Flickors våld i media – annorlunda och tjejigt
I media beskrivs våldsamma flickor som manipulativa, de drar i håret och filmar. Det visar ny forskning vid Örebro universitet.
– Flickorna framställs som avvikande från normen att vara flicka. Att vara våldsam och aggressiv ingår inte i femininitet, säger Anna-Karin Larsson, forskare som lett studien.
Analysen av artiklar publicerade i Sverige under 2021 visar att när flickor använder våld så isoleras detta till enstaka händelser. Förövaren framställs som den enda orsaken till våldet. Berättelserna saknar ofta flickornas egna perspektiv och fokuserar oftast på individuella eller relationella orsaker till deras våld, snarare än på samhälleliga eller strukturella faktorer.
När flickor utövar våld riktas uppmärksamhet på att det är det är just en flicka som är förövare. Själva våldet beskrivs också med ord som gör att flickors våld skiljs ut från ungdomsvåld i stort.
– Våldet beskrivs som tjejigt. Dra i håret, putta, filma. Flickornas våld beskrivs som annorlunda från hur våld brukar begås eller beskrivas. Därmed ställs flickorna våld utanför normen för vanligt våld, säger Anna-Karin Larsson.
Artiklarna om flickor som utövar våld handlar ofta om relationer och oförrätter. Det kan handla om en kille, svartsjuka eller osämja sedan tidigare.
– Det är jätteviktigt hur flickor utmålas i media eftersom det vi läser påverkar oss i stor utsträckning. Hur media väljer att berätta påverkar folks perspektiv på vad som är normalt och vad som är onormalt, säger Anna-Karin Larsson.
Det är inte endast hur och vad media berättar som har betydelse för folks verklighetsbild. Det är också mängden publikationer på ett ämne. Att det skrivs mer om våld och flickor över tid innebär inte alltid att våldet faktiskt ökar. Flickors självskattade användande av våld har inte ökat över tid enligt Anna-Karin Larsson.
Forskningen kring medias bild av flickors våld kommer att gå vidare i ett projekt med en längre tidsperiod av mediabevakning, från 1980-talet till våra dagar.
– Vi vill undersöka medias bild vid flera tidpunkter för att se hur föreställningarna förändras över tid och om de gör det. Det är viktig för att förstå attityder till kön och våld och hur detta påverkar sådant som samhällets hantering av flickor som anses avvika från normen, säger Anna-Karin Larsson.
Nyckelord
Kontakter
Anna-Karin Larsson
E-post: anna-karin.larsson@oru.se
Mobil: 079-061 40 14
Anna AsplundKommunikatör
Tel:019303784Tel:0706 453784anna.asplund@oru.seBilder
Länkar
Om oss
Örebro universitet är ett bredduniversitet med starka professionsutbildningar och forskning som spänner över 36 ämnen inom alla vetenskapliga fält. Vi har 15 000 studenter, 85 utbildningsprogram på grundnivå och avancerad nivå och ett stort utbud av fristående kurser. Örebro universitet har samlat spetskompetens inom tre profilområden: AI och robotik, Mat och hälsa och Föroreningar och samhälle.
Följ Örebro universitet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Örebro universitet
Ny metod förbättrar simuleringar av kvantsystem14.1.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
För att bättre kunna designa komplexa kvantsystem – atomer och elektroner – har forskaren Hugo Strand utvecklat en ny metod som gör simuleringarna snabbare och mer träffsäkra. – Det kan leda till ökad förståelse för material och teknologier som är viktiga för innovationer inom exempelvis kvantdatorer och förnybar energi, säger han.
Data sedan år 1620 visar penningmängdens roll för att förutspå inflation9.1.2025 09:11:17 CET | Pressmeddelande
Centralbanker världen över gör prognoser för inflationen. En ny studie på svenska data som sträcker sig från år 1620 och fram till våra dagar har undersökt en orsak till att priserna ökar. – Vi visar att penningmängden inte hade hjälpt särskilt mycket för att göra prognoser för inflationen under de här 400 åren, säger Pär Österholm, professor i nationalekonomi vid Örebro universitet.
Så ska Örebro universitets tre campus utvecklas i framtiden8.1.2025 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Örebro universitet kommer att fortsätta att växa de närmaste tio åren. Men inte främst genom att bygga nya hus, utan genom att bygga om. Det visar den campusplan som Örebro universitet och fastighetsbolaget Akademiska Hus gemensamt har tagit fram.
VR-teknik lindrar fantomsmärtor efter amputation2.1.2025 07:44:46 CET | Pressmeddelande
Virtual reality kan hjälpa amputerade patienter till mindre smärta och bättre livskvalitet, enligt ny studie. – Vi har fått svar på hur personerna påverkas i sin vardag och sett att det har en mycket större betydelse för livskvaliteten än vi trodde, säger Kajsa Lidström-Holmqvist, docent i arbetsterapi vid Örebro universitet.
Mer PFAS i arktisk nederbörd vid solsken19.12.2024 08:30:43 CET | Pressmeddelande
Snö som faller på Svalbard har högre andel PFAS under månaderna med sol jämfört med de mörka vintermånaderna. Det visar forskning från Örebro universitet som mätte upp till 71 gånger högre halter av kemikalierna under ögruppens ljusaste period. – Solens ljus skapar kemiska reaktioner i atmosfären som omvandlar och för med sig PFAS i snön under den arktiska sommaren, säger kemisten William Hartz.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum