Håll Sverige Rent

Den skräpiga baksidan av hummerfisket

Dela

I dag, den 23 september, går årets hummerfiskepremiär av stapeln och många fritidsfiskare ger sig ut längs svenska väst- och bohuskusten i jakt på havets läckerhet. Men den skräpiga baksidan av hummerfisket är att det förloras nästan 4 000 hummertinor varje år. De blir kvar i havet och fortsätter fånga fisk och skaldjur i flera år – helt i onödan. Men det finns knep som minskar risken för att förlora en hummertina.

Idag startar hummerfisket på svenska väst- och bohuskusten. Foto: Håll Sverige Rent / Emma Grann
Idag startar hummerfisket på svenska väst- och bohuskusten. Foto: Håll Sverige Rent / Emma Grann

När hummersäsongen startar är det framför allt fritidsfiskare som ger sig ut för att fånga havets läckerhet. Runt 85 procent av redskapen för hummerfångst används av just fritidsfiskare. 

Baksidan av hummerfisket är så kallat spökfiske. Om en hummertina förloras eller lämnas kvar, dör fångsten och lockar till sig fiskar och kräftdjur som i sin tur fastnar och dör. Det gör att hela processen återupprepas gång på gång, år efter år. På så sätt kan ett fiskeredskap fortsätta att fånga fisk och kräftdjur och skapa onödigt lidande för djuren, utan att fångsten nyttjas. 

–Förlorade fiskeredskap bedöms vara det skräp som orsakar mest skada på det marina djurlivet eftersom de fortsätter att fånga fisk och kräftdjur långt efter att de har gått förlorade. Dessutom är redskapen ofta gjorda av plast och om de förloras bidrar de till ytterligare plast i våra sjöar och hav, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Varje år blir 3 900 hummertinor kvar i djupet längs svenska västkusten. Det är en uppskattning som görs i en rapport från IVL Svenska miljöinstitutet. 

Regler om rymningshål

Sedan 1 januari 2023 finns nya regler för att minska spökfisket. Nu ska alla hummertinor ha rymningshål i den nedre kanten av varje rums yttervägg. Hålet hålls tillfälligt stängt med en tunn bomullstråd, som ruttnar efter några månader vilket gör att djuren kan krypa ut till friheten.

Tre tips för ett skräpfritt hummerfiske 

  1. Säkerställ att din utrustning håller 
    Slitna rep och linor är en vanlig orsak till att fiskeredskap försvinner. Därför är det viktigt att du regelbundet kollar din utrustning och byter ut det som behövs.

  2. Planera din fisketur   
    Tänk på hur du kan placera tinor säkert avstånd från farleder och båttrafik för att undvika att linor skadas av båtpropellrar eller att redskap dras bort. Håll också koll på strömmar och djup och säkerställ att redskapen verkligen når botten. Placeras de nära sluttningar kan bojen dras ner eller redskapen driva i väg.

  3. Ta hand om ditt skräp 
    Ta med en skräppåse när du fiskar, så kan du enkelt plocka upp småskräp eller trasig utrustning under turen. Kom också ihåg att ta med dig allt skräp från det du har ätit eller druckit. 

Detta gäller vid hummerfisket

Hummerfisket läng svenska väst- och bohuskusten är tillåtet från 23 september klockan 07.00 fram till 30 november. Enbart hummertina är tillåtet för hummerfiske och fritidsfiskare får enbart använda 6 tinor samtidigt.

Läs mer hos Havs- och vattenmyndigheten. 

    Nyckelord

    Kontakter

    Bilder

    Idag startar hummerfisket på svenska väst- och bohuskusten. Foto: Håll Sverige Rent / Emma Grann
    Idag startar hummerfisket på svenska väst- och bohuskusten. Foto: Håll Sverige Rent / Emma Grann
    Ladda ned bild

    Om oss

    Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

    Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

    Facebook

    Instagram

    Följ Håll Sverige Rent

    Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

    Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

    132 128 skräphjältar plockade 240 ton skräp i lördags – här var de flitigast25.9.2024 08:15:00 CEST | Pressmeddelande

    I lördags deltog 132 128 svenskar, gamla som unga, när hela Sverige plockade skräp tillsammans med Håll Sverige Rent på World Cleanup Day. Tillsammans samlades över 240 000 kilo skräp in. – Engagemanget under dagen var helt otroligt. Nu gäller det att hålla i resterande 364 dagar på året, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent. Här kan du se topplistor över landets flitigaste kommuner och län samt var det plockades mest skräp.

    Hur skräpar vi ner? Skräpbarometern avslöjar svenskarnas beteenden och åsikter20.9.2024 07:30:00 CEST | Pressmeddelande

    7 av 10 svenskar tycker att skräp är ett stort problem och hela 97 % av svenska folket tycker att skräpet behöver minska. Det visar Håll Sverige Rents årliga Skräpbarometer där allmänhetens inställning till nedskräpning har undersökts. Snusare är de som i högst grad erkänner nedskräpning och rekordmånga, 6 av 10, uppger att de plockat skräp efter andra det senaste året.

    Ny statistik: 9 av 10 svenskar tycker man ska säga till den som skräpar ner17.9.2024 08:50:00 CEST | Pressmeddelande

    I samband med World Cleanup Day nu på fredag släpper Håll Sverige Rent årets Skräpbarometer, en årlig undersökning om svenskarnas attityd, kunskap och beteende kring nedskräpning. Men redan nu kan vi avslöja några unika siffror ur rapporten, och resultatet är tydligt – svenskarna tycker det är rätt att plocka skräp efter andra och nästan alla tycker man ska säga till den som skräpar ner.

    Hela Sverige plockar skräp i samband med World Cleanup Day2.9.2024 09:05:00 CEST | Pressmeddelande

    Den 21 september, i samband med den internationella FN-dagen World Cleanup Day, samlas hela Sverige från norr till söder, gammal som ung, för att plocka skräp tillsammans. Förra året var vi 157 000 deltagare som tillsammans plockade 275 000 kg skräp. –I år satsar vi på att bli ännu fler! Så häng med och gör något stort - plocka lite skräp, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

    I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

    Besök vårt pressrum
    HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye