Riksteatern

Hyllad uppväxtskildring om cirkuslivets utmaningar och drömmar

Dela

En sann berättelse om uppväxten i en cirkusfamilj i 1970-talets Finland. Siri på Spänd Lina är en hyllad föreställning som skildrar en bullrig tivolitillvaro, genom fattigdom och slit till hur Finlands första cirkus föds. En sann berättelse om livet i manegen, bortom glitter och glamour – om svett, tårar och de stora, stora drömmarna. Turnépremiär med Riksteatern 4 oktober i Karlstad.

Siri på spänd lina, på Riksteaterturné hösten 2024. Riksteatern i samarbete med Soppteatern-Kulturhuset Stadsteatern. I bild: Siri Hamari
Siri på spänd lina, på Riksteaterturné hösten 2024. Riksteatern i samarbete med Soppteatern-Kulturhuset Stadsteatern. I bild: Siri Hamari Fotograf: Matilda Rahm

Siri Hamari växer upp i en cirkusfamilj med en trollkarl till pappa och en motvillig assistent till mamma. Bland svärdslukare, sjölejon och akrobater när hon drömmen om att bli lindansare och bli den första kvinnan att göra en saltomortal på lina. I ett Finland präglat av kalla krigets järnridå vävs en varm och brokig berättelsen om livet bortom manegens strålkastare och en flickas balansgång mellan drömmar och verklighet. 
 
– Det finns en romantisk bild av cirkusen som något mystiskt, farligt och hemlighetsfullt. En värld där man får ta del av showen men där resten är dolt. I Siri på Spänd Lina får publiken kika in bakom ridån och möta en ung flicka på väg till vuxenlivet och att bli lindansare. Mångas barndomsdröm om att rymma med cirkusen möter här den sanna berättelsen bakom ridån, och det tror jag fängslar många, säger skådespelaren Siri Hamiri. 
 
Siri på Spänd Lina är ett allkonstverk med en unik visuell inramning av bildkonstnären och kostymdesignern Frida Hultcrantz. Musikern Niklas Brommare bidrar med en förtrollande musikalisk atmosfär och hela föreställningen är skriven av och regisserad av Filip Alexanderson. 
 
– Jag ser verkligen fram emot turnén i Sverige, och att vi besöker just mindre orter är extra roligt. På ett sätt påminner det om min uppväxt och vad vi gjorde med Sirkus Finlandia på 70- och 80-talet i Finland. Det kommer nog många flashbacks från barndomen under höstens Riksteaterturné, säger Siri Hamari. 
 
Den hyllade föreställningen, som hade urpremiär på Soppteatern-Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm, tar nu scenen i Karlstad den 4 oktober och turnerar sedan med Riksteatern över hela Sverige från Haparanda till Simrishamn. 
 
Medverkande 
Siri Hamari och Niklas Brommare  
 
Konstnärligt team 
Manus & regi: Filip Alexanderson  
Scenografi: Filip Alexanderson och Frida Hultcrantz  
Kostym & dockor: Frida Hultcrantz  
Musik: Niklas Brommare  
Ljus: Jonatan Winbo  
Ljud: Robert Larein  
Mask: Carina Saxenberg  
Rekvisita: Anja Liedtke  
Teaterteknik: Fabian Wetterrot  
 
Producent 
Soppteatern-Kulturhuset Stadsteatern i samarbete med Riksteatern

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om oss

Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Frida Hallgren och Henrik Norlén i nyskrivet relationsdrama om att vara mitt i livet18.9.2024 11:57:17 CEST | Pressmeddelande

Mitt i livet är ett känslosamt och intimt relationsdrama som skildrar ett par i kris. Vad händer när man mitt i livet konfronterar sina djupaste känslor och osäkerheter? Föreställningen skildrar en natt av självinsikt och ärliga samtal som kan förändra allt. På scen ser vi Frida Hallgren och Henrik Norlén. I regi av Dennis Sandin. Premiär den 28 september i Strängnäs med efterföljande Sverigeturné på 37 orter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye