Östgötatrafiken

Förra årets succé är tillbaka – res med körkortet som biljett

Dela

Den 16–22 september är det dags för Europeiska mobilitetsveckan – ett EU-initiativ som syftar till att underlätta och uppmuntra till hållbara resor och transporter.

Buss i solnedgång med rapsfält i förgrunden.
En bilresa har samma klimatpåverkan som 6 resor med buss eller 1500 resor med tåg. Foto: Karolina Wiborn

– Transporter står för en tredjedel av alla utsläpp av växthusgaser i Sverige. Hur människor väljer att resa kan göra stor skillnad. Därför tar vi nu tillfället i akt och ger lite extra uppmärksamhet till de som väljer att resa smart och hållbart. De ska veta att deras val gör skillnad, att varje resa räknas, säger Per Nelson, marknadschef på Östgötatrafiken.

Under veckan kommer Östgötatrafiken att uppmärksamma resenärerna i kollektivtrafiken med en rad olika aktiviteter. Bland annat genom att tillsammans med länets kommuner bjuda resenärer på frukost på utvalda platser i morgontrafiken torsdagen den 19 september. Det blir också musik på perrongerna under eftermiddagen, tävling i Östgötatrafikens sociala medier och på lördag den 21 september kan allmänheten träffa Östgötatrafiken på Stora Torget i Motala, för att få veta mer om de nya elbussarna och de senaste trafikförändringarna där.

Veckan avslutas passande nog med den bilfria dagen, den 22 september. Då riktas ett speciellt erbjudande till länets bilister; Res med kollektivtrafiken och använd ditt körkort som biljett.

– Vi testade samma aktivitet i fjol, vilket ledde till 20 procent fler resenärer på Östgötapendeln, den aktuella dagen. Det här är ett utmärkt tillfälle för den vana bilisten att upptäcka hur enkelt och bekvämt det är att resa med kollektivtrafiken, säger Per Nelson.

Dagligen görs över 100 000 resor med Östgötatrafiken. Samtliga fordon körs med fossilfria drivmedel. Bussarna körs på el, biogas, RME eller HVO. Östgötapendeln och spårvagnarna drivs med el från fossilfria källor som vatten- och vindkraft.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

En man i mörk kostym och ljusblå skjorta, som tittar in i kameran och ler.
Marknadschef
Foto: David Einar/Östgötatrafiken
Ladda ned bild

Om Östgötatrafiken

Varje vardag görs resor motsvarande mer än två varv runt jorden med kollektivtrafiken i Östergötland. Men kollektivtrafik är mycket mer än ett transportmedel som tar människor från en plats till en annan. Det är också ett verktyg för samhällsutveckling där vi med ett hållbart färdsätt gör det möjligt för östgötarna att arbeta och studera i en annan stad än de bor i. Kollektivtrafiken binder ihop länet och bidrar till den regionala utvecklingen.

Följ Östgötatrafiken

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Östgötatrafiken

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye