Fransmännen förbjuder benämningen vegetariska köttbullar – i syfte att inte vilseleda konsumenter
När det kommer till att tala klarspråk om varors innehållsdeklaration har fransmännen nyligen varit på bollen och protesterat mot att varor säljs som kallas ”vegetariska köttbullar”. Det framkommer i en ny rapport från Kommerskollegium, som varje år analyserar det gångna årets svenska och utländska anmälningar enligt EU:s anmälningsdirektiv.

Till bakgrunden hör att nationella tekniska föreskrifter ofta skapar hinder för den fria rörligheten för varor på EU:s inre marknad. EU har försökt komma till rätta med detta genom att inrätta direktivet om insyn på den inre marknaden.
– Anmälningsdirektivet är ett industripolitiskt verktyg för att upptäcka eventuella handelshinder innan de har någon negativ inverkan och utgör underlag för EU:s lagstiftning i framtiden, säger Martin Söderman, utredare på Kommerskollegium.
Inom ramen för anmälningsproceduren anmälde Frankrike alltså ett lagförslag som innebär att termer som normalt sett förknippas med köttprodukter, t.ex. ”filé”, ”schnitzel” och ”biff” förbjuds att användas i marknadsföringen av vegetariska produkter.
Fransmännen framhöll konsumenters rätt till livsmedelsinformation och att förslaget medför ett stärkt konsumentskydd mot användning av olämpliga och vilseledande termer. Sverige, å sin sida, framhöll att man inte ser något generellt problem med att använda ”vedertagna djurrelaterade beteckningar som en del av en beskrivande beteckning även för vegetariska livsmedel så länge konsumenterna inte vilseleds”.
Vägledning och stöd har i Sverige bedömts som en tillräcklig åtgärd för att skydda konsumenternas intressen och för att konsumenterna ska få en klar och tydlig beskrivning av vad det för slags livsmedel. Sverige ansåg därmed att mindre långtgående åtgärder än ett förbud borde övervägas. Även EU-kommissionen, Danmark och Ungern valde att kommentera förslaget.
Frankrike antog ändå sina nationella regler – och därmed var saken biff.
I Sverige är det dock alltjämt tillåtet att använda djurrelaterade beteckningar för att beskriva eller marknadsföra vegetariska livsmedel.
Kort bakgrund
Kommerskollegium ansvarar för att EU:s anmälningsdirektiv genomförs i Sverige. Det innebär att myndigheten handlägger svenska anmälningar och bevakar utländska anmälningar enligt direktivet som sammanställs i en årsrapport. Syftet är att identifiera tendenser på varuområdet som kan ha en påverkan på svenska handelsintressen.
I övrigt:
Kommerskollegium har under året noterat att anmälningar kopplat till Rysslands invasionskrig i Ukraina och den påföljande energikrisen minskat. Anmälningar kopplat till cirkulär ekonomi och hållbarhet är fortsatt en tydlig trend inom anmälningsproceduren, till exempel regler om förpackningar, pantsystem, sorteringsanvisningar, reparerbarhet och krav på reservdelar. En annan ihållande trend är anmälningar på livsmedelsområdet, främst i form av nationella märkningsregler och kvalitetssystem. En ny trend är anmälningar av tillfälliga exportrestriktioner av kritiska läkemedel kopplat till läkemedelsbristen. En annan noterbar trend under 2023 är anmälningar rörande tobaksfria nikotinprodukter, till exempel vitt snus och elektroniska cigaretter.
Nyckelord
Kontakter
Pressansvarig Karin Flygare
Tel:08-690 49 00press@kommerskollegium.seLänkar
Kommerskollegium är Sveriges myndighet för utrikeshandel, EU:s inre marknad och handelspolitik.
Följ Kommerskollegium
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Kommerskollegium
Ökat beroende av Kina för varuimporten24.4.2025 11:09:16 CEST | Pressmeddelande
Sveriges import från Kina har blivit mindre diversifierad, även för strategiska varor. Det visar en ny analys från Kommerskollegium.
Särskild kontaktväg för företag om USA-frågor11.4.2025 11:23:45 CEST | Pressmeddelande
Kommerskollegium inrättar en stödfunktion för att underlätta för företag som behöver information om handeln med USA.
Tjänsteexporten växer – men Sverige halkar efter i flera sektorer8.4.2025 16:52:01 CEST | Pressmeddelande
Tjänstehandeln spelar en allt viktigare roll i Sveriges utrikeshandel och bidrar i stor uträckning till sysselsättningen. Inom områden som IT, telekom och streaming har Sverige en stark internationell närvaro. Däremot har vår ställning försvagats inom till exempel transport, bygg och vissa affärstjänster. Det visar en ny analys från Kommerskollegium.
Minskade handelshinder avgörande för elektrifiering av industrin och transporter4.4.2025 10:23:50 CEST | Pressmeddelande
Elektrifieringen av industrin och transportsektorn är central för att Sverige ska nå klimatmålen, stärka konkurrenskraften och minska beroendet av importerade fossila bränslen. För att nå dit på ett kostnadseffektivt sätt bör handelshinder tas bort. Det visar en ny rapport från Kommerskollegium.
Västra Götaland bidrar mest till Sveriges varuexport19.3.2025 14:53:08 CET | Pressmeddelande
Västra Götaland är den region som bidrar mest till Sveriges varuexport. Regionen stod för 24 procent av Sveriges totala export under 2023. Det visar ny statistik från Kommerskollegium.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum