E.ON Sverige AB

E.ON lanserar ny plan för elnätets framtid

Dela

E.ON har presenterat sin första nätutvecklingsplan, som ska styra utvecklingen av elnätet under perioden 2025–2034. Planen, som nu är öppen för samråd, beskriver hur E.ON Energidistribution planerar att hantera det ökade effektbehovet och de kapacitetsbegränsningar som följer med Sveriges elektrifiering. Genom omfattande elnätsförstärkningar och flexibilitetslösningar ska E.ON möta det växande elbehovet på lång sikt. 

Under de senaste tio åren har E.ON investerat cirka 30 miljarder kronor i Sveriges elnät. Ytterligare minst 23 miljarder kronor ska investeras fram till 2027. Nu presenterar bolaget sin första nätutvecklingsplan - till vilken marknadens aktörer bjuds in till samråd.
Under de senaste tio åren har E.ON investerat cirka 30 miljarder kronor i Sveriges elnät. Ytterligare minst 23 miljarder kronor ska investeras fram till 2027. Nu presenterar bolaget sin första nätutvecklingsplan - till vilken marknadens aktörer bjuds in till samråd. Foto: Christian Andersson, Apelöga

Under de senaste tio åren har E.ON investerat cirka 30 miljarder kronor i Sveriges elnät. Ytterligare minst 23 miljarder kronor ska investeras fram till 2027, med fortsatt mycket hög investeringstakt bortom 2030, vilket gör detta till bolagets största investeringsprogram hittills. 

– Vi befinner oss mitt i en omfattande elektrifiering av samhället och ser ett stort intresse från både nya verksamheter och befintliga aktörer att ansluta till elnätet. Vår plan visar hur vi ska möta det ökande effektbehovet med elnätsförstärkningar och utveckling av flexibilitetslösningar, säger Peter Sigenstam, driftchef på E.ON Energidistribution. 

Planen är en del av ett nationellt krav där alla elnätsbolag måste presentera sina framtidsvisioner för elnätets utveckling. E.ON planerar att gå längre än lagkraven genom att etablera dialoger med intressenter och marknadsaktörer i syfte att finna och etablera lösningar där kapacitetsbrister finns. 

E.ONs plan visar bland annat var kapacitetsbegränsningar finns och vilka investeringar som krävs för att åtgärda dessa. Planen redovisar även behovet av flexibilitetstjänster, där elanvändare kan bidra till att avlasta elnätet vid hög belastning. Behovet av flexibilitetstjänster är stort och beräknas ligga på cirka 700 megawatt, vilket motsvarar cirka en terawattimme per år de kommande åren. Planen skapar nu förutsättningar att ta diskussioner med olika aktörer som kan bidra med flexibilitetstjänster, alltifrån energilager till fjärrvärmelösningar i de olika områdena. 

För att öka insynen och främja dialog redovisas prognoser och investeringar per län, vilket ger en tydligare bild av behoven i olika delar av landet. Samrådet är nu öppet för allmänheten, och intresserade kan lämna sina synpunkter fram till den 10 november. 

– Transparens och samarbete är avgörande för att vi ska kunna upprätthålla ett högt tempo i energiomställningen. Vi vill ge alla som har ett intresse i frågan möjlighet att delta i processen, säger Peter Sigenstam. 

Planen finns tillgänglig på E.ONs webbplats och samrådsprocessen pågår i minst sex veckor. Den slutliga nätutvecklingsplanen ska lämnas till Energimarknadsinspektionen senast den 31 december. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

"E.ON ska gå längre än lagkraven och etablera dialoger med intressenter och marknadsaktörer i syfte att finna och etablera lösningar där kapacitetsbrister finns. Vi vill ge alla som har ett intresse i att utveckla elnätet en möjlighet att delta i processen," säger Peter Sigenstam, driftchef på E.ON Energidistribution.
"E.ON ska gå längre än lagkraven och etablera dialoger med intressenter och marknadsaktörer i syfte att finna och etablera lösningar där kapacitetsbrister finns. Vi vill ge alla som har ett intresse i att utveckla elnätet en möjlighet att delta i processen," säger Peter Sigenstam, driftchef på E.ON Energidistribution.
Foto: Christian Andersson, Apelöga
Ladda ned bild

Om oss

Vi bygger det hållbara samhället

E.ON Sverige ingår i den internationella E.ON-koncernen, som är ett av världens största investerarägda energiföretag. E.ON har cirka 2 200 medarbetare i Sverige.

Följ E.ON Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från E.ON Sverige AB

E.ON mer än fördubblar satsningen på flexibilitet under vintern – avsätter 20 miljoner kronor13.12.2024 09:25:23 CET | Pressmeddelande

E.ON Energidistribution utökar sin satsning på lokala flexibilitetsmarknader och avsätter 20 miljoner kronor för marknadsperioden november 2024 till mars 2025. Det är en kraftig ökning jämfört med förra vinterns budget på 8 miljoner kronor. Genom lokala flexibilitetsmarknader kan leverantörer, som exempelvis fastighetsägare och företag, bidra till att avlasta elnätet under höglasttimmar, vilket frigör utrymme i befintliga elnät. Detta innebär att fler kunder kan anslutas till elnätet, utan att först behöva vänta på att elnätskapaciteten ska byggas ut.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye