Greenpeace

Greenpeace om höstbudgeten: “Som att tala mot en vägg”

Dela

I dag presenterade finansminister Elisabeth Svantesson (M) Tidöpartiernas budgetproposition för 2025. Greenpeace kommenterar de delar som rör klimat och miljö.

– Tidöparterina når enligt sina egna experter och myndigheter vare sig de nationella klimatmålen eller EU-målen som helhet. Istället för att skärpa klimatpolitiken vill Tidöpartierna se över målen för att kunna ändra och försvaga dem samtidigt som miljöbudgeten minskar. Det är ett svek och ett brott mot klimatlagen, och kan innebära dryga böter från EU. Om något är målen för svaga, men ändå lyckas Sverige inte nå dem trots desperata försök från Tidöpartierna att få det att verka som det, säger Erika Bjureby, Sverigechef Greenpeace.

– Vinnarna här är de som redan tjänar mest pengar och gör mest skada, exempelvis flygindustrin, fossilbolagen och skogsindustrin. Förlorarna är skattebetalarna, som riskerar att få betala dryga böter från EU och betala höga elpriser. Samtidigt ser vi hur stödet för klimatanpassning fortfarande är på låga nivåer, vilket innebär att det fortsatt finns stora risker för att hushållen får sina hem förstörda vid exempelvis översvämningar, säger Erika Bjureby, Sverigechef Greenpeace.

– Det är positivt att kommuner nu kan få kompensation vid utbyggnad av vindkraft, men samtidigt går det inte att bortse från att Tidöpartierna fortsätter att motarbeta förnybar energi. Uteblivna satsningar på elkablar gör att utbyggnaden av havsbaserad vindkraft försvåras och dessutom minskar nu stöden för solceller. Det är som att tala mot en vägg, vilka argument Tidöpartierna än möts av så fortsätter de att tjata om kärnkraften. Det kommer de att fortsätta göra i 15-20 års tid, för det är så lång tid det tar att bygga ny kärnkraft, men vi har inte den tiden på oss, säger Erika Bjureby, Sverigechef Greenpeace.

– Tidöpartierna försöker få det att verka som att de bryr sig om vår natur och pratar om att de ”höjer” anslagen för skötsel av värdefull natur. I praktiken är det ingen höjning, då de fortfarande är långt ifrån de nivåer som den tidigare regeringen satte. Skydd och skötsel av värdefull natur är avgörande för att minska utsläppen, stärka den biologiska mångfalden och respektera samers rättigheter, men i själva verket fortsätter Tidöpartierna att springa skogsindustrins ärenden och ignorerar nationella och internationella mål, säger Erika Bjureby, Sverigechef Greenpeace.

– Greenpeace står fast vid att miljöminister Romina Pourmokhtari (L) bör avgå. En miljöminister som inte arbetar för minskade utsläpp och ignorerar vetenskapen har misslyckats med sitt uppdrag. Liberalerna hade flera gröna löften inför valet och lyfter inte sällan EU:s betydelse, men Tidöpartierna kan fortfarande inte visa hur EU:s samtliga klimatmål ska nås utan att lägga till egna, skakiga bedömningar som vilseleder väljarna, säger Erika Bjureby, Sverigechef Greenpeace.

Kontakt

Christopher Engberg Dahl, kommunikationsansvarig Greenpeace Sverige
christopher.dahl@greenpeace.org
0791421453

Kontakter

Greenpeace är en oberoende organisation som agerar för att förändra attityder och beteenden, skydda och bevara miljön och verka för fred. Det gör vi genom att undersöka, exponera och konfrontera övergrepp mot miljön, naturen och klimatet. Vi gör det genom att få dem som har politisk och ekonomisk makt att skapa förändringar. Och genom att ta fram miljömässigt ansvarsfulla och socialt rättvisa lösningar som ger hopp och kan inspirera människor att ta ansvar för planeten.

Genom kreativa konfrontationer och användningen av fredlig civil olydnad, tar vi oss an de största hoten mot naturen och klimatet och strävar efter att skapa en bättre framtid. När vi agerar gör vi det med insikten om att människor är en del av naturen, med övertygelsen om att en bättre värld är möjlig, och med erfarenheten av att när vi står enade, kan vi verkligen göra skillnad.

Följ Greenpeace

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Greenpeace

Klimatambitionerna för Jönköpings offentliga måltider skiljer sig stort mellan kommunerna16.12.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande

Greenpeace kartläggning visar att det bland kommunerna i Jönköping finns flera goda exempel, men även många som ligger efter. Endast tre av länets 13 kommuner mäter utsläppen från måltiderna och Tranås saknar helt klimatambitioner. Jönköping visar framfötterna även jämfört med kommuner runt om i landet. Greenpeace vill med hjälp av kartläggningen engagera medborgare i att förbättra kommunernas klimatarbete.

Klimatambitionerna för Jämtlands offentliga måltider skiljer sig stort mellan kommunerna16.12.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande

Greenpeace kartläggning visar att kommunerna i Jämtland har flera goda exempel, men också att vissa halkar efter. Endast två av länets åtta kommuner mäter utsläppen från måltiderna och Krokom saknar helt klimatambitioner kring dessa. Länets minsta kommuner visar dock att det är möjligt att arbeta med frågan trots sin storlek. Greenpeace vill med hjälp av kartläggningen engagera medborgare i att förbättra kommunernas klimatarbete.

Klimatambitionerna för Gävleborgs offentliga måltider skiljer sig stort mellan kommunerna16.12.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande

Greenpeace kartläggning visar på stora skillnader i hur Gävleborgs kommuner hanterar klimatpåverkan från länets offentliga måltider och som helhet ligger länet efter nationellt. Endast två av länets tio kommuner mäter utsläppen från måltiderna och länets största kommun, Gävle, har ett ytterst bristfälligt klimatarbete. Greenpeace vill med hjälp av kartläggningen engagera medborgare i att förbättra kommunernas klimatarbete.

Klimatambitionerna för Blekinges offentliga måltider är klart lägre än snittet16.12.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande

Greenpeace kartläggning visar att kommunerna i Blekinge har mycket arbete kvar att göra när det kommer till klimatpåverkan från den offentliga konsten. Ingen av länets kommuner mäter utsläppen från måltiderna och i Ronneby kommun ligger ett politiskt beslut att servera animalier varje dag i skolan vilket hindrar arbetet med att minska klimatpåverkan. Greenpeace vill med hjälp av kartläggningen engagera medborgare i att förbättra kommunernas klimatarbete.

Klimatambitionerna för Skånes offentliga måltider skiljer sig stort mellan kommunerna16.12.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande

Greenpeace kartläggning visar att kommunerna i Skåne har en stor spridning i klimatambitioner när det kommer till det offentliga köket. Åtta av länets 33 kommuner mäter utsläppen från måltiderna. Helsingborg ligger i täten även nationellt men Simrishamn och Höganäs halkar efter mindre kommuner i länet. Greenpeace vill med hjälp av kartläggningen engagera medborgare i att förbättra kommunernas klimatarbete.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye