Fackförbundet ST

Fackförbundet ST kommenterar budgeten: Varning för falsk varudeklaration

Dela

Flera satsningar som regeringen presenterar i budgetpropositionen är i själva verket förklädda besparingar. Det menar Fackförbundet ST, som på flera områden ser hur regeringen använder genomförda sparåtgärder för att frigöra medel till annonserade satsningar, trots att anslagen är mindre än de ursprungliga. ST menar också att ryckigheten i anslagen till viktiga samhällsfunktioner  försämrar förutsättningarna för statsförvaltningen att  hålla hög kvalité och bedriva en trygg personalpolitik för statens anställda.

Britta Lejon förbundsordförande
Britta Lejon förbundsordförande foto: Fredrik Hjerling

 - Det är falsk varudeklaration att presentera satsningar på till exempel Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen som just satsningar. I själva verket är det myndigheter som nyligen har satts på svältkur som nu får en del av det som man sparat in på. Förfarandet är både dumsnålt och bedrägligt , säger Britta Lejon, förbundsordförande för Fackförbundet ST.

Regeringen använder denna metod även när det gäller andra områden, som till exempel miljö- och naturvård. I likhet med förvaltningsanslaget till Försäkringskassan får ansvarig myndighet Naturvårdsverket bara drygt hälften av summan som man begärt i budgetunderlaget, samtidigt som regeringen beskriver det som en satsning på naturvården.

 - Ryckigheten är förödande för myndigheternas långsiktiga verksamhet. Ena året tvingas man dra åt svångremmen ett extra hack, för att nästa släppa ut lite grann. Det är inte något effektivt sätt att hantera skattemedel, trots att regeringens ambition är att agerandet på något magiskt sätt ska få myndigheterna att bli mer effektiva. I själva verket blir det ju i många fall tvärtom, säger Britta Lejon.

I tre decennier har också det så kallade produktivitetsavdraget varit i bruk, som successivt har urholkat myndigheternas finansiering. Avdraget är en inbyggd funktion i statens budget som varje år gör att myndigheterna inte fullt ut kompenseras för kostnadsökningar.  En del av det som regeringen kallar reformutrymme har uppstått  genom minskade anslag till myndigheternas förvaltningsanslag.

 - De generella sparkraven på myndigheterna har resulterat i uppsägningar. När nu bland andra Försäkringskassan får medel att anställa fler  igen behöver det rekryteras och utbildas ny personal, och det tar tid och kräver resurser. Resultatet är mindre verksamhet för pengarna, säger Britta Lejon.

Fackförbundet ST är även kritisk mot hur regeringen hanterar frågan om myndigheternas sammanslagningar. Att föra in till exempel Statskontorets verksamhet under Ekonomistyrningsverket är en åtgärd vars konsekvenser behöver utredas mer i detalj, i synnerhet som att Statskontoret i sitt svar till regeringen bedömde att sammanslagningar knappast skulle innebära några besparingar, däremot risk för verksamhetsförluster.

Kontakter

Om oss

Fackförbundet ST är det största fackförbundet inom statlig verksamhet med över 99 000 medlemmar som arbetar inom statliga myndigheter och verk, bolag med statligt uppdrag, universitet, högskolor och statligt finansierade stiftelser.

Fackförbundet ST är Sveriges enda fackförbund som organiserar alla inom statlig verksamhet. Det ger oss en unik kunskap om hur det är att arbeta på samhällets och statens uppdrag. Vi är övertygade om att alla anställda tjänar på att vara medlemmar i samma fackförbund istället för att dela upp sig i olika yrkesförbund.

Följ Fackförbundet ST

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Fackförbundet ST

Forskningspropositionen - en satsning på minskad akademisk frihet17.12.2024 10:41:28 CET | Pressmeddelande

Fackförbundet ST välkomnar regeringens satsning på forskning, men konstaterar att inriktningen innebär att den akademiska friheten inskränks. När de externa och politiskt styrda forskningsanslagen får en allt mer betydelsefull roll, minskar lärosätenas och forskarnas eget inflytande över vilken forskning som ska bedrivas. ST hade hellre sett en större satsning på direkta anslag till lärosäten, och åtgärder för att stärka anställningstryggheten för fler forskare.

Facken inom staten: Säkerhetsprövningar måste kunna överprövas10.12.2024 15:45:00 CET | Pressmeddelande

Förslaget till en förbättrad process för säkerhetsprövningar är otillräckligt, och når inte ända fram för att säkerställa förtroendet för och insynen i prövningen. Det är den gemensamma slutsatsen från fackförbunden inom den statliga förhandlingsorganisationen OFR/S,P,O. Utredningen borde ha tagit fram ett konkret förslag till hur säkerhetsprövningar ska kunna överprövas i en domstolsförhandling, samt presenterat tydliga kriterier för hur säkerhetsprövningar ska göras.

Svåra avtalsförhandlingar väntar i staten2.12.2024 10:03:26 CET | Pressmeddelande

Fackförbundet ST befarar att avtalsförhandlingarna inom staten kommer att bli mycket besvärliga. Arbetsgivarverkets inställning att sifferlösa avtal skulle göra staten till en mer attraktiv arbetsgivare och säkra kompetensförsörjningen underkänns helt av fackförbundet, som istället menar att det är konkurrensmässsiga löner, goda arbetsvillkor, och bra arbetsmiljö som avgör om staten kan rekrytera och behålla kompetens.

Informationsplikt skapar oro på myndigheter26.11.2024 15:56:13 CET | Pressmeddelande

Fackförbundet ST ser inga skäl till att införa det förslag till informationsplikt för vissa myndigheter som regeringens utredare lade fram idag. Det framstår mer som ett symbolpolitiskt förslag ägnat att signalera stram migrationspolitik. Eftersom det enligt utredaren själv bara är i undantagsfall som lagen kommer behöva åberopas, riskerar det enbart att skapa onödig stress och osäkerhet hos myndighetsanställda.

Ökad positiv attityd till distansarbete inom staten – Riksrevisionens nya rapport visar att arbetet är lika effektivt på distans12.11.2024 09:34:41 CET | Pressmeddelande

Riksrevisionens nya granskningsrapport om distansarbete på myndigheter visar att det inte påverkar arbetets effektivitet. I Fackförbundet STs nyligen släppta arbetsmiljörapport är trenden tydlig, 41 procent av de svarande ser inga som helst problem med att delvis jobba på distans. Det är en positiv ökning med 20 procent på fyra år.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye