En astronaut i klassrummet lär eleverna mer om teknik
Med en astronaut i klassrummet ökar elevernas intresse för teknik, matte och NO. Det är inte helt bevisat men det är åtminstone vad vi tror. Därför ger Teknikföretagen nu 15 000 grundskolebarn möjligheten att få ta del av Marcus Wandts nya barnbok och lärarna erbjuds ett kreativt redskap i sin skolundervisning.
Marcus Wandt är inte bara Sveriges senaste astronaut, han är också utbildad ingenjör inom elektroteknik, stridspilot och en förebild för nästa generation. Nu debuterar han som barnboksförfattare med en faktabok om rymden och tekniken på och ovan jord, skriven för lågstadiebarn.
Hur känns det att tyngdlös sväva in i köket för att äta frukost? Vad gör man resten av dagen på en rymdstation? Hur känns det att titta ner på vår planet från ett oändligt universum? Och hur blir man egentligen astronaut? Det vet Marcus Wandt.
Vi vet att barn och unga gärna lyssnar på vad Marcus Wandt har att säga. Vi vet också genom undersökningar att unga är positiva till teknik och teknisk utveckling, och att arbeta som ingenjör blir alltmer populärt.
Trots detta väljer många unga tidigt bort teknikutbildningar då de inte anser att teknik är något för dem. Grundskolan har en avgörande betydelse i att ge unga en bra kunskapsbas att stå på och stimulera intresset för teknik och matematik. Häromåret när vi frågade tusentals grundskolelärare om teknikundervisningen, framkom en stor önskan om både mer material och fortbildning. Den tröskel som idag hindrar många att välja tekniska utbildningar måste bort. Detta initiativ är en del i vår satsning på att öka intresset för STEM-ämnen i skolan, något som också är en prioritet för regeringen. Genom att tillhandahålla gratis böcker och kreativt undervisningsmaterial, vill vi ge elever en tidig och positiv upplevelse av teknik och inspirera framtidens ingenjörer och innovatörer.
Lärarhandledningen är framtagen gemensamt med barnboksförlaget Bonnier Carlsen och är utformad av Mariana Back, en erfaren lärare och vetenskapskommunikatör, och anpassad för att följa läroplanen i bland annat teknik, matte, svenska och bild. Lärare för årskurs 1-3 kommer kunna ansöka om en klassuppsättning från och med den 20 september. Håll mer utkik här: Teknikföretagen är fadder till Sikta mot stjärnorna (teknikforetagen.se) |
Kontakter
My StranneAnsvarig ungdomskommunikation
Tel:+46 72 184 09 59my.stranne@teknikforetagen.sePer BraconierPresschef
Tel:+46 70-534 51 66per.braconier@teknikforetagen.seLänkar
VI ÄR TEKNIKSVERIGE
Den svenska teknikbranschen driver innovation, skapar arbetstillfällen och banar väg för framtidens hållbara lösningar. Tillsammans är vi en kraft att räkna med.
Följ Teknikföretagen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Teknikföretagen
Det ekonomiska läget inför avtalsrörelsen7.10.2024 10:32:59 CEST | Pressmeddelande
Hur utvecklas ekonomin framåt? Hur ser det ut efter de kommande avtalsförhandlingarna? Det svarar Teknikföretagen och Industriarbetsgivarna på i en ny konjunkturrapport som presenteras i samband med ett seminarium den 6 november.
Arbetsgivare inom EU startar forskningsinstitut1.10.2024 11:00:00 CEST | Pressmeddelande
Arbetsgivarorganisationerna inom EU startar den 1 oktober ett nytt forskningsinstitut i Bryssel, European Employers’ Institute (EEI). Syftet är att ta fram forskningsunderlag utifrån arbetsgivarnas perspektiv inom EU. Teknikföretagen är medgrundare till det nya institutet.
Ta med dina elever ut i rymden20.9.2024 08:27:33 CEST | Pressmeddelande
”När jag blir stor ska jag bli astronaut.” Barn (och vuxna) har alltid varit fascinerade av rymden. Och utforskningen av rymden är teknik. Varför inte använda rymden som språngbräda för att få barn intresserade av teknik? Det är precis vad du och dina elever kan göra. Tillsammans med Sveriges senaste astronaut Marcus Wandt.
Fortsatt svagt i teknikindustrin men tillbakagången avtar10.9.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Index för affärsläget för teknikindustrin i Sverige fortsatte att försämras under det tredje kvartalet. Oaktat pandemin blev det ett nytt tioårslägsta. Orderingången föll dock inte lika brant som under årets tidigare kvartal. Det visar Teknikföretagens barometer för årets tredje kvartal.
Svagt i teknikindustrin men bottenkänning11.6.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Affärsläget för teknikindustrin i Sverige stabiliseras under det andra kvartalet men ligger fortsatt under normalnivå. Dessvärre minskar orderingången i varierande grad för samtliga delbranscher och grupper av leverantörer. Det visar Teknikföretagens barometer för årets andra kvartal.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum