Konjunkturen ikapp bygginredningsbranschen
Det ekonomiska läget fortsätter att påverka trä- och möbelindustrin – det visar färsk halvårsstatistik från TMF, Trä- och Möbelföretagen. Den lågkonjunktur som initialt drabbade husbyggare har nu spridit sig vidare till bygginredningsbranschen och det är hög tid för regeringen att få bukt med bostadsbyggandets strukturella sårbarhet, menar branschen.
De senaste årens utmanande lågkonjunktur påverkade till en början främst husindustrin. Hussektorn kämpar fortfarande, den totala orderingången för småhus (styckebyggda och gruppbyggda) minskade med 1,5 procent för första halvåret 2024 – jämfört med motsvarande period 2023. Även antalet flerbostadshus minskade - 852 lägenheter med trästomme påbörjades under årets första halvår, en minskning med 51 procent jämfört med 2023.
– Nu behöver byggandet av nya bostäder, men även renoveringstakten, komma igång ordentligt genom satsningar och fortsatt sänkt styrränta, säger Erik Haara, vd TMF, som även vill att regeringen tar fram konjunkturutjämnande reformer efter decennier av eftersatt bostadspolitik.
– Det behövs både reformer här och nu för att få fart på bostadsbyggandet, men också politiska verktyg för att få bukt med bostadsbyggandets strukturella sårbarhet på lång sikt, betonar han.
Den samlade bilden av trä- och möbelindustrins siffror för första halvåret 2024 är att konjunkturen nu även präglar inredningsledet – särskilt kökssidan. De rapporterande företagen för köksinredningar hade en väldigt positiv utveckling fram till 2022, men det vände neråt under 2023 – något som fortsatt även 2024. Den fakturerade, ackumulerade omsättningen är nu på liknande nivåer som 2017. Den totala försäljningen av köksstommar minskade med 21,9 procent till 2,5 miljarder kronor under första halvåret 2024 jämfört med samma period 2023.
– Den kraftiga nedgången vi ser inom köksinredningsbranschen kommer inte som en överraskning med tanke på minskad efterfrågan på renoveringar och nybyggnationer. Nu ser vi nivåer i paritet med 2017, vilket understryker den påverkan som rådande konjunktur haft, säger Sandra Furtenbach, projektledare Kök & Bad på TMF.
Även branschgrupperna inom bygginredning har rejält utmanande siffror. Dörrar, fönster samt trägolv minskar med mellan 12 och 40 procent när det gäller fakturerad försäljning och omsättning. Trappor har så mycket som -43 procent minskad försäljning under första halvåret 2024 jämfört med 2023 års period.
En branschgrupp inom TMF är dock stabilare än andra – nämligen kontorsmöbler. Exporten hade en oförändrad utveckling till cirka 1,6 miljarder kronor under första halvåret 2024. Däremot minskade den totala möbelexporten med sex procent, jämfört med 2023.
Hela rapporten finns bifogad samt upplagd på TMF:s hemsida.
Nyckelord
Kontakter
Erik HaaraVdTrä- och Möbelföretagen, TMF.
Tel:070-230 50 61erik.haara@tmf.seJohan OrebäckPress- och KommunikationsstrategTrä- och Möbelföretagen
Tel:072 156 06 71johan.oreback@tmf.seAlexandra HernadiKommunikationschefTrä- och Möbelföretagen
Tel:070-916 94 30alexandra.hernadi@tmf.seDokument
Trä- och Möbelföretagen (TMF) Trä- och Möbelföretagen är bransch- och arbetsgivarorganisationen för företag som verkar i den träförädlande industrin. Bland de cirka 650 medlemmarna finns företag som producerar fönster, dörrar, golv, trähus, byggnadssnickerier, möbler, kök, inredningssnickerier samt trappor och träkomponenter. Industrin omsätter 80 miljarder kronor och har knappt 30 000 personer anställda.
Följ Trä- och Möbelföretagen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Trä- och Möbelföretagen
TMF om industrifackens krav: "Inte i paritet med den verklighet våra medlemsföretag vittnar om"4.11.2024 14:09:45 CET | Pressmeddelande
Facken inom industrin har presenterat sina krav inför kommande avtalsrörelse. Tillsammans kräver man 4,2 procent i löneökningar beräknat på ett ettårsavtal. I ett läge där många företag i träindustrin tvingats varsla efter flera år av minskade orderingångar är det synnerligen kontraproduktivt av facken att kräva de nivåerna, konstaterar Trä- och Möbelföretagen.
TMF om höjt bolånetak och lättade amorteringskrav4.11.2024 09:51:00 CET | Pressmeddelande
En lättnad av amorteringskraven och höjning av bolånetaket kan ge långtgående effekter - det kapital som frias upp kan leda till ökad rörlighet och att fler vågar realisera sina renoveringsdrömmar eller köpa sin drömbostad. Det menar Simon Imner, näringspolitisk expert hos Trä- och Möbelföretagen efter regeringens utredning som presenterades imorse.
”Den hållbara trädgårdsstaden” - TMF lanserar idétävling för arkitektstudenter24.9.2024 11:29:48 CEST | Pressmeddelande
Idétävlingen ”Den hållbara trädgårdsstaden” är öppen för arkitektstudenter - syftet är att få fram konkreta förslag på framtidens trädgårdsstäder med fokus på hållbarhet och urbanisering. Tävlingen pågår till sommaren 2025 och görs i samarbete med flera svenska kommuner och lärosäten.
TMF om budgeten: "Små spadtag gör inget bostadshäv"19.9.2024 08:38:06 CEST | Pressmeddelande
Även om intentioner till ett ökat byggande kan skymtas lyser de stora satsningarna i regeringens budget med sin frånvaro. Det konstaterar TMF när regeringen nu släpper sin höstbudget.
Trähusbarometern: Höjd småhusprognos 202518.9.2024 10:05:00 CEST | Pressmeddelande
TMF:s prognos för 2024 är fortsatt 4 500 påbörjade småhus men samtidigt sätts prognosen för nästa år till 5 300. Det innebär en ökning med 800 småhus - nästan 18 procent jämfört med 2024. Sammantaget är byggandet på en nästan halverad nivå jämfört med före byggkrisen, men prognosen kan tolkas som tecken på en viss vändning samt att botten av krisen nås under 2024.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum