Akavia om SNS forskningsrapport: Omställningsstudiestödet är ingen arbetsmarknadspolitisk åtgärd
I en ny rapport från SNS hävdar två forskare att omställningsstudiestödet slår fel, att det inte når de grupper som har störst behov, och att det är ett slöseri med studiemedel. Enligt Akavia bygger kritiken på en återkommande missuppfattning om syftet med reformen, det har aldrig varit och är inte tänkt att fungera som en arbetsmarknadspolitisk åtgärd. Samtidigt behövs fortsatt ökade resurser och högre takt i handläggningen hos CSN för att reformen ska bli framgångsrik.
I SNS-rapporten ”Vilka får omställningsstudiestödet” undersöker nationalekonomerna David Seim och Peter Fredriksson vilka grupper som ansöker om och beviljas omställningsstudiestöd samt hur utformningen av stödet påverkar olika gruppers sannolikhet att ansöka. Akavia anser att rapporten landat i felaktiga slutsatser eftersom utgångspunkten präglas av missförstånd.
- Omställningsstudiestödet är ingen arbetsmarknadspolitisk åtgärd. Tanken bakom reformen var att skapa en fungerande studiefinansiering för yrkesverksamma som behövde ställa om eller utveckla sin kompetens med sikte på individens behov. Reformens syfte har från början varit tydligt, det är individens behov och förutsättningar som ska stå i fokus, inte arbetsmarknadens kortsiktiga behov av kompetens, säger Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef på Akavia.
Akavia ställer sig också frågande till rapportens ansats att stödet inte når de grupper som har störst behov eller att det endast skulle vara personer med lägre utbildning som löper risk att bli arbetslösa eller behöva ställa om till följd av AI-transformationen.
- Den snabba AI-utvecklingen påverkar i hög grad högutbildade grupper. Forskning visar att just generativ AI på ett annat sätt än tidigare tekniksprång kan komma att påverka grupper med högre utbildning och inkomstnivåer. Framtidens arbetsmarknad kräver både bred och djup kompetens, och det är centralt att akademiker ges möjlighet att växla spår och framtidssäkra sin kompetens genom omställningsstudiestödet, säger Patrik Nilsson.
Bland Akavias medlemmar finns både stort intresse för och stort behov av kompetensutveckling. 67 procent vill kompetensutveckla sig inom de närmsta åren och 66 procent vill göra det i syfte att framtidssäkra sin kompetens. Hela 76 procent tror också att AI-utvecklingen kommer att påverka de egna arbetsuppgifterna inom de närmaste tre åren.
- För att reformen ska bli framgångsrik behövs fortsatt ökade resurser och högre takt i handläggningen hos CSN. Fler behöver också känna till vilken omställningsorganisation man omfattas av och vända sig dit. Genom att fler vänder sig till sin omställningsorganisation för vägledning och stöd kan ansökningarna till CSN bli bättre och dagens orimligt långa handläggningstider förhoppningsvis kortas, säger Patrik Nilsson.
Nyckelord
Kontakter
Filip LindmarkPressansvarig
Tel:+46706652955filip.lindmark@akavia.seOm Akavia
Akavia är ett fackförbund och en intresseorganisation för ekonomer, jurister, samhällsvetare, It-akademiker, personalvetare och kommunikatörer. Förbundet har 140 000 medlemmar och är det tredje största förbundet inom Saco.
Akavia
Box 5167
102 44 Stockholm
Följ Akavia
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akavia
Akavia värvar ny HR-chef13.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Fack- och professionsförbundet Akavia stärker organisationen och ledningsgruppen med rekryteringen av Therese Branevig som ny HR-chef. Therese tar med sig lång erfarenhet av att leda HR-avdelningar och kommer senast från Nynäshamns kommun.
Hög arbetsbelastning bland Sveriges domare ett hot mot rättssäkerheten5.11.2024 10:34:28 CET | Pressmeddelande
En stor majoritet av Sveriges domare har en ansträngande arbetsbelastning och varannan domare ser arbetsbördan som ett hot mot rättssäkerheten. Det visar en ny rapport från fackförbundet Akavia som tillsammans med Saco-S Domstol undersökt arbetsmiljön och attraktiviteten i domaryrket bland landets ordinarie domare.
Förhandla om jobbtiteln och tjäna tusenlappar4.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Trots att fel jobbtitel kan kosta dig mycket pengar har 9 av 10 akademiker aldrig förhandlat om sin jobbtitel. Det visar en ny undersökning från Akavia. Samtidigt visar en genomgång av medianlönerna för näraliggande titlar bland Akavias medlemmar på stora skillnader i lönenivå.
Akavia om budgetpropositionen: Efterfrågar mindre ryckighet i resurstilldelningen till myndigheterna19.9.2024 10:11:38 CEST | Pressmeddelande
Samtidigt som Akavia välkomnar budgetsatsningar för att stärka tillväxt och produktivitet är man kritisk till ryckigheten i resurstilldelningen till myndigheterna och efterfrågar samlade, långsiktiga och tydliga mål för förvaltningspolitiken.
Akavia om budgetpropositionen: Viktiga investeringar för ökad produktivitet välkomnas19.9.2024 08:19:34 CEST | Pressmeddelande
I dag överlämnade regeringen sin budgetproposition till riksdagen. Akavia välkomnar att steg tas mot att utbildning och arbete ska löna sig bättre men ser behov av fortsatta satsningar på kvalitet i utbildningen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum