Absurd och poetisk cirkusföreställning
Cirkusföreställningen OUT tar publiken med på en poetisk resa genom ett absurt cirkusuniversum där luftakrobatik tar plats i en symfoni av skörhet och lekfullhet. Allt centrerat kring hinkar i alla dess former, storlekar och tillstånd. Ett gästspel producerat av Half in company i samarbete med Riksteatern. Premiär 4 oktober i Umeå.
Trapetskonstnärerna Morgane Stäheli och Sébastien Klink möttes redan som barn på cirkusskola hemma i Schweiz. Sedan dess har de vuxit upp tillsammans, utbildat sig tillsammans, startat cirkuskompani och skapat ett helt unikt cirkusspråk.
– Tillit är i centrum för vårt liv och vår praktik som cirkusartister. Det är ett nyckelelement som gör att vi kan vara bräckliga inför varandra, känna oss fria att uttrycka oss men det betyder också, att vi oavsett vad, har varandras rygg. Vi respekterar varandras gränser, men pushar varandra när det behövs. Utan tillit finns det inget utrymme för risk, och risk är en central del av cirkus, säger trapetskonstnären Morgane Stäheli.
I visionen för duons skapade ingår det att göra vardagsföremål levande och att skapa oväntade installationer. Föreställningen OUT skapar magi av hinkar av olika slag och i olika tillstånd, ibland flygande, ibland fallande i regn. Utgåndspunkten är den lilla hink med kalk, som trapetskonstnärerna behöver för att ge sig själva och varandra fäste. Hinkarna blir till ett scenografiskt verktyg för att utforska det performativa utrymmet som för trapets redan är begränsad.
– Med det här verket hoppas vi kunna dela vår smak för det absurda och för överraskningar. Vi vill att publiken låter sig överraskas av vårt universum där rymden öppnar sig och förvandlas, och där flygning alltid är tillåten. Vi bjuder in till att bevittna vår resa från marken till trapetsen, från poesi till absurditet, från ömhet till kaos. En förhoppning är också att publiken ska få uppleva vad samtida cirkus kan vara och vilja se mer av det, säger trapetskonstnären Sébastien Klink.
OUT har premiär 4 oktober i Umeå. Pressvisningen den 1 oktober hos Riksteatern i Hallunda, Stockholm, är en del av att Riksteaterns firar 60 år av teater för barn och unga. Kontakta pressansvarig för pressbiljetter.
Produktionen är ett gästspel av Half In company för Riksteatern.
Medverkande
Morgane Stäheli och Sébastien Klink
Konstnärligt team
Av: Half In company
Idé, koncept: Morgane Stäheli och Sébastien Klink
Musik: Knut Olav Rygnestad
Ljusdesign: Vilhelm Montan
Yttre öga: Camilla Run, Kolja Hunneck och Marie Moberg
Producent
Half In Company i samarbete med Riksteatern
Nyckelord
Kontakter
Mireya Echeverría QuezadaPR och pressansvarigRiksteatern
Tel:070 637 59 40mireya.echeverria.quezada@riksteatern.seLänkar
Om oss
Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.
Följ Riksteatern
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Riksteatern
TikTok-dansande demonstranter i Iran inspirerar konstgruppen Ful till ny dansföreställning3.10.2024 13:00:00 CEST | Pressmeddelande
Hösten 2022 avlider 22-åriga Jina Amini efter att ha gripits av Irans sedlighetspolis. Det utlöser landets största demonstrationer på 40 år. Konstgruppen Ful hyllar protesternas TikTok-dansade ungdomar med en maximalistisk dansföreställning om rätten till frihet. Ett samarbete mellan konstgruppen Ful och Riksteatern. Premiär 15 oktober i Malmö.
Ett äktenskaps interkulturella skav utforskas i ny pjäs av Irans hyllade dramatiker Amir Reza Koohestani30.9.2024 15:44:32 CEST | Pressmeddelande
När ett svensk-iranskt par låter sitt äktenskap skildras av en dokumentärfilmsregissör upptäcker de skav i relationen. Kulturella skillnader de tidigare upplevt som helt odramatiska, blir plötsligt laddade. Dokumentären är en nyskriven pjäs av den hyllade, iranske teaterskaparen, Amir Reza Koohestani. Premiär 11 oktober i Örnsköldsvik.
Loran Batti gör regidebut med nyskrivet drama om förlåtelse och en pojkes väg ut från den svenska kriminalvården30.9.2024 10:32:26 CEST | Pressmeddelande
Låt mig bara gå handlar om förlåtelse, försoning och att hitta vägen tillbaka till livet. Skriven och regisserad av Loran Batti som sätter ljus på aktuella teman som våld och droger. Pjäsen visas i samband med att Riksteatern firar 60 år av teater för barn och unga den 1 oktober och turnerar under hösten för högstadie- och gymnasieskolor över hela Sverige. Urpremiär 4 oktober i Malmö.
Lidija Praizović gör generationskomedi om trångboddhet26.9.2024 14:24:07 CEST | Pressmeddelande
Med värme och humor utforskar Hjärterum hur det är att bo tillsammans över generationsgränser och att försöka hålla en dröm vid liv. Pjäsen visas i samband med att Riksteatern firar 60 år av teater för barn och unga den 1 oktober. Spelas för en publik av 6-9 åringar. Skriven av Lidija Praizović och regisserad av Chantale Hannouch Rahimi.
Hyllad uppväxtskildring om cirkuslivets utmaningar och drömmar19.9.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
En sann berättelse om uppväxten i en cirkusfamilj i 1970-talets Finland. Siri på Spänd Lina är en hyllad föreställning som skildrar en bullrig tivolitillvaro, genom fattigdom och slit till hur Finlands första cirkus föds. En sann berättelse om livet i manegen, bortom glitter och glamour – om svett, tårar och de stora, stora drömmarna. Turnépremiär med Riksteatern 4 oktober i Karlstad.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum