Kommentar om regeringens budgetutspel om klimatpolitiken
”Halva mandatperioden har nu gått, och Tidöpartierna har ägnat tiden åt att öka utsläppen. Medan stora delar av världen nu svämmar över driver regeringen och Sverigedemokraterna en politik som aktivt förvärrar situationen. I stället för att satsa på effektiva åtgärder för att minska utsläppen verkar den nya statsbudgeten fortsätta med samma destruktiva politik”, säger Beatrice Rindevall, ordförande Naturskyddsföreningen.
Idag har regeringen presenterat fler delar av klimatpolitiken i den kommande statsbudgeten. Naturskyddsföreningen kommer också att granska och kommentera statsbudgeten när den presenterats i sin helhet imorgon 19 september.
– Tidöpartiernas politik leder till katastrofala effekter på klimatomställningen i vårt land. Det är väldigt oroande att se hur omställningen nu bromsar in på område efter område; exempelvis den havsbaserade vindkraften och elbilsförsäljningen. Det drabbar både klimatet och jobben, säger Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen.
– Regeringen visar att den kortsiktigt kan nå klimatåtagandet gentemot EU, men inte genom att minska utsläppen, utan genom att använda kryphålen i EU:s klimatramverk. Den gör det både genom att utnyttja tidigare utsläppsutrymme och genom att använda utsläppsrätter som skulle gått till industrin. Tidöpartierna betalar dyrt – 4 miljarder kronor – för problem de själva skapat i form av ökade utsläpp. Det är ett makalöst slöseri och ett praktexempel på ineffektiv politik, säger Beatrice Rindevall.
– Att mitt under brinnande klimatkris satsa 11 miljarder kronor på att sänka drivmedelsskatterna är fullständigt oförsvarligt. Amazonas står i lågor, södra Europa ligger under vatten och i det läget öser Tidöpartierna pengar på användare av fossila bränslen, i stället för att göra alternativen billigare, säger Beatrice Rindevall.
– Satsningar på kärnkraft är dyra, osäkra och onödiga. I stället behövs storsatsningar på energieffektivisering, lagring och flexibilitet. Den enorma teknikutvecklingen och prisminskning som skett under de senaste åren innebär att vind- och solkraft tillsammans med lösningar för lagring och existerande vattenkraft kan utgöra basen i det framtida elsystemet, säger Karin Lexén.
– Genom att avveckla flygskatten fortsätter Tidöpartierna att med kirurgisk precision driva politik som förvärrar klimatkrisen. Flyget är det mest klimatbelastande transportslaget, och EU:s utsläppshandelssystem kommer inte ens att innefatta hälften av flygets klimatpåverkan. Vi är bara i början av en ny tid med extrema klimatkatastrofer, och det är oförståeligt att inte låta flyget betala för sina utsläpp, säger Beatrice Rindevall.
Kontakter
Anna HavulaPresschef
Tel:070-870 37 00anna.havula@naturskyddsforeningen.seFölj Naturskyddsföreningen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen
Kommentar på skogsutredningen19.12.2024 16:21:15 CET | Pressmeddelande
Naturskyddsföreningen ser att delbetänkandet av 2024 års skogspolitiska utredning kan leda till ökade konflikter i skogen. Om utredarens förslag blir verklighet kan situationen i skogen bli ännu mer ohållbar för den biologiska mångfalden.
Tio tips för en hållbar jul19.12.2024 11:10:16 CET | Pressmeddelande
Julen har tendens att bli en stor miljöbov. Men det finns sätt att undvika de stora koldioxidutsläpp som konsumtionen av mat, resor, belysning och klappar orsakar. Här är Naturskyddsföreningen guide till ett julfirande som skonar klimat och miljö.
Dåligt förslag om minskat strandskydd10.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Naturskyddsföreningen avvisar regeringens förslag att ta bort strandskyddet vid små sjöar och smala vattendrag i remissvaret till promemorian ”Strandskyddet vid små sjöar och smala vattendrag”, som lämnas in idag. Om förslaget genomförs försvinner naturskydd för så mycket som 5–10 procent av Sveriges yta.
Ny analys: Regeringens kärnkraftsplan resulterar i över 200 miljoner ton högre koldioxidutsläpp3.12.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Idag släpper Naturskyddsföreningen en ny analys om hur utsläppen av växthusgaser påverkas av regeringens färdplan för ny kärnkraft. Analysen visar att fokuset på ny kärnkraft fördröjer klimatomställningen. Det kan resultera i att utsläppen av koldioxid blir cirka 220 miljoner ton högre jämfört med en fortsatt utbyggnad av förnybar el, vilket motsvarar över fem gånger de territoriella utsläppen i Sverige 2023. Nu kräver Naturskyddsföreningen att regeringen ska utreda konsekvenserna av färdplanen för kärnkraft innan den sjösätter subventionerade mångmiljardlån och andra styrmedel för att bygga ut kraftslaget.
Nytt förslag på kraftfull naturpolitik28.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Nu finns det ett förslag på naturpolitiskt ramverk för regering och riksdag att ta vidare – med både naturpolitiskt mål och en egen naturlag. Det är Naturskyddsföreningen och WWF som gemensamt arbetat fram ett förslag till en samlad och kraftfull naturpolitik för Sverige.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum