Så får vi bättre förberedda förare i Sverige
Krav på två obligatoriska vägledningstillfällen på trafikskola, bättre möjligheter till privat övningskörning och information på flera språk. Förbud mot täta omprov och längre giltighetstid för kunskapsprov. Det är några av förslagen Transportstyrelsen idag lämnar till regeringen för att förbättra förarutbildningen i Sverige.
Transportstyrelsen har på uppdrag av regeringen sett över förarutbildningssystemet för körkort B, det vill säga körkort för personbil. Avsikten har varit att föreslå åtgärder som ger de blivande förarna bättre stöd under utbildningen och ett enklare och effektivare körkortstagande, utan att samtidigt sänka kraven för att få bli förare.
Transportstyrelsen föreslår förändringar inom fyra områden: de obligatoriska momenten i utbildningen, förutsättningarna vid privat övningskörning, förutsättningarna vid förarprovet och olika informationsinsatser till blivande förare.
Transportstyrelsens förslag i korthet
Obligatoriska moment i utbildningen
- Krav på två obligatoriska vägledningstillfällen vid trafikskola under utbildningsprocessen.
- Introduktionsutbildningen avskaffas.
Förutsättningar vid privat övningskörning
- Ny speciell handledarutbildning för blivande handledare som ersätter dagens introduktionsutbildning.
- Handledare ska kunna övningsköra med fler än fem elever över tid.
- Utökade informationsinsatser om privat övningskörning.
Förutsättningar vid förarprov
- Utökad giltighetstid för godkänt kunskapsprov (teoriprov) till 12 månader.
- Förbud mot täta omprov. Ett nytt prov får genomföras tidigast två veckor efter underkännandet.
Utökade informationsinsatser till blivande förare
- Förbättrad information till blivande förare via digitala kanaler.
- Utökad information om körkortstagande på andra språk än svenska.
- Skolverket bör få i uppdrag att ta fram utbildningskurs i trafikkunskap vid Komvux.
– Det hela handlar om att skapa ett förarutbildningssystem där de blivande förarna får bättre stöd under utbildningen och där det är tydligt att man ska komma till prov när man är redo. Vi föreslår ett paket av åtgärder som sammantaget kommer ge bättre förberedda provtagare. I förlängningen bör det innebära färre underkända prov och därmed minskade köer vid Trafikverket, säger Josefin Hallenberg, utredare vid Transportstyrelsen.
Krav på vägledning – nytt obligatoriskt moment
I förslaget ingår krav på att en blivande förare under sin utbildning behöver genomgå två vägledningstillfällen vid trafikskola. Kravet skulle omfatta både de blivande förare som väljer att utbilda sig vid trafikskola och de som väljer att utbilda sig privat.
– Tanken med vägledningen är att blivande förare ska få en bra bild över var i utbildningsprocessen de befinner sig, och vad som krävs ytterligare för att bli tillräckligt förberedd för att genomföra proven, säger Josefin Hallenberg.
Nyckelord
Kontakter
Josefin Hallenbergutredare
Tel:010-495 63 31josefin.hallenberg@transportstyrelse.seTransportstyrelsens presstjänst
Tel:010-495 43 00press@transportstyrelsen.seTransportstyrelsen arbetar för ett tillgängligt och säkert transportsystem
Transportstyrelsen arbetar för att uppnå god tillgänglighet, hög kvalitet, säkra och miljöanpassade transporter inom järnväg, luftfart, sjöfart och väg. Vi tar fram regler, ger tillstånd och följer upp hur de efterlevs. Med hjälp av våra register arbetar vi bland annat med avgifter, tillstånd och ägarbyten.
Vi finns på 13 orter i landet och vi har idag cirka 2 000 medarbetare. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro.
Följ Transportstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Transportstyrelsen
Antalet omkomna i vägtrafiken minskar18.11.2024 09:05:00 CET | Pressmeddelande
Fram till och med oktober i år har 178 personer mist livet i trafiken, det är 22 färre än året innan. Det visar de preliminära uppgifterna som sammanställts av Transportstyrelsen.
Transportstyrelsen kan gå vidare med upphandlad skylttillverkare25.10.2024 15:10:00 CEST | Pressmeddelande
Förvaltningsdomstolen har bedömt att Transportstyrelsen har agerat rätt vid upphandlingen av ny skylttillverkare: – Vi kommer nu arbeta vidare utifrån det utslaget. Avtalet som ska tecknas är med ett tyskt bolag verksamt i Tyskland, som enligt uppgift kommer att bygga upp den svenska skylttillverkningen på plats i Sverige med hjälp av en svensk partner, säger Anna Berggrund, avdelningschef.
Sverige sticker ut när det gäller påbackningsolyckor23.10.2024 08:15:00 CEST | Pressmeddelande
Sverige har betydligt högre andel påbackningsolyckor, jämfört med länder som Frankrike och USA. Det framkommer i en ny studie från Karlstads universitet i samarbete med Chalmers industriteknik: – Parkeringsplatser i stadsområden är särskilt utsatta platser, där nästan hälften – 44 procent – av olyckorna inträffar, säger Khabat Amin, statistiker på Transportstyrelsen och doktorand i risk- och miljöstudier vid Karlstads universitet.
Nära nio miljoner passagerare i luften17.10.2024 13:24:22 CEST | Nyheter
Antalet passagerare fortsätter att öka inom utrikesflyget, samtidigt som det minskar inom inrikesflyget. Det visar ny statistik från Transportstyrelsen, där årets tredje kvartal jämförs med samma period året innan.
Lågkonjunkturen bromsar flygets återhämtning11.10.2024 11:02:57 CEST | Pressmeddelande
Det kommer att ta längre tid för flygtrafiken att återhämta sig, än vad tidigare prognoser förutsett. Orsaken är att lågkonjunkturen ser ut att hålla i sig. Samtidigt är det stora skillnader mellan inrikes- och utrikesflyget. Det visar Transportstyrelsens passagerarprognos för åren 2024-2030, som därmed skrivs ner.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum