E.ON Sverige AB

Nytt elnät ska tredubbla kapaciteten mellan Knäred och Hässleholm

Dela

E.ON har inlett storprojektet med att bygga om kraftledningen mellan Knäred och Hässleholm. Projektet, som innebär en investering på 150 miljoner kronor, trefaldigar elnätets överföringskapacitet längs sträckan.

Ombyggnationen av kraftledningen mellan Knäred i Halland och Hässleholm i norra Skåne, via Skånes Fagerhult och Bjärnum, innebär en betydande förstärkning av elnätet i regionen, vilket är välkommet för berörda kommuner och företag i området.
Ombyggnationen av kraftledningen mellan Knäred i Halland och Hässleholm i norra Skåne, via Skånes Fagerhult och Bjärnum, innebär en betydande förstärkning av elnätet i regionen, vilket är välkommet för berörda kommuner och företag i området. Foto: Christian Andersson, Apelöga

Ombyggnationen av kraftledningen mellan Knäred i Halland och Hässleholm i norra Skåne, via Skånes Fagerhult och Bjärnum, planeras pågå i cirka två år och ska öka överföringskapaciteten till 130 kilovolt. Detta innebär en betydande förstärkning av elnätet i regionen, vilket är välkommet för berörda kommuner och företag i området.

–Den här ledningen har varit en flaskhals för elsystemet i södra Sverige. Men nu bygger vi vårt elnät starkare och tredubblar överföringskapaciteten på den här sträckan. Detta gynnar utvecklingen för regionen och de som bor och verkar här, säger Peter Hjalmar, regionchef på E.ON.

Förutom den kraftigt förbättrade överföringskapaciteten ger en ombyggd kraftledning ett mindre sårbart elnät och en säkrare elleverans, vilket minskar risken för avbrott.

Den nuvarande ledningen som ska bytas ut är från 1929. Många kraftledningar runtom i landet är från mitten av 1900-talet när stora utbyggnader av svenska elnätet gjordes. De har fungerat bra men dagens samhälle har andra behov, inte minst på grund av den nödvändiga energiomställningen.

–Investeringar som denna kommer att behövas på flera håll för att säkra framtidens behov av el. Med bättre kapacitet i våra elnät skapar vi möjligheter för kommuner och näringsliv att växa och skapa arbetstillfällen, säger Peter Hjalmar.

Under 2024 pågår arbetet med kraftledningen mellan Knäred och Skånes Fagerhult. Under 2025 fortsätter arbetet mellan Skånes Fagerhult och Hässleholm, via Bjärnum. Ombyggnationen beräknas vara klar och tas i drift i slutet av 2025.

Under det senaste decenniet har E.ON lagt cirka 30 miljarder kronor på att förbättra elnäten. Under den nuvarande regleringsperioden, från 2024 till 2028, planerar bolaget att investera 23 miljarder kronor i elnätet, vilket markerar E.ONs största investeringsprojekt hittills.

Mer information

Besök eon.se/knared-hassleholm för att läsa mer och följa projektet.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

"Investeringar som denna kommer att behövas på flera håll för att säkra framtidens behov av el. Med bättre kapacitet i våra elnät skapar vi möjligheter för kommuner och näringsliv att växa och skapa arbetstillfällen," säger E.ONs regionchef, Peter Hjalmar.
"Investeringar som denna kommer att behövas på flera håll för att säkra framtidens behov av el. Med bättre kapacitet i våra elnät skapar vi möjligheter för kommuner och näringsliv att växa och skapa arbetstillfällen," säger E.ONs regionchef, Peter Hjalmar.
Foto: Christian Andersson, Apelöga
Ladda ned bild

Om oss

Vi bygger det hållbara samhället

E.ON Sverige ingår i den internationella E.ON-koncernen, som är ett av världens största investerarägda energiföretag. E.ON har cirka 2 200 medarbetare i Sverige.

Följ E.ON Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från E.ON Sverige AB

E.ON mer än fördubblar satsningen på flexibilitet under vintern – avsätter 20 miljoner kronor13.12.2024 09:25:23 CET | Pressmeddelande

E.ON Energidistribution utökar sin satsning på lokala flexibilitetsmarknader och avsätter 20 miljoner kronor för marknadsperioden november 2024 till mars 2025. Det är en kraftig ökning jämfört med förra vinterns budget på 8 miljoner kronor. Genom lokala flexibilitetsmarknader kan leverantörer, som exempelvis fastighetsägare och företag, bidra till att avlasta elnätet under höglasttimmar, vilket frigör utrymme i befintliga elnät. Detta innebär att fler kunder kan anslutas till elnätet, utan att först behöva vänta på att elnätskapaciteten ska byggas ut.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye