GUIDE: Allt du behöver veta inför TCS Lidingöloppet, 27-29 september 2024

Dela

Över 30 000 deltagare väntas komma till start när TCS Lidingöloppet avgörs den 27-29 september. Antalet löpare ser ut att öka med över 30 % mot i fjol. Den tydligaste tillväxten ser vi i de yngre åldrarna till det mest klassiska loppet 30 km. Det väntas dessutom bli ett riktigt starkt elitstartfält med många tunga namn på både dam- och herrsidan.

Lidingöloppet

Lidingöloppet är världens största terränglopp och en del av “En svensk klassiker”, tillsammans med Vasaloppet, Vätternrundan och Vansbrosimningen.

Intresset för årets lopp är mycket stort med över 30 % fler anmälda löpare jämfört med förra året. Den tydligaste tillväxten ser vi i de yngre åldrarna till det mest klassiska loppet 30 km. Målgruppen 18-30 har ökat med cirka 60 % för både kvinnor och män jämfört med 2023, och om man tittar på de allra yngsta 18-24 är ökningen än mer dramatisk med 86 %.

I år firar TCS Lidingöloppet 60-loppsjubileum, något som uppmärksammas längs hela banan genom historiska tillbakablickar från 1965 till idag. Dessutom anordnas Lidingöloppets största utmaning hittills – 60 km. Löparna deltar i alla fyra lopp under helgen: TCS Lidingöfemman på fredagen, följt av TCS Lidingöloppet 15 km och 30 km på lördagen, för att avslutningsvis springa Rosa Bandet-loppet på söndagen. 

Pressackreditering

Vill du eller någon på din redaktion fotografera, filma, se målgången, starten, träffa någon eller några av vinnarna – fyll i ackreditering via den här länken:
Lidingöloppets pressackreditering

Du kan också mejla till jenny.sunding@fuzepr.se eller felix.ostlund@lidingoloppet.se  

Ackrediteringen kan hämtas i informationstältet på Grönsta Gärde.

Notera att drönare vid starten inte får flygas högre än 90 meter (300 feet). Nationella regler och lokala bestämmelser måste följas. 

Elitlöpare 

Lidingöloppet 30 km välkomnar ett mycket starkt startfält i år, både på dam- och herrsidan. Här presenterar vi några av favoriterna till pallplatserna:

Årets damfavoriter 30 km

  • Sylvia Medugu Kiberenge, Danmark. Har banrekordet på 1.51,56 från 2019. Sexfaldig vinnare av Lidingöloppet, fyra gånger på 30 km (2018, 2019, 2021 och 2022) och två gånger på 10 km (2016 och 2017). 

  • Carolina Wikström, Upsala IF, OS-maratonlöparen från Paris 2024 och Tokyo 2021 som i år vunnit SM i både maraton (för fjärde gången) och halvmaraton. Carolina gör sitt första Lidingöloppet 30 km sedan 2018, då hon var i början av sin elitsatsning. 

  • Evelina Henriksson, IFK Umeå. Tvåa på både 5 000 och 10 000 meter på Finnkampen 2024. SM-silver på 10 000 meter i juni (34.38,94). Gör debut i Lidingöloppet.

  • Malin Starfelt, Runacademy IF. Meriter från året är SM-silver på maraton i juni och SM-brons på halvmaraton i början av september. Vinst i Ultravasan 45 i somras på det nya banrekordet 2.55,19. 

  • Lovisa Modig, Torsby LK. Tidigare längdåkare som har bytt skidåkning mot löpning. SM-guld på 10 000 meter i juni (34,24:76). Trea på Lidingöloppet 30 km i fjol (1.59,27). 


Fler intressanta namn

  • Wilma Modig, Karlstad

  • Maria Sagnes Wågan, Norge

  • Louise Jernberg, IF Mantra Sport

  • Johanna Bäcklund, Runacademy IF

  • Frida Michold, IK Akele

  • Towa Nilsson, Högby IF


Årets herrfavoriter 30 km

  • Ebba Tulu Chala, Keep UP RC. SM-guldmedaljör på maraton och halvmaraton under 2024. Har den tredje bästa svenska maratontiden för herrar, 2.09,06 (från Sevilla Marathon i februari).

  • Samuel Russom, Hässelby SK. SM-guld på 10 000 meter i somras (29,35:19) och SM-silver på halvmaraton i början av september. Vann Lidingöloppet 30 km 2021 på 1.36,55. Har banrekordet på Lidingöloppet 15 km från 2020, 45,37. 

  • Linus Rosdahl, Hässelby SK. Tvåa på Lidingöloppet 30 km i fjol (1.40,26). SM-brons på Stockholm Marathon i juni. 

  • Oscar Niyonzima, Burundi. Tvåa på Stockholm Halvmarathon 2024. Trea på Lidingöloppet 30 km 2021 på 1.38,40. 

  • Olle Kalered, Tjalve FIF. Vinst i Idre Fjällmaraton 45K på nytt banrekord (3.13,54). Tvåa i premiärupplagan av Lidingöloppet Funäsfjällen 30 km.

Fler intressanta namn

  • Jesper Lundberg, Hunflens FK

  • Yonas Rezene, Eritrea

  • Oscar Claesson, IKHP

  • Olle Meijer, Hälle IF

Profiler och kändisar som väntas komma till start

  • Alvar Myhlback, längdskidåkare 

  • Malin Ewerlöf, tidigare medeldistanslöpare, hade länge de svenska rekorden på 800 och 1 500 meter

  • Gabriel Sandör, triatlet 

  • Andreas Otterling, friidrottare, bla bronsmedaljör längdhopp inomhus-EM

  • Bea Uusma, läkare och författare

  • Josefine Swärm, löparprofil och influerare

  • Johan Forsstedt, programledare Maratonlabbet-podden

  • Erik Olofsson, programledare Maratonlabbet-podden

  • Caroline Kejbert, TV-profil och influerare

Tips: Så klarar du sista milen på Lidingöloppet

Emil Svensk, världsmästare i orientering och flera topplaceringar på Lidingöloppet, ger bästa tipsen på hur du laddar upp inför loppet med kost och träning: 

“Lägg in någon extra vilodag under den sista veckan för att komma återhämtad och redo till start. Dagen innan loppet handlar mest om att samla kraft för det som komma skall. Gör det du brukar och är van att göra inför lopp. Om du normalt sett gillar att jogga ett kortare distanspass så är det en bra idé för att hålla igång kroppen.

“Kostmässigt rekommenderar jag att du äter ungefär som du brukar, men med lite mer kolhydrater än vanligt. Chansa inte på kost som du inte är van vid, då kan det stöka till det under loppet.”

Och så här rekommenderar Emil att du disponerar loppet för att klara den tuffa Abborrbacken vid 25 km:

“Spring med lite marginal de första två milen till Grönsta Gärde. Den sista milen blir jobbig nästan oavsett tempo tidigare i loppet. De riktigt tuffa backarna kommer så pass sent i loppet så då finns det inte så mycket att hålla igen på.”

Abborrbacken framröstad till den mest fruktade backen

En Kantar Sifo-undersökning, på uppdrag av Lidingöloppet, från augusti visar att det svenska folket fruktar Abborrbacken i jämförelse med den tuffaste delen på de andra stora löploppen. Hela 62 procent angav Abborrbacken som svar. Läs mer här.

Väskförbud

För närvarande råder inget väskförbud från polisen, men för att värna om säkerheten på våra arenor önskar TCS Lidingöloppet att publik, medföljande och familj i möjligaste mån undviker att ta med sig väskor under helgen.

Bra platser att heja på

Det finns flera utmärkta platser att heja på löparna längs banan. Här är några av de bästa platserna att stå för att se och peppa deltagarna:

Koltorp: Här tar du del av den legendariska starten.

Kyrkviken: En relativt lugn sektion av loppet där löparna kanske uppskattar lite extra support innan de når de mer utmanande delarna.

Fågelöudde: Här har löparna tuffa kilometer framför sig. Fin plats med natursköna omgivningar och en bra punkt för att heja. Här har löparna sprungit 15 km. 

Abborrbacken: Den mest fruktade backen i loppet, belägen ungefär 5 kilometer från mål. Det är här många av löparna behöver all pepp de kan få.

Grönsta gärde: Här kan du se löparna passera Grönstabacken med 10 km kvar och även målgången. En plats där många åskådare samlas, var med och ta del av den härliga stämningen.


Direktsändning i TV4

TV4 sänder TCS Lidingöloppet 30 km på lördagen. Sändningen kommer att gå både linjärt på TV4 Sportkanalen och på TV4 Play+. Sändningen inleds med studiosnack kl. 12:00 och pågår till kl. 15:00. Här kan du följa sändningen

En utmaning för alla

I TCS Lidingöloppshelgen ingår en rad olika lopp för både unga och gamla, elitidrottare och motionärer. Sträckorna varierar, från några kilometer för de minsta till det klassiska TCS Lidingöloppet 30 km.

Under helgen den 27 till 29 september genomförs TCS Lidingöloppet 30 km, TCS Lidingöloppet 15 km, Rosa Bandet-loppet på 10 km, TCS Lidingöruset, TCS Lidingörullet, TCS Lidingöfemman, TCS Lidingöloppet Junior & Veteran, Lidingö Skolstafett, TCS Lilla Lidingöloppet och TCS Lidingö Knattelopp.

Fredagens TCS Lidingöloppsprogram

Grönsta Gärde, 27 september

09:30 Start Lidingö Skolstafett, årskurs 4

10:15 Start Lidingö Skolstafett, årskurs 5-6

10:45 Start TCS Lidingörullet – för de med rullande hjälpmedel

11:00 Start TCS Lidingöruset 1,7 km – för de med funktionsvariation

11:30 Start TCS Lidingöruset 4 km – för de med funktionsvariation

13:00 Start Lidingö Skolstafett, årskurs 7-9

16:00 Start TCS Lidingöfemman

19:30 Invigning av TCS Lidingöloppet i Lidingö kyrka

Lördagens TCS Lidingöloppsprogram

Grönsta Gärde, 28 september

09:00 Start Junior- och Veteranklasser TCS Lidingöloppet, 4 km eller 10 km

Koltorp, 28 september

10:00 Start TCS Lidingöloppet 15, Män och Kvinnor, 15 km

12:30 Start TCS Lidingöloppet 30, Män och Kvinnor, 30 km

Söndagens TCS Lidingöloppsprogram

Grönsta Gärde, 29 september

09:00 TCS Lilla Lidingöloppet, 1,7 km, 3 km och 6 km, 7-15 år

12:30 TCS Lidingö Knattelopp, 1,7 km, upp till 6 år

13.20 Rosa Bandet-loppet, 10 km

Mer information om de olika loppen: lidingoloppet.se/sv/Site/tcs-lidingoloppshelgen

Anmälan: enter.lidingoloppet.se 

Följ dina favoriter gratis

I TCS Lidingöloppsappen kan man följa hur det går för sina favoriter, sin familj eller olika intressanta profiler. I appen finns all info om alla olika lopp, hur man tar sig ut till starten och vad man ska tänka på.

TCS

TCS är titelsponsor och officiell teknikpartner till TCS Lidingöloppet. Företaget har ett stort engagemang inom hälsa och välbefinnande och är övertygade om att löpning har en positiv inverkan för både enskilda individer och på samhället i stort.

Vägbeskrivning TCS Lidingöloppet

Med buss: Från Ropsten går gratisbussar till eventområdet/Lidingövallen, och tillbaka.

Med bil: Första avfarten till höger mot Elfvik, direkt efter bron. Åk Norra Kungsvägen mot Lidingövallen, sväng vänster mot Grönsta gärde vid vallen.

Mer trafikinformation finns här. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Lidingöloppet
Ladda ned bild
Lidingöloppet
Ladda ned bild
Lidingöloppet
Ladda ned bild
Lidingöloppet
Ladda ned bild
Lidingöloppet
Ladda ned bild
Lidingöloppet
Ladda ned bild

Om Lidingöloppet

TCS Lidingöloppet är världens största terränglopp och arrangeras under den sista helgen i september varje år på Lidingö. Under helgen pågår inte mindre än 10 lika löpartävlingar med mängder av olika klasser. Det största och mest välkända loppet är TCS Lidingöloppet som är 30 km terränglöpning, med start på Koltorps Gärde och målgång på Grönsta Gärde. Lidingöloppet har arrangerats varje år sedan 1965.

Lidingöloppet är en del av En Svensk Klassiker. Under helgen arrangeras även TCS Lidingöloppet 15 som ingår i Halvklassikern och Rosa Bandet-loppet som ingår i Tjejklassikern samt Kortklassikern. Lidingöloppet ägs och arrangeras av de två idrottsföreningarna IFK Lidingö SOK och IFK Lidingö Friidrott.

Utöver Lidingöloppshelgen arrangerar Lidingöloppet även följande lopp:

-Vårmilen sista helgen i april
-Blodomloppet Stockholm, 5/10 km löpning/gång på Djurgården i mitten av juni

Följ Lidingöloppet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lidingöloppet

Lidingöloppet och Apollo Sports skapar träningsupplevelser i världsklass16.9.2024 11:00:00 CEST | Pressmeddelande

Världens största terränglopp TCS Lidingöloppet inleder samarbete med Apollo Sports, Nordens ledande researrangör av sport- och träningsresor. Parterna kommer att skapa aktiviteter såväl före som under och efter TCS Lidingöloppshelgen 27-29 september. “Tillsammans med Apollo Sports kan vi erbjuda våra deltagare bättre förberedelser inför Lidingöloppet samt en bättre upplevelse under loppet”, säger Krister Svensson, generalsekreterare för Lidingöloppet.

TCS Lidingöloppet erhåller certifieringen Hållbart Evenemang 20242.9.2024 11:00:00 CEST | Pressmeddelande

TCS Lidingöloppet har alltid varit en löparfest som förbinder deltagarna med den vackra naturen på Lidingö, och nu tar vi ytterligare steg för att bevara och vårda vår omgivning. Vi är stolta över att kunna meddela att Lidingöloppet 2024 har erhållit certifieringen Hållbart Evenemang genom Greentime – en prestigefull kvalitetsstämpel som omfattar alla aspekter av hållbarhet: miljömässigt, socialt och ekonomiskt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye