Rödgröna styret i Stockholms stad

Välkommet besked att BRA lämnar Bromma flygplats

Dela

Idag kom beskedet att flygbolaget BRA blir underleverantör till SAS och börjar flyga från Arlanda istället för Bromma flygplats från och med nästa år. Det innebär att Bromma flygplats i princip kommer att stå utan linjetrafik och enligt källor till Dagens industri är det troligt att Swedavia kommer att lägga ned flygplatsen tidigare än planerat.

Finansborgarrådet Karin Wanngård (S) och miljö- och klimatborgarrådet Åsa Lindhagen (MP).
Finansborgarrådet Karin Wanngård (S) och miljö- och klimatborgarrådet Åsa Lindhagen (MP). Peter Knutson och Liselotte van der Meijs

– Jag välkomnar beskedet och ser nu fram emot en konstruktiv dialog med Swedavia och regeringen om att tidigarelägga avvecklingen av Bromma flygplats. Redan idag subventionerar Stockholms skattebetalare kraftigt en olönsam flygplats och att det ska fortsätta när flygplatsen i princip kommer stå tom vore resursslöseri. Stockholms stad kommer fortsätta arbetet med att utveckla Bromma parkstad och senast år 2038 kommer spaden att sättas i backen för en ny klimatsmart stadsdel på det område som Bromma flygplats upptar idag, säger finansborgarrådet Karin Wanngård (S).

– Det är ett glädjande besked från BRA idag. Ju snabbare vi kan lägga ner Bromma flygplats desto snabbare kan vi bygga en grön och härlig stadsdel för nuvarande och framtida stockholmare. Bromma parkstad tog just ett stort kliv framåt, säger miljö- och klimatborgarrådet Åsa Lindhagen (MP).

Stockholms rödgröna styre har tidigare lämnat besked om att Stockholms stad kommer att säga upp arrendeavtalet med Swedavia under innevarande år. Staden har samtidigt påbörjat ett programarbete för Bromma parkstad på det markområde som idag utgörs av Bromma flygplats. En tidig bedömning är att omkring 16 000 nya bostäder och ett stort antal arbetsplatser kan rymmas inom det nuvarande flygfältet. Idag förhindrar även flygplatsverksamheten att bostäder byggs i närliggande stadsdelar på grund av bullerstörningarna.

Nyckelord

Kontakter

Rödgröna styret

Det rödgröna styret i Stockholms stad består av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Vi arbetar tillsammans för ett öppet, jämlikt och klimatsmart Stockholm.

Följ Rödgröna styret i Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Rödgröna styret i Stockholms stad

Bergholmsbacken utvecklas med kraftigt bantat förslag för tillfällig byggväg och en utredning inleds om ett nytt naturreservat5.6.2024 12:30:08 CEST | Pressmeddelande

På exploateringsnämndens sammanträde den 13 juni 2024 tas nästa steg för att utveckla Bergholmsbacken mellan Bagarmossen och Skarpnäck med bostäder, förskolor och förbättrade gång- och cykelstråk. Samtidigt bantas den tillfälliga byggvägen och en utredning inleds för att införa ett naturreservat i Bagarmossenskogen för att skydda stadens gröna infrastruktur och säkerställa att byggvägen inte permanentas.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye