Feltänkt och dyrt att inte satsa mer på välfärden
Regeringen väljer att använda stora delar av reformutrymmet på 60 miljarder i budgeten för 2025 till att sänka skatter och bygga ut försvaret. Däremot lyser de nödvändiga och långsiktiga investeringarna i välfärden med sin frånvaro, menar fackförbundet Vision.

-Medan regeringen och kommun- och regionpolitiker bollar ansvaret för välfärdens finansiering mellan sig, ser vi hur nedskärningar i kombination med ambitionshöjningar leder till att medarbetare, framför allt kvinnor, blir sjuka av sina jobb och att många lämnar yrkena. Välfärden är det område där väljarna vill se störst satsningar, enligt flera färska undersökningar. Det borde regeringen hörsamma, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision.
Ett av välfärdens viktiga uppdrag är socialtjänsten, där regeringen nyligen har presenterat ett förslag på en ny socialtjänstlag. I den nya socialtjänstlagen ska det bli obligatoriskt för kommuner att arbeta förebyggande, något som Vision har drivit på och välkomnar. Däremot menar Vision att det tillfälliga stödet för omställningen, 1 200 miljoner kronor för 2025, inte räcker till för att finansiera de nya kraven. Enligt den av riksdagen godtagna finansieringsprincipen ska alla nya åtaganden för kommuner finansieras fullt ut. Vision menar därför att det måste till en långsiktig finansiering för att lagens goda intentioner ska bli verklighet.
Även andra reformer som regeringen presenterar i budgetpropositionen kommer att bli svåra att genomföra utan grundläggande satsningar på en bättre arbetsmiljö så att välfärden blir attraktiv för dagens och morgondagens medarbetare. Exempelvis föreslås en satsning på billigare tandvård för äldre. Samtidigt är tandsköterskor den yrkesgrupp som har det mest ansträngt på jobbet om man jämför alla Visions medlemsgrupper. Dålig arbetsmiljö och låga löner gör att många överväger eller väljer att lämna yrket. En sådan tandvårdsreform kräver därför att situationen förändras i grunden för tandsköterskorna.
-Alla regioner och drygt 170 kommuner räknar med att gå med underskott under året. Bristande arbetsmiljö och personalflykt kostar medborgarna miljarder varje år i form av sjukfrånvaro och nödlösningar som att ta in hyrpersonal, det ser vi i våra undersökningar. Att inte skjuta till nödvändiga långsiktiga medel blir i längden dyrare för samhället, säger Veronica Magnusson.
Vision vill att:
- regeringen säkerställer en långsiktig och tillräcklig finansiering av välfärden genom att värdesäkra statsbidragen och följa finansieringsprincipen när kommuners och regioners uppdrag utvidgas
- regeringen inför sanktionsavgifter om arbetsgivare inte följer föreskrifterna för organisatorisk och social arbetsmiljö och det systematiska arbetsmiljöarbetet.
För ytterligare kommentarer, kontakta Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision, tfn 070- 746 21 24.
Nyckelord
Kontakter
Anneli TillbergKommunikationsansvarig/presskontakt
Tel:0761411193anneli.tillberg@vision.seBilder

Visions medlemmar leder, utvecklar och administrerar välfärden och jobbar i kommuner, regioner, privata företag eller kyrkan. Många är också studenter med siktet inställt på arbete inom välfärden.
Våra 212 000 medlemmar finns inom tusentals olika yrken och bildar tillsammans ett värdefullt nätverk. Vi är en feministisk organisation, partipolitiskt obundna och ingår i TCO.
Följ Vision
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Vision
Vårbudgeten: Vision saknar långsiktiga investeringar i välfärd och klimat15.4.2025 09:54:35 CEST | Pressmeddelande
Trots stora nedskärningar och varsel i kommuner och regioner saknas stora välfärdssatsningar i regeringens vårbudget. - Det är feltänkt och dyrt att inte investera i välfärdens personal och arbetsmiljö, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision.
Nytt avtal säkrar löneökningstakten för Visions medlemmar i kommuner och regioner7.4.2025 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Fackförbundet Vision och arbetsgivarparterna SKR och Sobona är överens om ett nytt kollektivavtal för cirka 220 000 anställda i kommuner, regioner och kommunala bolag. Avtalet innebär löneökningar i nivå med industrins märke på 6,4 procent över två år, satsning på individuella kompetensplaner samt ett gemensamt arbete för att se över möjligheten att införa tidkonton.
Vision kommenterar Klimatpolitiska rådets rapport 2025: Viljan finns - regeringen måste visa ledarskap20.3.2025 15:33:31 CET | Pressmeddelande
Klimatpolitiska rådets årliga granskning visar att regeringens politik inte leder mot klimatmålen som riksdagen beslutat om. Regeringens politik har under sin mandatperiod motverkat målen, bland annat genom ökade utsläpp från transportsektorn. Fackförbundet Vision efterlyser ett tydligt ledarskap, satsningar på järnväg och billigare resor med kollektivtrafik.
Vision: Insatser utan samtycke inom socialtjänsten skadar tilliten20.3.2025 09:18:47 CET | Pressmeddelande
Fackförbundet Vision är starkt kritiskt till ett nytt lagförslag inom socialtjänsten om insatser till vårdnadshavare, barn och unga när samtycke saknas. Vision menar att förslaget riskerar att skada socialtjänstens långsiktiga arbete med att stötta barn och vårdnadshavare.
Kvinnors gratisarbete fortsätter öka4.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Utvecklingen för jämställda löner har stannat av. Sverige har backat fem år i tiden och klockslaget när kvinnor slutar få betalt för sitt arbete har fastnat på 16:12. Det visar Lön hela dagens årliga uträkning som presenteras i dag. – Det ligger på lokala politiker och arbetsgivare att se till att kvinnor i hela landet får jämställda löner, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum