Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Ny kartläggning visar: Kraftig räntesmäll väntar landets bostadsrättsföreningar

Dela

Sveriges bostadsrättsföreningar har lån på 20 miljarder kronor med låg ränta som löper ut i höst. Det beräknas ge 666 miljoner i ökade räntekostnader, enligt ny statistik från SCB som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. För bostadsköpare är det därför nu extra viktigt att granska föreningens ekonomi.

För Sveriges bostadsrättsföreningar väntar kraftigt ökade ränteutgifter under de närmaste månaderna, visar en ny kartläggning av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.
För Sveriges bostadsrättsföreningar väntar kraftigt ökade ränteutgifter under de närmaste månaderna, visar en ny kartläggning av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Många bostadsrättsföreningar tecknade sina lån innan Riksbankens räntehöjningar inleddes våren 2022. När de billiga lånen snart löper ut kommer månadsavgiften behöva höjas rejält för många bostadsrättsägare, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

För Sveriges bostadsrättsföreningar väntar kraftigt ökade ränteutgifter under de närmaste månaderna när bindningstiden för lån som tecknades innan räntehöjningarna nu löper ut. Sammanlagt finns 20 miljarder kronor i lån hos bostadsrättsföreningarna som bands för minst tre år sedan, när räntan var betydligt lägre, och där bindningstiden löper ut under hösten. Det beräknas öka räntekostnaderna med totalt 666 miljoner kronor, visar en ny kartläggning som Länsförsäkringar Fastighetsförmedling gjort med statistik från SCB. 

– Även om räntorna nu är på väg ner, får våra mäklare många frågor om bostadsrättsföreningars ekonomi. Den som är på jakt efter en ny lägenhet behöver undersöka ekonomin i föreningen noggrant för att undvika obehagliga överraskningar, säger Marcus Svanberg.

Den genomsnittliga räntan som bostadsrättsföreningarna hade på sina lån innan Riksbankens räntehöjningar inleddes för drygt två år sedan var cirka 1,3 procent. Även om räntorna nu är på väg neråt kommer många bostadsrättsföreningar snart behöva omförhandla sina lån till en betydligt högre nivå än när de tecknades. Snitträntan för rörliga lån till bostadsrättsföreningar ligger just nu på cirka 4,7 procent.

– Föreningen måste bland annat skriva ut belåningsgrad per kvadratmeter, sparande per kvadratmeter och räntekänslighet – det vill säga hur mycket avgifterna skulle behöva höjas som föreningens ränteavgifter höjs med en procent. Dessa uppgifter bör man alltid undersöka i samband med sitt lägenhetsköp, säger Marcus Svanberg.

Checklista – så undersöker du föreningens ekonomi:

  • Läs förvaltningsberättelsen i den senaste årsredovisningen – be om hjälp vid behov.
  • Skapa dig en god bild av vilket underhåll på fastigheten som väntar.
  • Titta på föreningens lån – är de bundna och hur länge? Hur påverkar en högre ränta föreningens ekonomi (och i slutändan även dina utgifter)?
  • Kolla om föreningen har en professionell ekonomisk förvaltare – det ger extra trygghet.
  • Tomträtt – undersök om föreningen äger marken som byggnaden står på.

Läs mer hos Länsförsäkringar.

Fem tips – så lyckas du med bostadsaffären

1. Köp och sälj vid samma tidpunkt
Om du säljer och köper vid ungefär samma tidpunkt har tillfälliga upp- eller nedgångar i pris mindre betydelse.

2. Se över din boendeekonomi
Om du har små marginaler i boendeekonomin – planera ditt bostadsköp utifrån hur en förändrad inkomst skulle kunna påverka dig.

3.
Anmäl intresse
Många bostäder läggs ut som ”kommande” på mäklarnas hemsidor. Kontakta mäklaren innan boendet är ute på marknaden för att inte gå miste om eventuella förhandsaffärer. För den som ska sälja är förhandsmarknaden ett bra sätt att känna av spekulanternas intresse för bostaden.

4. Sälj först
Om du ändå känner dig osäker – sälj din bostad innan du köper en ny. Då vet du utgångsläget inför ditt köp och kan enklare räkna på vilken månadskostnad du känner dig bekväm med.

5. Läs på
Gör en lista på vad som är viktigast för dig i din nya bostad och undersök prisstatistik och slutpriser. Då kan du känna dig beredd på de ekonomiska förutsättningarna för din bostadsaffär.

För mer information, vänligen kontakta:
Per Sangrud, presschef
Tel. 073-441 04 07
E-post: per.sangrud@lansfast.se

Marcus Svanberg, VD
Tel. 070-238 21 50
E-post: marcus.svanberg@lansfast.se

Pressbilder fria för användning:
Marcus Svanberg
Genrebilder

Här kan du följa oss:
Webb: www.lansfast.se
Blogg: Bostadskoll
Facebook: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling
Instagram: Länsfast Sverige

Om statistiken
Statistiken är hämtad från SCB/KRITA (Riksbankens kreditdatabas). KRITA är en undersökning som genomförs av SCB på uppdrag av Riksbanken, och som innehåller uppgifter om svenska kreditinstituts krediter till företag och offentlig sektor kredit för kredit. Sammanställningen ovan baseras på statistik om lånebelopp, bindningstider och genomsnittliga räntor hos Sveriges bostadsrättsföreningar per 2024-07-31.

Cirka 16 miljarder kronor i lån som tecknades för 3–5 år sedan löper ut de närmsta tre månaderna. Cirka 4 miljarder kronor i lån som tecknades för över 5 år sedan löper ut de närmsta tre månaderna.

Nyckelord

Kontakter

Om Länsförsäkringar Fastighetsförmedling:

Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings vision är ”Trygga bostadsaffärer genom livet”. Vi vill bidra till en rättvis och hållbar bostadsmarknad där fler kan byta bostad efter behov. De senaste tio åren har vi växt snabbast av alla landets fastighetsmäklare och är nu näst störst i branschen. Med 200 bobutiker och 1 000 hängivna medarbetare runt om i Sverige finns vi alltid nära våra kunder. Under 2023 förmedlade våra fastighetsmäklare cirka 22 700 objekt till ett försäljningsvärde av 58,6 miljarder kronor. Vi tycker att den lokala närvaron är viktig och tror att det är en av anledningarna till vi att vi under de senaste tio åren tilldelats utmärkelsen ”Sveriges nöjdaste kunder” fler gånger än någon annan mäklarkedja.

Följ Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Kommentar till Svensk Mäklarstatistik: Ökad fart på bostadsmarknaden under sommaren6.9.2024 08:01:00 CEST | Pressmeddelande

Antalet bostadsförsäljningar ökade kraftigt under sommaren, jämfört med samma period förra året. Antalet sålda villor under juni-augusti ökade med hela 15 procent medan det såldes 6 procent fler bostadsrätter. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik, analyserade av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Samtidigt visade bostadspriserna en svag nedgång under augusti.

Ny rapport om bostadssituationen för äldre i Sverige visar: Brist på seniorbostäder hindrar äldres flytt8.7.2024 07:11:00 CEST | Pressmeddelande

Sex av tio pensionärer i villa, 58 procent, kan tänka sig att flytta. Men bristen på attraktiva och funktionella bostäder för äldre gör att få tar steget att byta bostad. Att åtta av tio kommuner har brist på seniorbostäder skapar inlåsningseffekter på bostadsmarknaden. Det visar den nya rapporten En (flytt)kedja är inte starkare än sin svagaste länk som tagits fram av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye