UR har lämnat in sitt remissvar på public service-utredningen
Det finns många förslag i den parlamentariska kommitténs betänkande som är bra och som stöttar ett starkt public service även under nästa tillståndsperiod; det breda uppdraget, den långa tillståndsperioden och inte minst att public service nu får ett teknikneutralt uppdrag. Men det finns flera förslag som inger oro och som UR avvisar, till exempel den otillräckliga medelstilldelningen som givet det ökade kostnadsläget påverkar programverksamheten negativt.
UR lämnar i dag in sitt remissyttrande gällande den public service-utredning där en parlamentarisk kommitté lagt fram sina förslag för perioden 2026 – 2033. Sveriges Utbildningsradio AB delar flera av de bedömningar som görs i betänkandet, som det breda uppdraget med ett mångsidigt utbud liksom beskrivningen av att tillgången till information via public service har ökat i betydelse i det försämrade säkerhetspolitiska läget. Kommittén konstaterar att UR:s beredskapsuppdrag är av stor betydelse och förtydligar i betänkandet att det gäller skärpt beredskap samt utökas till att även omfatta planering för högsta beredskap.
– Det finns stora samhällsbehov när det kommer till kunskaper, inte minst i ett skärpt beredskapsläge. Därför är det bra att kommittén har hörsammat den insats och det stöd som UR kan utgöra för utbildningsväsendet men också vissa särskilda målgrupper under perioder med stora påfrestningar för samhället. Inte minst UR:s insatser under coronapandemin visade detta. Det är därför naturligt att UR:s beredskapsuppdrag nu utökas, säger Kalle Sandhammar, vd på UR.
Men det finns också förslag som UR avvisar. Medelstilldelningen är otillräcklig och kommer innebära att UR behöver göra svåra prioriteringar som kommer att påverka programverksamheten.
– Det är motsägelsefullt att kommittén å ena sidan pekar ut att företagen inklusive UR behöver lägga mer resurser på beredskaps- och säkerhetsarbete samtidigt som medelstilldelningen som föreslås inte ger de förutsättningar som krävs för detta, säger Kalle Sandhammar.
UR avvisar också de många förslag till ytterligare granskningar som föreslås då de riskerar att påverka public service-företagens oberoende och det är oklart vilka behov dessa föreslagna granskningar ska möta.
Det faktum att kommittén i vissa viktiga delar inte kunde komma överens väcker också frågor om stabiliteten för de föreslagna villkoren framöver och vilka eventuella konsekvenser det kan få i framtiden.
Vill du läsa hela UR:s remissyttrande hittar du det här:
Nyckelord
Kontakter
InhouseBildförfrågningar
Tel:08-784 40 00inhouse@ur.seJoakim OhlssonPressansvarig - frågor om program och intervjuer
Tel:+46 73 368 62 25joakim.ohlsson@ur.seBilder
Länkar
Om UR
UR är ett public service-bolag som producerar och sänder radio, tv och webb som består av starka berättelser, engagerande kunskap och nya perspektiv. Vårt uppdrag är att ta fram utbildnings- och folkbildningsprogram som breddar, förstärker och kompletterar andras utbildningsinsatser.
På UR Play finns allt innehåll från UR att ta del av, när som helst och under lång tid efter sändning. Många av UR:s program sänds även i Sveriges Radios och SVT:s kanaler samt i Kunskapskanalen, som UR driver tillsammans med SVT.
Följ UR
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från UR
Det sjukaste som hände – poddserien som dryper av nostalgi och bisarra berättelser18.12.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Hur blev 80-talet ett årtionde fullt av vilda ubåtsjakter, moonboots och jellybean-ätande presidenter? Hur gick det till när tacon klämde sig in på varje 90-talsfamiljs middagsbord? Och varför intalade vi oss att “jeans på jeans” var snyggt på 00-talet? Följ med in i en nostalgidusch utan dess like i den nya säsongen av UR:s podd Det sjukaste som hände.
E. P. Uggla vinner Barnradions bokpris 20242.11.2024 13:00:00 CET | Pressmeddelande
Nu är det klart att ”Drakar och demoner: Uppvaknandet”, skriven av E. P. Uggla, är årets bästa svenska bok för 9–12-åringar. Barnradions bokprisjury, bestående av sjätteklassare från Eklandaskolan i Mölndal, har under veckan diskuterat de nominerade böckerna. Idag, i finalprogrammet i P4, avslöjades vinnaren.
Systrarna Graaf utforskar sitt samiska arv i Typiskt samer2.10.2024 08:10:57 CEST | Pressmeddelande
De flesta svenskar har koll på systrarna Magdalena och Hannah Graaf men få känner till deras samiska ursprung. I UR:s nya programserie Typiskt samer plockar systrarna fram sina koltar och beger sig till fjällen för att lära känna den samiska kulturen. Tittarna får följa med på en personlig upptäcktsresa genom Sápmi som innefattar jojkskola, renrace, samisk dans och mycket mer.
Kändisar läser sagor för barn i UR:s serie Lässugen30.9.2024 11:03:49 CEST | Pressmeddelande
David Sundin, Siw Malmkvist och Robert Fux är några av de kända personer som samlats för att hjälpa till att väcka barnens nyfikenhet för böcker och skapa kärlek till läsning. Som en del av UR:s satsning på läsning återvänder nu serien Lässugen med en kreativ och magisk serie för både lärare och föräldrar som vill väcka barns läslust.
UR bidrar till tema Sápmi på årets bokmässa24.9.2024 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
Vad får Sanningskommissionen för det samiska folket för konsekvenser? Och hur kommer det sig att det ofta är kvinnorna i Sápmi som i offentligheten lyfter samernas rättigheter? Vad är sant och falskt om samer och kan man i vuxen ålder återta sin samiska identitet? Det här är exempel på de frågor och ämnen som UR lyfter i fyra olika samtal på årets Bokmässa.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum