UR bidrar till tema Sápmi på årets bokmässa
Vad får Sanningskommissionen för det samiska folket för konsekvenser? Och hur kommer det sig att det ofta är kvinnorna i Sápmi som i offentligheten lyfter samernas rättigheter? Vad är sant och falskt om samer och kan man i vuxen ålder återta sin samiska identitet? Det här är exempel på de frågor och ämnen som UR lyfter i fyra olika samtal på årets Bokmässa.

I UR:s uppdrag ingår att producera och sända ett programutbud på de nationella minoritetsspråken varav samiska är ett. I uppdraget ingår även att spegla de olika kulturer som finns i Sverige. Detta gör UR framför allt genom ett mångsidigt utbud för och om de nationella minoriteterna.
Ett exempel är tv-serien Typiskt samer som har premiär i november. I programserien söker systrarna Magdalena och Hannah Graaf sin samiska identitet. UR kommer också bidra till att höja kunskapen om urfolket samerna genom flera seminarier och samtal på årets Bok- och biblioteksmässa som äger rum 26–29 september i Göteborg.
Bland annat kommer systrarna Graaf att dela med sig av sina erfarenheter på seminariet Sant och falskt med systrarna Graaf på Bokmässan (se nedan). Förutom seminarier och samtal kommer UR också att spela in en episod till programserien Kulturkvarten på samiska under mässan. Kulturkvarten ska spegla det samiska temat på mässan och kommer att ge smakprov på litteratur, jojk, scen och musik på mässgolvet.
På UR:s samtal på mässan kommer namnkunniga artister, författare och forskare bidra till att öka kunskapen om urfolket samerna. Upplev samtalen live när de äger rum eller titta på de i efterhand på UR Play.
UR:s program på tema Sápmi under Bok- och biblioteksmässan:
Vad händer när samerna inte syns i kursplanerna i historia?
Är ett samtal som kretsar kring ändringen i kursplanerna vad gäller innehåll om nationella minoriteter. Enligt Lgr 22 ska kunskapen om Sveriges nationella minoriteter stärkas genom ändringar i kursplanerna för samhällskunskap, religionskunskap och svenska. Men i historieämnet finns inte samerna och dess roll i Sveriges historia med. Vad får det för konsekvenser för den svenska historieskrivningen?
Plats: Lärarscenen
Tid: Torsdag 26/9 kl 11:00-11:25
Finns det en samisk sanning?
Tillsammans med Sanningskommissionen för det samiska folket arrangerar UR seminariet Finns det en samisk sanning? Författaren och journalisten Elin Anna Labba diskuterar tillsammans med två kommissionens ledamöter, universitetslektor Krister Stoor och juristen Marie B. Hagsgård, varför det behövs en sanningskommission och hur de insamlade vittnesmålen kan bidra till att blottlägga fler sanningar om urfolket samerna.
Plats: Hörsal J1
Tid: Torsdag 26/9 kl 16:00-16:4
Kvinnornas kamp i Sápmi
Under rubriken Kvinnornas kamp i Sápmi diskuterar musikartisten och aktivisten Maxida Märak och författaren Ann-Helén Laestadius hur det kommer sig att det ofta är kvinnorna från Sápmi som hörs i den offentliga debatten kring samerna och deras rättigheter.
Plats: Lärarscenen,
Tid: Fredag 27/9 kl 14:00-14:25
Sant och falskt om samer med systrarna Graaf
I Sant och falskt om samer med systrarna Graaf berättar Magdalena och Hannah Graaf om sina erfarenheter av att söka sin samiska identitet. På scenen vittnar även Evelina Solsten, samisk influencer, om vanliga fördomar och myter om samerna.
Plats: Hörsal H1
Tid: Fredag 27/9 kl 15:00-15:45
Nyckelord
Kontakter
Joakim OhlssonPressansvarig - frågor om program och intervjuer
Tel:+46 73 368 62 25joakim.ohlsson@ur.seInhouseBildförfrågningar
Tel:08-784 40 00inhouse@ur.seBilder


Om UR
UR är ett public service-bolag som producerar och sänder radio, tv och webb som består av starka berättelser, engagerande kunskap och nya perspektiv. Vårt uppdrag är att ta fram utbildnings- och folkbildningsprogram som breddar, förstärker och kompletterar andras utbildningsinsatser.
På UR Play finns allt innehåll från UR att ta del av, när som helst och under lång tid efter sändning. Många av UR:s program sänds även i Sveriges Radios och SVT:s kanaler samt i Kunskapskanalen, som UR driver tillsammans med SVT.
Följ UR
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från UR
Fria ordet årskurs 9 – en satsning på journalistik och källkritik för unga27.3.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
I en tid där informationsflödet är större än någonsin och sociala medier blivit ungas främsta nyhetskälla, lanserar Sveriges Radio, SVT och UR en gemensam satsning på journalistik och källkritik för elever i årskurs 9. Genom det digitala eventet Fria ordet årskurs 9 får elever en unik inblick i journalistikens värld och en förståelse för varför redaktionella medier är trovärdiga.
Komikertrio startar Sveriges roligaste bokklubb19.3.2025 08:37:00 CET | Pressmeddelande
Kan en bokklubb vara lika rolig som en standup-show? Kan David Druid, Ahmed Berhan och Branne Pavlovic få fler killar att läsa böcker? I vår lanserar de poddprogrammet Poeter och analfabeters bokklubb och bjuder in kända gäster för filterlöst litteratursnack om allt från serietidningar till Selma Lagerlöf. Premiär den 16 april på UR Play och i SVT1, 22.10.
Emilie “Ebbis” Roslund är tillbaka i etern som programledare för podden Fabriken7.3.2025 07:45:00 CET | Pressmeddelande
UR:s uppskattade podd Fabriken är tillbaka med en tredje säsong – och med en ny programledare. Journalisten Emilie "Ebbis" Roslund tar över mikrofonen för att fortsätta utforska hur den digitala utvecklingen formar våra liv. Lyssna på UR Play, där poddar finns eller i P1 kl. 11.30 – nya avsnitt varje fredag.
Generation Z:s och Alfas vardag dokumenteras i rekordinsamling – ska täcka hela 2020-talet4.3.2025 15:04:40 CET | Pressmeddelande
Pandemin, kriget i Ukraina, inflation, AI-boomen, och alla helt vanliga dagar. Våren 2020 började Nordiska museet och UR samla in barns berättelser om sin vardag för framtiden. Nu förlängs den rikstäckande insamlingen av berättelser Mitt liv med fem år till.
UR:s public service-redovisning för 2024 är inlämnad3.3.2025 10:25:00 CET | Pressmeddelande
I dag den 3 mars lämnar UR in Public service-redovisningen 2024 till Kulturdepartementet och granskningsnämnden vid Mediemyndigheten.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum