Rödgröna styret i Stockholms stad

Regeringens budget sviker välfärden och klimatet

Dela

Idag presenterade regeringen och Sverigedemokraterna sitt förslag till budget 2025. Det rödgröna styret i Stockholm menar att regeringen låter skattesänkningar och avdrag för välbeställda ske på bekostnad av nödvändiga satsningar på välfärd och klimat.

Från vänster till höger: Åsa Lindhagen (MP), Karin Wanngård (S), Clara Lindblom (V).
Från vänster till höger: Åsa Lindhagen (MP), Karin Wanngård (S), Clara Lindblom (V). Fotograf: Maurits Otterloo Inga restriktioner

Vid millennieskiftet la staten varannan skattekrona på välfärden, en siffra som idag är nere på var tredje. Det lämnar ett stort ansvar till kommuner och regioner att klara välfärden alltmer på egen hand.

Flygskatten slopas, brytpunkten för statlig skatt räknas upp och återvändarbidraget höjs kraftigt. Det är några av de satsningar som regeringen presenterat i budget 2025, en budget som präglas av just skattesänkningar när en så stor andel av reformutrymmet går till sänkta skatter.

– Regeringens och SD:s budget har en tydlig vinnare: höginkomsttagaren. Närmare hälften av reformutrymmet går till skattesänkningar medan skolorna och välfärden, det förebyggande trygghetsarbetet och klimatet får stå tillbaka, säger Karin Wanngård (S), finansborgarråd och gruppledare för Socialdemokraterna i Stockholm.

– Det blir tårta för de som tjänar allra mest och smulor till oss andra. För medan statsministern själv får en skattesänkning med 3 900 så får en vanlig arbetare futtiga 150 kronor i månaden och det här är symboliskt för regeringens politik, säger Clara Lindblom (V), bostadsborgarråd och gruppledare för Vänsterpartiet i Stockholm.

– Regeringen misslyckas totalt med att stötta människor i klimatomställningen när de gör det billigare att köra SUV på Östermalm och dyrare att resa kollektivt, och när de sänker flygskatten istället för att satsa på tåget. Det är smärtsamt att följa deras klimathaveri och svek mot svenska folket, säger Åsa Lindhagen (MP), miljö- och klimatborgarråd och gruppledare för Miljöpartiet i Stockholm.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Karin Wanngård (S)
Karin Wanngård (S)
Fotograf: Peter Knutson Inga restriktioner
Ladda ned bild
Clara Lindblom (V)
Clara Lindblom (V)
Fotograf: Maurits Otterloo Inga restriktioner
Ladda ned bild
Åsa Lindhagen (MP)
Åsa Lindhagen (MP)
Fotograf: Maurits Otterloo Inga restriktioner
Ladda ned bild

Rödgröna styret

Det rödgröna styret i Stockholms stad består av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Vi arbetar tillsammans för ett öppet, jämlikt och klimatsmart Stockholm.

Följ Rödgröna styret i Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Rödgröna styret i Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye