Alla boenden inom Linköpings äldreomsorg ska laga mat på plats
Måltidsupplevelsen ska förbättras inom äldreomsorgen i Linköpings kommun, med syfte att öka näringsinnehållet och matglädjen. En viktig parameter är även att frigöra tid för hemtjänstpersonalen. Fler timmar ska ägnas åt omsorg istället för att transportera mat.
Andelen äldre kommer att öka kraftigt i Sverige de kommande tio åren, vilket ställer högre krav på äldreomsorgen. I 80-årsåldern är det vanligt med minskad aptit, vilket riskerar att försämra hälsan då det är viktigt att äldre får i sig den näring som behövs.
För att förbättra måltidsupplevelsen kommer kommunen att fasa ut de så kallade mottagningsköken. Istället ska måltiderna helt eller till stora delar lagas ute på kommunens vårdbostäder och biståndsbedömda trygghetsboenden.
– Eftersom maten är en viktig del av en god äldreomsorg behöver vi göra mer för att måltiderna ska bli en trevlig stund på dagen. Att måltiden lagas på plats på våra vårdbostäder och trygghetsboenden där det inte görs idag tror jag blir ett lyft, säger Jonatan Hermansson (S), ordförande i vård- och äldreomsorgsnämnden.
En annan förändring som föreslås gäller leverans av lunchlådor inom kommunens hemtjänst. Dagens modell där de levereras dagligen innebär långa varmhållningstider, vilket i sin tur medför försämrat näringsinnehåll och påverkan på smak och konsistens.
Istället kommer matlådorna från kommunens kök att kylas ner och levereras till de Linköpingsbor som har hemtjänst från kommunen. Kylda matlådor används sedan flera år i många andra kommuner och hos privata hemtjänstutförare i Linköping.
Ett räkneexempel visar att nästan 200 arbetstimmar i veckan dessutom kommer att frigöras bland hemtjänstpersonalen. Dessa timmar ska läggas på omsorgsarbete istället för mattransporter.
– Vårt huvudfokus är att maten inom hemtjänsten ska vara näringsrik och god. Med den här förändringen kan vi uppnå detta och också ge större valfrihet vad gäller antalet rätter. Samtidigt slipper hemtjänstpersonalen lägga timmar på att leverera lunchlådor och får mer tid över till omsorgsarbete, avslutar Jonatan Hermansson (S).
Förändringarna kommer att klubbas på vård- och äldreomsorgsnämndens sammanträde den 26 september.
Kontakter
Jonatan Hermansson (S)Ordförande i vård- och äldreomsorgsnämnden
Tel:072-467 69 11jonatan.hermansson@linkoping.seLinköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 165 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.
Följ Linköpings kommun
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun
Ytterligare miljoner till kommunens budget för 202514.1.2025 11:30:14 CET | Pressmeddelande
Tack vare en förbättrad skatteprognos tillförs 125 miljoner kronor i Linköpings kommuns budget för 2025. Satsningarna ska gå till att stärka välfärden på olika sätt, vilket står klart efter förhandlingar mellan S-M-styret och Centerpartiet.
Allt för många misslyckas med ålderskontroll14.1.2025 08:09:13 CET | Pressmeddelande
Kommunen har genomfört ett stort antal kontrollköp för att se om butiker följer lagen om försäljning av tobak till minderåriga. Resultatet är alarmerande.
Pressinbjudan: Satsningar i tilläggsbudgeten för 202513.1.2025 07:32:32 CET | Pressmeddelande
Mot bakgrund av en förbättrad skatteprognos presenterar S-M-styret tillsammans med Centerpartiet en tilläggsbudget för 2025. Medverkar gör Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande, Niklas Borg (M), kommunstyrelsens vice ordförande och Lars Vikinge (C), kommunalråd.
Så skyddas skattemedel i Linköping mot kriminella aktörer9.1.2025 13:00:00 CET | Pressmeddelande
Polisen uppskattar att välfärdsbrottsligheten i Sverige omsätter uppemot 75 miljarder kronor årligen. Därför storsatsar Linköpings kommun på att bekämpa och motverka välfärdsbrott genom en rad insatser och åtgärder på flera nivåer.
Pressinbjudan: Så skyddas skattemedel i Linköping mot kriminella aktörer7.1.2025 14:00:00 CET | Pressinbjudan
Varje dag utsätts det svenska välfärdssystemet för olika former av stöldförsök genom fusk eller bedrägerier, under ett år handlar det om tiotals miljarder kronor. Utan adekvata åtgärder riskerar välfärden att utarmas.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum