Riksteatern

Andreas T Olsson möter kulturbärare över hela Sverige

Dela

Succén Kulturbärarna med Andreas T Olsson åker i höst på riksturné. Föreställningen med den älskade garderobiären har spelats för utsålda hus och får premiär med Riksteatern den 15 september i Umeå.

Vad pågår egentligen ute i garderoben under en pågående föreställning? En alldeles egen föreställning! Där står nämligen en pratsjuk garderobiär som fördriver tiden genom att sy i lösa knappar i inlämnade jackor och svara i kvarglömda mobiltelefoner. I garderoben visar det sig hänga en hel folksamling av kulturbärare, som kommer till liv.

För precis tio år sedan var Andreas ute på en kort Riksteaterturné med sin monolog Sufflören. Nu är det äntligen dags igen. Ny monolog och en lång rad spelplatser.

– Jag blir alldeles rusig i själen och lite mallig vid tanken på att jag ska få komma ut till 38 platser i Sverige med Kulturbärarna. Vi lever i deprimerande tider och det känns roligt, för att inte säga viktigt, att resa runt med en skrattretande föreställning som hyllar det finaste vi har: människor som brinner för kultur. Kulturbärarna handlar ytterst om den publik som kommer. Och det är vackert så, säger Andreas T Olsson.

Kulturbärarna började på SVT som tv-film under pandemin 2020, fick sedan nytt liv på Oscarsteatern med premiär i november 2022. Sedan dess har den spelats på Lorensbergsteatern, Södra teatern och Dramaten.

Andreas tillhör Dramatens fasta ensemble, men underhåller sin egen melankomiska ton också på andra scener. Under 2024 har han satt upp revyn Anakronisterna ihop med Per Andersson och Claes Eriksson och skrivit en ny version av Ett resande teatersällskap för Eva Rydberg. Har just tillträtt tjänsten som konstnärlig ledare för Soppteatern.

Riksteatern i samarbete med Vicky Nöjesproduktion och 2Entertain

Medverkande
Andreas T Olsson

Konstnärligt team
Av och med: Andreas T Olsson
Medhjälp till regi: Claes Eriksson
Scenografi: Bengt Fröderberg
Ljuddekor och musik: Fredrik Meyer
Maskdesign: Katrin Wahlberg
Ljusdesign: Mikael Kratt

Kontakter

Länkar

Om oss

Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Svart humor i succémonolog om att överleva tonåren4.9.2024 11:55:38 CEST | Pressmeddelande

Instructions for a Teenage Armageddon spelade för utsålda hus i London. En drastisk och rapp monolog om Eileen som är tretton år när hennes syster går bort i anorexia. Hur överlever man det kaos som tonåren kan vara? Pjäsen är skriven av den brittiska dramatikern Rosie Day. I regi av Josefin Ankarberg i en svensk översättning och iscensättning. På scen Alexandra Nordberg. Premiär 9 september i Uppsala.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye