Över 56 000 fjärdeklassare siktar på läsrekord i höst

Dela

Nu inleds årets upplaga av Den stora läsutmaningen och över 2 400 svenska fjärdeklasser står redo att läsa hela hösten. Idag arrangeras även en invigningsceremoni i Rinkeby Folket Hus, där tävlingsledare Julia Wiberg och årets författare coachar eleverna för en höst fylld av läslust. Kulturminister Parisa Liljestrand, skolminister Lotta Edholm och Finlands undervisningsminister Anders Adlercreutz besöker en av de deltagande klasserna. 

Över 56 000 fjärdeklassare siktar på läsrekord i höst
Över 56 000 fjärdeklassare siktar på läsrekord i höst

I samband med invigningen gör kulturminister Parisa Liljestrand, skolminister Lotta Edholm och Finlands undervisningsminister Anders Adlercreutz ett besök hos lärare och elever i en av de deltagande klasserna i Rinkeby. Besöket hos Den stora läsutmaningen görs i samband med det gemensamma regeringsmötet mellan den finska och svenska regeringen. Invigningsceremonin sker i samarbete med Rinkeby bibliotek. 

– Det här är den största folkrörelsen inom läsfrämjande på mycket länge. Den stora läsutmaningen når ut till så otroligt många barn och lärare runt om i landet, vilket behövs för att bryta trenden av minskat läsande, säger Mats Myrberg professor i specialpedagogik vid Stockholms universitet och medlem i Den stora läsutmaningens Advisory Board.

Det finns fortfarande möjlighet att anmäla sin klass. Startskottet går 16 september, men fram till 30 september är anmälan öppen och eleverna kan läsa ikapp de andra utmanarna.

I år bidrar extra många författare och illustratörer med inspiration och läspepp till eleverna. Duon Måns Gahrton och Johan Unenge (Eva & Adam, Superskillz), Elias Våhlund (Handbok för superhjältar) samt trion bakom PAX-serien; Ingela Korsell, Åsa Larsson och Henrik Jonsson.

Tack vare ett stöd från Svenska Akademien belönas i år alla fjärdeklasser som genomför Den stora läsutmaningen ett fint bok- och inspirationspaket till klassrummet. I paketet ingår både en bok från någon av årets medverkande författare och ett exemplar av Tid för poesi inom ramen för Svenska Akademiens och Skolverkets samarbete för att väcka ungas nyfikenhet för poesi.

Den stora läsutmaningen är ett initiativ som syftar till att vända läskrisen hos unga i Sverige och i fjol var engagemanget bland lärare och elever större än någonsin, vilket ledde till nytt läsrekord med över en miljon lästimmar. Nära 45 000 elever gick i mål, vilket motsvarar nästan 40 procent av alla elever i årskurs fyra i Sverige. 

För information och pressbilder:
Denstoralasutmaningen.se/om/pressinformation 

Anmälan här: Denstoralasutmaningen.se. Tävlingen pågår mellan den 16/9 – 2/12. Anmälan är öppen fram till 30 september för sen anmälan. Prisutdelning sker i slutet av januari 2025. Klassresan sker våren 2025.



Nyckelord

Kontakter

Bilder

Över 56 000 fjärdeklassare siktar på läsrekord i höst
Över 56 000 fjärdeklassare siktar på läsrekord i höst
Ladda ned bild

Länkar

Om Den stora läsutmaningen

Den stora läsutmaningen är ett gemensamt initiativ från Adlibris, Bonnier Carlsen, Natur & Kultur och Rabén & Sjögren med målet att skapa ökad läskondis och bidra till att läsning blir en vardagsvana. Mängdläsning är avgörande för barns språkutveckling och lärande, både på kort och lång sikt. Tävlingen arrangeras för Sveriges fjärdeklassare där klasserna utmanar varandra att läsa extra mycket under en termin. Att det just är årskurs 4 som valts ut beror på att utredningar visar att barns läsintresse sjunker dramatiskt i tioårsåldern och att det är en avgörande ålder för att skapa framtida läsvanor och därmed även lärande och kunskapsintag. 

Klasserna uppmuntras genom roliga inspel, aktiviteter och möten med några av Sveriges mest populära författare. Belöningen är, förutom att få möjlighet att utveckla sin läsning, chansen att vinna en klassresa till Astrid Lindgrens Vimmerby och andra fina priser. Den stora läsutmaningen får stöd och idéer av Advisory Board bestående av Anne-Marie Körling, Martin Widmark, Marie Trapp, Marlen Eskander och Mats Myrberg.

Följ Adlibris

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Adlibris

Ola Toresten blir ny COO hos Adlibris2.10.2024 10:25:27 CEST | Pressmeddelande

Adlibris stärker upp sin organisation med den nya rollen Chief Operating Officer. Adlibris värvar Ola Toresten med gedigen erfarenhet av förändringsledning från roller som e-handelschef, CIO och affärsutvecklingschef på Akademibokhandeln och Bokus, CIO på Åhléns och nu senast som kommersiell chef på Early Bird. Ola kommer att bidra med expertis kring teknisk transformation, supply chain och affärsutveckling med kundupplevelsen i fokus.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye