Aleris

Höstbudgeten är regeringens chans

Dela

Återhämtningen av den svenska ekonomin förväntas fortsätta under 2025. Det innebär att det svåra ekonomiska läget har mildrats och att utsikten för landets patienter ser ljusare ut. 650 000 patienter som väntar på en första kontakt, på undersökning eller på operation/åtgärd borde nu kunna få sina behov tillgodosedda. Högst upp på önskelistan finns en vårdreform som ännu inte blivit av.

Jens Eriksson, VD Aleris Sverige
Jens Eriksson, VD Aleris Sverige

Höstbudgeten är regeringens chans att göra någonting åt vårdköerna. I stället för att fortsätta kasta miljarder av skattebetalarnas pengar på sjukhus bör staten rikta om sitt fokus. Annars riskerar kostnaden fortsätta att öka, utan någon nytta för patienterna.

Regeringen gick till val på att korta vårdköerna. Vid halvtid i mandatperioden är köerna fortfarande rekordlånga. Detta trots att regeringen i tidigare budgetar skjutit till miljarder i regionstöd. Många patienter kommer trots detta att behöva vänta mycket längre än de 90 dagar som vårdgarantin säger. Fyra av tio patienter väntar fortsatt på operation eller behandling enligt statistik från Sveriges kommuner och regioner (SKR).

Vad det visar är att regionerna inte klarar att på egen hand skapa ett vårdutbud som möter medborgarnas behov, trots alla de extra miljarderna i statliga stöd. Regeringen resonerar förvisso om behovet av fler initiativ eller åtgärder på nationell nivå som kommer att korta vårdköerna, men utan att bli särskilt konkret.

Vi föreslår att regeringen avsätter 500 miljoner kronor i Budget 2025 där privata vårdgivare ges ett nationellt uppdrag att korta köerna för fem åtgärder där vårdgarantin kontinuerligt överskrids; kataraktkirurgi (starr), framfallskirurgi, höft – och knäproteskirurgi samt ryggkirurgi. Reformen innebär till skillnad från många andra initiativ för ökad tillgänglighet inte någon ekonomisk risk för skattebetalarna, eftersom det bygger på att ersättning utgår för faktiskt utför vård. Enligt en ny rapport från analysföretaget Sirona får skattebetalarna ut dubbelt så mycket vård för varje skattekrona i privat driven specialistvård jämfört med offentlig.

För oss är det uppenbart att den svenska sjukvårdens tillgänglighetsproblem inte i första hand förklaras av bristen på resurser eller det nya pensionsavtal som regionerna själva undertecknade. Redan 2025 faller kostnaden med 20 miljarder kronor. Det handlar alltså om en tillfällig puckel som dessutom följer efter flera år av stora överskott för regionerna.

Regionernas dåliga ekonomi handlar inte bara om ogenomtänkta avtal. Det stora problemet idag är att sjukvårdssystemet inte premierar privata vårdgivare som gör mer för samma resurser. En vårdkö har tolkats som ett tecken på att ett sjukhus har för lite resurser, medan ingen kö tolkats som ett överskott av resurser. För att komma till rätta med detta systemfel krävs att inslaget av prestationsersättning ökar. Om en sådan reform genomförs skulle köerna inom dessa fem områden vara ett minne blott på mindre än ett år.

Jens Eriksson
VD Aleris Sverige

Nyckelord

Kontakter

Pressjour

Aleris presstjänst nås dygnet runt på +46 (0)730 – 38 38 20 (ej sms). Du kan även kontakta oss på press@aleris.se.

Om oss

Aleris - ledande inom specialistvård i Skandinavien

Aleris erbjuder specialistvård digitalt och på 80 kliniker i Sverige, Norge och Danmark. Höga medicinska resultat, tillgänglighet och nöjda patienter är grunden för vår verksamhet.

Varje år väljer mer än två miljoner patienter att komma till Aleris. Privat, via en sjukvårdsförsäkring eller inom den offentligt finansierade vården.

Vi arbetar alltid för att ge den bästa vården efter individens behov. Ansvarsfullt, enkelt och innovativt.

Följ Aleris

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Aleris

Angående förändrad tidsplan LOU specialiserad ögonsjukvård i Region Stockholm29.8.2024 13:00:00 CEST | Pressmeddelande

Vi som aktörer inom vårdval ögon vill med denna skrivelse uppmärksamma politiken om effekterna av resursbristen inom den specialiserade ögonsjukvården i Region Stockholm. Vår förhoppning var att vissa av de brister vårdval ögon upplever skulle ha blivit justerade i samband med tidigare diskussioner. Då detta inte skett känner vi oss nödgade att sända detta brev.

Pilotprojekt med uppkopplade patienter sparar tid och förbättrar vårdkvaliteten28.6.2024 10:52:16 CEST | Nyheter

Sedan början av året pågår ett pilotprojekt hos ASIH Haninge Väst. Patienter som vårdas i hemmet kopplas ihop med Aleris genom en app där patienten lämnar olika värden och kommunicerar med ASIH-teamet via chat eller video. Det är ett komplement till de fysiska besöken som har lett till bättre förberedda och därmed mer effektiva besök hos patienterna och färre oplanerade utryckningar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye