Migrationsverket

Migrationsverket är en del av den nya satsningen mot organiserad brottslighet

Dela

Idag lanseras “Sverige mot organiserad brottslighet“ (SMOB), ett initiativ som syftar till att stärka Sveriges samlade förmåga att bekämpa den organiserade brottsligheten med särskilt fokus på den kriminella ekonomin. Genom att förbättra kompetensen och kapaciteten hos yrkesverksamma och stärka samverkan mellan olika samhällsaktörer genom forskning, utbildning och innovation, bidrar SMOB till samhällets förmåga att försvåra och förhindra kriminella verksamheter som hotar landets säkerhet och välfärd.

Migrationsverket har en viktig uppgift i arbetet med att motverka den kriminella ekonomin och organiserad brottslighet. Jag är därför nöjd över att vi är med i denna satsning, säger Maria Mindhammar, Migrationsverkets generaldirektör.

SMOB tar sig an flera viktiga områden, såsom att stärka kapaciteten att utreda ekonomisk brottslighet, främja tvärsektoriell samverkan mellan relevanta samhällsaktörer, och förbättra hanteringen och analysen av stora datamängder relaterade till organiserad brottslighet. Målet är att identifiera samhällssårbarheter som kan utnyttjas av kriminella aktörer. Initiativet strävar också efter att stärka samverkan mellan myndigheter, näringslivs- och arbetstagarorganisationer för att mer effektivt möta utmaningarna som organiserad brottslighet medför.

För att lyckas bekämpa den här typen av brottslighet är det viktigt att fler aktörer från samhället samarbetar för att nå framgång, säger Maria Mindhammar.

SMOB kommer att bli en knutpunkt för forskning, utbildning, innovation och expertis om organiserad brottslighet. Genom att integrera forskning med praktik kommer nya evidensbaserade metoder och verktyg utvecklas och spridas, vilket kommer att förbättra arbetet mot organiserad brottslighet. SMOB kommer att fungera som ett forum för återkoppling, där kunskap och evidens systematiskt förmedlas till alla relevanta samhällsaktörer.

För mer information, besök sh.se/smob

Sverige mot organiserad brottslighet (SMOB)

Sverige mot organiserad brottslighet är ett partnerskap mellan Arbetsförmedlingen, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Kronofogden, LO, Migrationsverket, Polismyndigheten, Skatteverket, Stockholms Handelskammare, Svenskt Näringsliv, Södertörns högskola, TCO och Tullverket, och finansieras av Europeiska socialfonden (ESF) samt genom medfinansiering från myndigheter och organisationer som ingår i partnerskapet.

Nyckelord

Kontakter

Om Migrationsverket

Migrationsverket är den myndighet som prövar ansökningar från personer som vill besöka, bo eller söka skydd i Sverige eller som vill bli svenska medborgare. Läs mer på www.migrationsverket.se

Följ Migrationsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Migrationsverket

Pröv­ningen av ansök­ningar från bärploc­kare igång – drygt 1 200 ansök­ningar avslås4.6.2024 12:06:52 CEST | Pressmeddelande

Efter att ha sett indikationer på missbruk inom bärbranschen har Migrationsverket förstärkt granskningen av de thailändska bemanningsföretagen och deras åtaganden som arbetsgivare. Myndigheten har också genomfört så kallade efterkontroller. Nu är prövningen igång av säsongens ansökningar och det första besluten innebär att drygt 1 200 sökande får avslag. Dessa har anställning hos två av de sex thailändska bemanningsföretag som inkommit med ansökningar denna säsong.

Seminarium: Hur kan man utvisas efter tio år i Sverige?25.4.2024 11:50:10 CEST | Pressinbjudan

Medier rapporterar återkommande om personer som måste lämna Sverige efter att de har befunnit sig här i flera år, även barn som levt större delen av sitt liv här. Vad är skillnaden mellan asylrätt och rätten att få skydd? Hur ser processen ut – från det att en person lämnar in en asylansökan tills han eller hon får beslut? Hur fungerar det med överklagande och preskriptionstid? När kan en person sättas i förvar?

Prognos för antalet asylsökande oförändrad23.4.2024 09:30:10 CEST | Pressmeddelande

Trots en orolig omvärld, med en upptrappad konflikt i Mellanöstern, är Migrationsverkets prognos för antalet asylsökande oförändrad. Bedömningen är fortsatt att cirka 12 000 personer söker asyl i Sverige i år respektive nästa år. – I dagsläget ser vi inte att utvecklingen i omvärlden förändrar bedömningen av antalet asylsökande i Sverige. När det gäller effekten av EU:s nya migrationspakt är det för tidigt att dra några långsiktiga slutsatser, säger Maria Mindhammar, generaldirektör för Migrationsverket.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye