Metod för skalpkylning erbjuds fler – minskar håravfall hos cancerpatienter
Aleris onkologiklinik på Sabbatsbergs sjukhus utökar tillgången till innovativ skalpkylbehandling för cancerpatienter efter ett framgångsrikt pilotprojekt tillsammans med Dignitana.
— Vi har observerat förbättringar hos våra patienters psykosociala välbefinnande, säger Anna-Maria Hasselgren Häll, onkologisjuksköterska på Aleris Christinakliniken.
Aleris har genomfört en serie omfattande prövningar av en innovativ kylbehandling som reducerar håravfall hos cancerpatienter som genomgår cytostatikabehandling för solida tumörer. Patienter som påbörjar cytostatikabehandling kommer nu att erbjudas möjligheten att använda skalpkylning.
— Att kunna bevara sitt hår under cancerbehandling handlar inte bara om utseende. Patienter uttrycker ofta hur viktigt det är att kunna behålla sitt hår för självkänslan och vardagslivet, säger Anna-Maria Hasselgren Häll.
Genom att sänka temperaturen i hårbotten minskar blodflödet och metabolismen. Därigenom absorberar hårsäckarna en mindre mängd kemoterapimedel. När patienter i betydligt större utsträckning kan behålla sitt hår under sin utmanande behandling ökar deras livskvalitet och deras välmående förbättras väsentligt.
Kylbehandlingen ha tagits fram av medicintekniska företaget Dignitana. En patientindividuell mössa är kopplad till DigniCap Delta-maskinen och kyler patientens skalp under cytostatikabehandlingen. Detta har visat sig vara mycket effektivt för att minska håravfall.
— Vi har ett nära samarbete med Aleris Christinakliniken, som var tidiga med att se värdet för sina patienter med den här behandlingen. Jag är jätteglad att de nu tar det här vidare, och ger så många som möjligt chansen att kunna bevara sitt hår och må bättre, säger Fredrik Jonsson, VD på Dignitana.
Aleris Christinakliniken har nu valt att permanent erbjuda Dignitanas DigniCap Delta för att möta efterfrågan och för att öka kvaliteten på cancervården. Aleris räknar med att satsningen kommer att göra det möjligt för fler cancerpatienter att få hjälp i samband med sin cytostatikabehandling. Här finns ett stort behov och många patienter från hela Sverige tar kontakt direkt med kliniken eller med Dignitana.
— Vi får ofta samtal från patienter som vill veta var de kan få tillgång till kylbehandling. Det är därför mycket glädjande att Aleris vill erbjuda behandlingen till fler. På sikt borde skalpkylning vara en integrerad del av den moderna cancervården, säger Fredrik Jonsson på Dignitana.
Varje år insjuknar ungefär 72 000 personer i cancer i Sverige, varav drygt 8 000 i bröstcancer [1]. Antalet cancerfall har ökat i Sverige under de senaste femtio åren, dock har dödligheten under samma period sjunkit. Detta beror i hög grad på framstegen inom forskning, förbättrad tidig upptäckt, bättre behandling samt livsstilsförändringar.
För mer information, kontakta
AnnaMaria Hasselgren Häll, Leg onkologisjuksköterska och enhetschef på Aleris Christinakliniken, 0730 – 38 38 20 (presstjänsten), anna-maria.hasselgren-hall@aleris.se
Fredrik Jonsson, VD på Dignitana AB (publ), 0708-76 64 44, fredrik.jonsson@dignitana.com
Om Aleris Christinakliniken
Aleris onkologiklinik är specialister inom cancervård med inriktning på bröstdiagnostik, behandling och uppföljning av bröstcancer.
Vårt team består av en professor, docent och flera specialistläkare i onkologi och på mottagningen träffar du våra onkologi-sjuksköterskor med specialistkunskaper i cancervård.
Om Dignitana
Dignitana är ett Lundabaserat medicintekniskt företag, specialiserat på skalpkylning som en metod för cancerpatienter att minimera håravfall i samband med strålbehandling. Dignitana grundades av onkologi-sjuksköterskan Yvonne Olofsson 1996, och har hyllats internationellt som ett livsförändrande medicinskt framsteg för cancerpatienter.
Nyckelord
Kontakter
Pressjour
Aleris presstjänst nås dygnet runt på +46 (0)730 – 38 38 20 (ej sms). Du kan även kontakta oss på press@aleris.se.
Kenan HarbasPress- och public affairschef
Tel:+46 70-783 42 03Kenan.Harbas@aleris.seBilder
Länkar
Om oss
Aleris - ledande inom specialistvård i Skandinavien
Aleris erbjuder specialistvård digitalt och på 80 kliniker i Sverige, Norge och Danmark. Höga medicinska resultat, tillgänglighet och nöjda patienter är grunden för vår verksamhet.
Varje år väljer mer än två miljoner patienter att komma till Aleris. Privat, via en sjukvårdsförsäkring eller inom den offentligt finansierade vården.
Vi arbetar alltid för att ge den bästa vården efter individens behov. Ansvarsfullt, enkelt och innovativt.
Andra språk
Följ Aleris
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Aleris
Aleris förenklar magundersökningar med kamerakapslar20.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Aleris Mage och Tarm, Nordens största aktör inom mag- och tarmvård, lanserar nu kapselendoskopi – en innovativ och skonsam metod för att diagnostisera sjukdomar i mag- och tarmkanalen. Tekniken möjliggör en detaljerad undersökning av hela tarmen utan invasiva ingrepp, vilket innebär en förbättrad patientupplevelse och högre diagnostisk precision. Tidigare var denna undersökningsmetod endast tillgänglig på sjukhus, men nu erbjuder Aleris den även på sina kliniker.
Snabbare hjärtvård för patienter i Västra Götalandsregionen14.11.2024 08:17:05 CET | Pressmeddelande
Ett nytt avtal mellan Region Halland och Aleris Axesshuset i Göteborg kommer att förbättra tillgängligheten till kardiologisk specialistvård för patienter i både Västra Götalandsregionen och Halland.
Många vinster med uppkopplade patienter13.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Mer tid för patienterna, ökad tillgänglighet och minskad stress. Sedan årsskiftet har medarbetarna i Aleris team ASIH Haninge väst använt ett digitalt arbetsverktyg för att hålla koll på sina patienter. Pilotprojektet har fört med sig fördelar för både patienter och medarbetare.
Aleris breddinför svensk AI-lösning för journalföring29.10.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Aleris och Tandem Health har ingått ett samarbete för att implementera en AI-lösning för journalföring, i syfte att frigöra mer tid för patientnära arbete. Ambitionen med projektet är att genom moderniserade arbetssätt effektivisera resursutnyttjandet samt att förenkla och förbättra vårdresan för såväl patienten som för vårdpersonalen.
Höstbudgeten är regeringens chans18.9.2024 10:53:21 CEST | Debatt
Återhämtningen av den svenska ekonomin förväntas fortsätta under 2025. Det innebär att det svåra ekonomiska läget har mildrats och att utsikten för landets patienter ser ljusare ut. 650 000 patienter som väntar på en första kontakt, på undersökning eller på operation/åtgärd borde nu kunna få sina behov tillgodosedda. Högst upp på önskelistan finns en vårdreform som ännu inte blivit av.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum