UR

UR har lämnat in sitt remissvar på public service-utredningen

Dela

Det finns många förslag i den parlamentariska kommitténs betänkande som är bra och som stöttar ett starkt public service även under nästa tillståndsperiod; det breda uppdraget, den långa tillståndsperioden och inte minst att public service nu får ett teknikneutralt uppdrag. Men det finns flera förslag som inger oro och som UR avvisar, till exempel den otillräckliga medelstilldelningen som givet det ökade kostnadsläget påverkar programverksamheten negativt.

Bild: UR

UR lämnar i dag in sitt remissyttrande gällande den public service-utredning där en parlamentarisk kommitté lagt fram sina förslag för perioden 2026 – 2033. Sveriges Utbildningsradio AB delar flera av de bedömningar som görs i betänkandet, som det breda uppdraget med ett mångsidigt utbud liksom beskrivningen av att tillgången till information via public service har ökat i betydelse i det försämrade säkerhetspolitiska läget. Kommittén konstaterar att UR:s beredskapsuppdrag är av stor betydelse och förtydligar i betänkandet att det gäller skärpt beredskap samt utökas till att även omfatta planering för högsta beredskap.

– Det finns stora samhällsbehov när det kommer till kunskaper, inte minst i ett skärpt beredskapsläge.  Därför är det bra att kommittén har hörsammat den insats och det stöd som UR kan utgöra för utbildningsväsendet men också vissa särskilda målgrupper under perioder med stora påfrestningar för samhället. Inte minst UR:s insatser under coronapandemin visade detta. Det är därför naturligt att UR:s beredskapsuppdrag nu utökas, säger Kalle Sandhammar, vd på UR.

Men det finns också förslag som UR avvisar. Medelstilldelningen är otillräcklig och kommer innebära att UR behöver göra svåra prioriteringar som kommer att påverka programverksamheten.

– Det är motsägelsefullt att kommittén å ena sidan pekar ut att företagen inklusive UR behöver lägga mer resurser på beredskaps- och säkerhetsarbete samtidigt som medelstilldelningen som föreslås inte ger de förutsättningar som krävs för detta, säger Kalle Sandhammar.

UR avvisar också de många förslag till ytterligare granskningar som föreslås då de riskerar att påverka public service-företagens oberoende och det är oklart vilka behov dessa föreslagna granskningar ska möta.

Det faktum att kommittén i vissa viktiga delar inte kunde komma överens väcker också frågor om stabiliteten för de föreslagna villkoren framöver och vilka eventuella konsekvenser det kan få i framtiden.

Vill du läsa hela UR:s remissyttrande hittar du det här:

https://www.regeringen.se/remisser/2024/05/remiss-av-betankandet-ansvar-och-oberoende--public-service-i--oroliga-tider/

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Bild: UR
Ladda ned bild
Kalle Sandhammar, VD på UR.
Kalle Sandhammar, VD på UR.
Foto: José Calvente
Ladda ned bild

Länkar

Om UR

UR är ett public service-bolag som producerar och sänder radio, tv och webb som består av starka berättelser, engagerande kunskap och nya perspektiv. Vårt uppdrag är att ta fram utbildnings- och folkbildningsprogram som breddar, förstärker och kompletterar andras utbildningsinsatser.

På UR Play finns allt innehåll från UR att ta del av, när som helst och under lång tid efter sändning. Många av UR:s program sänds även i Sveriges Radios och SVT:s kanaler samt i Kunskapskanalen, som UR driver tillsammans med SVT.

Följ UR

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från UR

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye