Riksteatern

Absurd och poetisk cirkusföreställning

Dela

Cirkusföreställningen OUT tar publiken med på en poetisk resa genom ett absurt cirkusuniversum där luftakrobatik tar plats i en symfoni av skörhet och lekfullhet. Allt centrerat kring hinkar i alla dess former, storlekar och tillstånd. Ett gästspel producerat av Half in company i samarbete med Riksteatern. Premiär 4 oktober i Umeå.

OUT, Riksteatern och Half in company hösten -24. I bild: Sébastien Klink och Morgane Stäheli
OUT, Riksteatern och Half in company hösten -24. I bild: Sébastien Klink och Morgane Stäheli Fotograf: Markus Gårder

Trapetskonstnärerna Morgane Stäheli och Sébastien Klink möttes redan som barn på cirkusskola hemma i Schweiz. Sedan dess har de vuxit upp tillsammans, utbildat sig tillsammans, startat cirkuskompani och skapat ett helt unikt cirkusspråk.

– Tillit är i centrum för vårt liv och vår praktik som cirkusartister. Det är ett nyckelelement som gör att vi kan vara bräckliga inför varandra, känna oss fria att uttrycka oss men det betyder också, att vi oavsett vad, har varandras rygg. Vi respekterar varandras gränser, men pushar varandra när det behövs. Utan tillit finns det inget utrymme för risk, och risk är en central del av cirkus, säger trapetskonstnären Morgane Stäheli.

I visionen för duons skapade ingår det att göra vardagsföremål levande och att skapa oväntade installationer. Föreställningen OUT  skapar magi av hinkar av olika slag och i olika tillstånd, ibland flygande, ibland fallande i regn. Utgåndspunkten är den lilla hink med kalk, som trapetskonstnärerna behöver för att ge sig själva och varandra fäste. Hinkarna blir till ett scenografiskt verktyg för att utforska det performativa utrymmet som för trapets redan är begränsad. 

– Med det här verket hoppas vi kunna dela vår smak för det absurda och för överraskningar. Vi vill att publiken låter sig överraskas av vårt universum där rymden öppnar sig och förvandlas, och där flygning alltid är tillåten. Vi bjuder in till att bevittna vår resa från marken till trapetsen, från poesi till absurditet, från ömhet till kaos. En förhoppning är också att publiken ska få uppleva vad samtida cirkus kan vara och vilja se mer av det, säger trapetskonstnären Sébastien Klink.

OUT har premiär 4 oktober i Umeå. Pressvisningen den 1 oktober hos Riksteatern i Hallunda, Stockholm, är en del av att Riksteaterns firar 60 år av teater för barn och unga. Kontakta pressansvarig för pressbiljetter.

Produktionen är ett gästspel av Half In company för Riksteatern.

Medverkande
Morgane Stäheli och Sébastien Klink 

Konstnärligt team
Av: Half In company 
Idé, koncept: Morgane Stäheli och Sébastien Klink 
Musik: Knut Olav Rygnestad 
Ljusdesign: Vilhelm Montan 
Yttre öga: Camilla Run, Kolja Hunneck och Marie Moberg

Producent
Half In Company i samarbete med Riksteatern

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om oss

Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Hyllad uppväxtskildring om cirkuslivets utmaningar och drömmar19.9.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

En sann berättelse om uppväxten i en cirkusfamilj i 1970-talets Finland. Siri på Spänd Lina är en hyllad föreställning som skildrar en bullrig tivolitillvaro, genom fattigdom och slit till hur Finlands första cirkus föds. En sann berättelse om livet i manegen, bortom glitter och glamour – om svett, tårar och de stora, stora drömmarna. Turnépremiär med Riksteatern 4 oktober i Karlstad.

Frida Hallgren och Henrik Norlén i nyskrivet relationsdrama om att vara mitt i livet18.9.2024 11:57:17 CEST | Pressmeddelande

Mitt i livet är ett känslosamt och intimt relationsdrama som skildrar ett par i kris. Vad händer när man mitt i livet konfronterar sina djupaste känslor och osäkerheter? Föreställningen skildrar en natt av självinsikt och ärliga samtal som kan förändra allt. På scen ser vi Frida Hallgren och Henrik Norlén. I regi av Dennis Sandin. Premiär den 28 september i Strängnäs med efterföljande Sverigeturné på 37 orter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye