TMF om budgeten: "Små spadtag gör inget bostadshäv"
Även om intentioner till ett ökat byggande kan skymtas lyser de stora satsningarna i regeringens budget med sin frånvaro. Det konstaterar TMF när regeringen nu släpper sin höstbudget.
I takt med våren och sommarens räntesänkningar har TMF efterfrågat satsningar från politiken för att stötta upp och lyfta bygg- och bostadssektorn när krisen väl vänder. Inför dagens budgetsläpp har det ryktats om konkreta satsningar som slopad stämpelskatt och bygglovsundantagna typhus - men långt ifrån allt fanns med när budgeten presenterades på torsdagen.
- Med tanke på utvecklingen i svensk ekonomi har TMF haft stora förväntningar på höstbudgeten, där vi hoppats se satsningar som indikerar att regeringen sett möjligheterna att skapa en språngbräda in i framtiden. Här finns små spadtag, men tyvärr inga större häv för att få igång bostadsbyggandet, säger TMF:s näringspolitiska chef Cecilia Ask Engström.
De senaste årens budgetar har kantats av ett tufft ekonomiskt läge med hög inflation. I årets höstbudget har det funnits utrymme för satsningar har finansministern deklarerat – totalt fördelar regeringen och Sverigedemokraterna 60 miljarder kronor. En särskild satsning på bostadsprojekt i norra Sverige under kommande år sticker ut. Under perioden 2025-2028 kommer totalt 1,53 miljarder kr investeras. För att underlätta bostadsbyggande i etablerings- och omställningskommuner i hela landet vill regeringen också sänka kreditgarantiavgifterna.
- I takt med att fler flyttar till expanderande kommuner i Norrbotten och Västerbottens län ökar också dessa kommuners behov av bostäder. Då faller det sig naturligt att satsa särskilt i dessa områden., säger Cecilia Ask Engström.
Inför budgetförhandlingarna gick Kristdemokraterna ut hårt med att slopad stämpelskatt var en prioriterad fråga för partiet. Stämpelskatt är en omsättningsskatt som tas ut vid förvärv av fast egendom genom köp eller byte. Vid fastighetsförvärv kallas stämpelskatten (plus expeditionsavgiften) ibland för lagfartskostnad. En slopad sådan skulle kunna innebära besparingar på upp till 90 000 kr för en genomsnittlig svensk familj i Stockholmsområdet. När budgeten nu presenterats finns dock inte förslaget med.
- Det är givetvis tråkigt att en sådan konkret satsning inte finns med i budgeten. Det är en viktig signal för att visa att man tar hushållens drömmar att bo i småhus på allvar, säger Cecilia Ask Engström.
Under veckan som föregick budgetsläppet har man kunnat höra diskussioner från flera håll inom politiken som påtalat vikten av ett ökat småhusbyggande. I förra veckans regeringsförklaring pratade statsministern om en särskild utredning av Boverket för att skapa ett typgodkänt och potentiellt bygglovsfritt småhus.
- Vi får många signaler både i möten med regeringspartier och opposition att det finns en insikt om behov av reformer inom bostadspolitiken med fokus på varierat boende. Vi ser ju behovet av en ny folkhemsrörelse så att fler människor kan leva och bo som de vill. Det tas små steg i rätt riktning och jag ser fram emot att återstående mandatperiod levererar mer vad gäller både mark och finansiering, säger Gustaf Edgren, bostadspolitisk expert.
Utöver detta föreslår regeringen i budgeten bland annat en sänkning av inkomstskatt, sänkt skatt på pension och ISK-sparande samt en förlängning av det tillfälliga bostadsbidraget. Sänkningen av inkomstskatten sker genom ytterligare ett jobbskatteavdrag.
- Det är mycket bra att regeringen nu går vidare med skattesänkningar som ökar drivkrafterna att arbeta. Vår förhoppning är att detta bidrar till att yrkeskåren växer, något som kommer vara av yttersta vikt under kommande år när kompetensfrågan fortsätter att vara en stor utmaning för våra medlemsföretag, säger Cecilia Ask Engström.
Nyckelord
Kontakter
Cecilia Ask EngströmChef Bransch & näringspolitikTrä- och Möbelföretagen, TMF
Tel:08-762 72 06Tel:070-381 72 06cecilia.ask.engstrom@tmf.seGustaf EdgrenBostadspolitisk expertTrä- och Möbelföretagen, TMF
Tel:08-762 72 76Tel:070-819 67 12gustaf.edgren@tmf.seJohan OrebäckPress- och KommunikationsstrategTrä- och Möbelföretagen
Tel:072 156 06 71johan.oreback@tmf.seBilder
Trä- och Möbelföretagen (TMF) Trä- och Möbelföretagen är bransch- och arbetsgivarorganisationen för företag som verkar i den träförädlande industrin. Bland de cirka 650 medlemmarna finns företag som producerar fönster, dörrar, golv, trähus, byggnadssnickerier, möbler, kök, inredningssnickerier samt trappor och träkomponenter. Industrin omsätter 80 miljarder kronor och har knappt 30 000 personer anställda.
Följ Trä- och Möbelföretagen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Trä- och Möbelföretagen
TMF om räntebeskedet: "Krävs fortsatta sänkningar"7.11.2024 09:30:46 CET | Pressmeddelande
Riksbanken sänker styrräntan med 50 punkter. Det efterlängtade beslutet togs under torsdagens penningpolitiska novembermöte - nu ligger styrräntan på 2,75 procent. Ett välkommet besked - om än i senaste laget, menar TMF:s näringspolitiska expert Simon Imner.
TMF om industrifackens krav: "Inte i paritet med den verklighet våra medlemsföretag vittnar om"4.11.2024 14:09:45 CET | Pressmeddelande
Facken inom industrin har presenterat sina krav inför kommande avtalsrörelse. Tillsammans kräver man 4,2 procent i löneökningar beräknat på ett ettårsavtal. I ett läge där många företag i träindustrin tvingats varsla efter flera år av minskade orderingångar är det synnerligen kontraproduktivt av facken att kräva de nivåerna, konstaterar Trä- och Möbelföretagen.
TMF om höjt bolånetak och lättade amorteringskrav4.11.2024 09:51:00 CET | Pressmeddelande
En lättnad av amorteringskraven och höjning av bolånetaket kan ge långtgående effekter - det kapital som frias upp kan leda till ökad rörlighet och att fler vågar realisera sina renoveringsdrömmar eller köpa sin drömbostad. Det menar Simon Imner, näringspolitisk expert hos Trä- och Möbelföretagen efter regeringens utredning som presenterades imorse.
Konjunkturen ikapp bygginredningsbranschen24.10.2024 10:30:00 CEST | Pressmeddelande
Det ekonomiska läget fortsätter att påverka trä- och möbelindustrin – det visar färsk halvårsstatistik från TMF, Trä- och Möbelföretagen. Den lågkonjunktur som initialt drabbade husbyggare har nu spridit sig vidare till bygginredningsbranschen och det är hög tid för regeringen att få bukt med bostadsbyggandets strukturella sårbarhet, menar branschen.
”Den hållbara trädgårdsstaden” - TMF lanserar idétävling för arkitektstudenter24.9.2024 11:29:48 CEST | Pressmeddelande
Idétävlingen ”Den hållbara trädgårdsstaden” är öppen för arkitektstudenter - syftet är att få fram konkreta förslag på framtidens trädgårdsstäder med fokus på hållbarhet och urbanisering. Tävlingen pågår till sommaren 2025 och görs i samarbete med flera svenska kommuner och lärosäten.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum