5 procent under helåret 2024. Hittills i år har priserna ökat med nästan 8 procent, vilket innebär att de väntas falla tillbaka med cirka 3 procent fram till årsskiftet. Prognosen bygger på det historiska sambandet mellan bostadspriserna och hushållens inkomster respektive de långa bolåneräntorna och ett normalt säsongsmönster för höstmånaderna. Prognosen är dock ovanligt osäker. Ett historiskt mycket stort utbud talar å ena sidan för en dämpad prisutveckling framöver. Ett uppdämt behov av att byta bostad och mer positiva framtidsutsikter hos hushållen kan å andra sidan ha en positiv effekt på både efterfrågan och priserna.
– Vi vet ganska väl vad som driver bostadspriserna över tid, nämligen utvecklingen av hushållens inkomster och bolåneräntorna. På kort sikt kan dock även andra faktorer ha stor betydelse, vilket vi såg under pandemin. Vår huvudprognos är att bostadspriserna faller tillbaka svagt under hösten, i linje med hur det brukar se ut under höstmånaderna och sett till det mycket stora utbudet. Osvuret är dock bäst, säger Robert Boije.
Färre nya bostäder ger mindre draghjälp till återhämtningen
Antalet påbörjade nya bostäder förväntas nå knappt 20 000 i år, för att sedan stegvis öka svagt kommande år. Även om bygginflationen nu är nere på normala nivåer innebär det höga prisläget – efter åren med mycket hög bygginflation – att det är svårt för nyproduktionen att konkurrera med objekten på andrahandsmarknaden. En stor del av andelen konkurser återfinns just nu inom byggsektorn. Det låga bostadsbyggandet ger framöver mindre draghjälp än normalt till den ekonomiska återhämtningen och påverkar indirekt många underleverantörer och företag inom fastighetsutveckling mycket negativt. Dessutom utgör SCB:s kraftigt nedreviderade befolkningsprognos en ytterligare utmaning för sektorn.
– För många bostadsbyggare har de senaste två åren varit i det närmaste katastrofala. Sjunkande bolåneräntor, boprisuppgången på andrahandsmarknaden och en nu normal bygginflation inger, å ena sidan, hopp om en normalisering av läget. Mot detta står, å andra sidan, SCB:s nya befolkningsprognos som, om den slår in, minskar behovet rejält av nya bostäder framöver, säger Robert Boije.
Se tabellbilaga i bifogat pressmeddelande (pdf).
Rapporten Bomarknadsnytt nr 3, 2024 hittar du i bifogad bilaga (pdf).
Nyckelord
Kontakter
Catharina HenrikssonPresschefSBAB
Tel:+46 76 118 79 14catharina.henriksson@sbab.seRobert BoijeChefsekonomSBAB
Tel:070-269 45 91robert.boije@sbab.sewww.sbab.se/bloggen/Bilder


Dokument
Länkar
Om SBAB
SBAB:s affärsidé är att med nytänkande och omtanke erbjuda lån och sparande samt andra tjänster till privatpersoner, bostadsrättsföreningar och fastighetsbolag i Sverige. SBAB bildades 1985 och ägs av svenska staten. Bostadssajten Booli och mäklarguiden Hittamäklare är en del av SBAB:s trygga och enkla tjänster för bolån och boendeekonomi utan krångel. Antal bolånekunder uppgår till 287 000 och 634 000 privatpersoner har sparkonto (per den 31 mars 2024). Antal medarbetare (FTE) är 957. SBAB prioriterar fyra av FN:s globala hållbarhetsmål (8, 11, 12 och 13) inom ramen för Agenda 2030. Målen utgör en integrerad del av SBAB:s hållbara styrmodell och dagliga arbete. Läs mer på: sbab.se, booli.se, hittamaklare.se, facebook.com/sbabbank, twitter.com/sbabbank, linkedin.com/company/sbab-bank.
Följ SBAB Bank
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från SBAB Bank
Större sannolikhet att styrräntan sänks än höjs i tullkrigets spår17.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
BNP-tillväxten i år revideras ner från 1,8 till 1,4 procent i kölvattnet av tullkriget. Att inflationen de senaste tre månaderna legat över Riksbankens mål bedöms bero på tillfälliga faktorer. Svensk ekonomi går på knäna, arbetslösheten fortsätter att öka trendmässigt och hushållen håller alltjämt hårt i plånboken. Tullkriget medför samtidigt betydande osäkerhet för både BNP- och inflationsutvecklingen. Bedömningen är ändå att det är större sannolikhet att styrräntan sänks än höjs. Riksbanken väntas sänka styrräntan i augusti, vilket i så fall ger lite lägre rörliga bolåneräntor. Aktiviteten på bostadsmarknaden tar inte fart, i synnerhet inte för bostadsrätter. Däremot justeras bostadsbyggandet i år upp till 29 000 bostäder. Bostadspriserna väntas öka måttligt, med dryga 3 procent under året. Reformerna i vårpropositionen, inklusive nya ROT, väntas ha liten betydelse för den ekonomiska aktiviteten i stort och för bostadsmarknaden.
Var fjärde bostad säljs utan betald annons16.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
SBAB har i en ny undersökning frågat storstadsmäklare hur stor andel av deras försäljningar som de bedömer sker utan att objektet visats på Hemnet. Resultatet visar att var fjärde bostad säljs utanför sajten. Sju av tio mäklare tror dessutom att det kommer att bli än vanligare framöver. Utvecklingen hänger samman med den framväxande förmarknaden och ställer högre krav på bostadsspekulanter att vara proaktiva och söka information via fler kanaler än den traditionella när de letar efter en ny bostad.
Fler väljer att binda sina bolån – kan vara ett trendskifte11.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Andelen nya SBAB-kunder som väljer att binda sina bolån har mer än fördubblats mellan januari och mars – från 3 till 7 procent. Det är den högsta andelen på över ett år och kan tyda på ett trendskifte. Oron i omvärlden spelar troligen en roll för detta.
SBAB sänker räntorna på bundna bolån10.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nu sänker SBAB listräntorna på bundna bolån med bindningstid 1–10 år, med 0,10 procentenheter. Räntesänkningen beror på att marknadsräntorna har sjunkit vilket i sin tur lett till minskade upplåningskostnader för banken. Förändringarna träder i kraft idag torsdag 10 april.
Sjunkande temperatur på bostadsmarknaden i mars4.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
SBAB/Booli:s indikator Bomarknadstempen – som mäter hur lätt det är att sälja en bostad – visar att temperaturen sjönk tillbaka något under mars. En större andel prissänkta bostäder, fallande budpremier och fler återpublicerade annonser är tre förklaringar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum