Sveriges Lärare

Sveriges Lärare besvikna över regeringens budget:
 Huvudlöst och tondövt

Dela

-- Jag är både besviken och oroad över regeringens passivitet. Man satsar inte tillräckligt på välfärden och skolan. Det skickar tydliga signaler om uteblivna prioriteringar, säger Anna Olskog, ordförande Sveriges Lärare.

Anna Olskog
Anna Olskog


-- Det är en budget på 3176 sidor och den väger cirka nio kilo - men den saknar helt och hållet tyngd och relevant innehåll när inte skolan och förskolan är prioriterade. Tvärtom, det är uteblivna satsningar. Med det reformutrymme som finns skulle vi kunna ha helt andra prioriteringar. Detta drabbar landets elever och lärare stenhårt, säger Anna Olskog.

-- Sveriges kommuner har under flera år sparat och skurit ner på skolor och förskolor, pressade av hög inflation, lågkonjunktur och hög skuldsättning. Tyvärr ser vi en tondövhet som är öronbedövande.



-- Regeringen är passiv och tillför inte ökade stadsbidrag ens i närheten av vad som skulle behövas för att stabilisera situationen i kommunsektorn. Det får förödande effekter för eleverna.
 
-- Strax före sommaren frågade vi Sveriges Lärares drygt 300 av våra lokala föreningar om finansieringen av skola och utbildning i just deras kommuner. Svaren talar sitt tydliga språk. Sju av tio föreningar uppger att de ekonomiska förutsättningarna för skol- och förskoleverksamhet är sämre nu än förra året. Ända prioriterar regeringen annat snarare än den uppväxande generationen elever, säger Anna Olskog.
 
Tilläggas ska att höjningen av Kunskapsbidraget bara är för år 2025. Pengarna försvinner sedan 2026 och sedan minskar Kunskapsbidraget än mer 2027. 

-- Regeringen säger sig ha höga ambitioner skola och utbildning. Men utbildningspolitiska ambitioner utan ekonomiska resurser har dåliga förutsättningar att ge önskat resultat. Den här budgetpropositionen skickar signalen att utbildning inte är så viktigt för Sveriges framtid. Det är huvudlöst!



-- Det är mycket nedslående att regeringen uppenbarligen inte förstår vilken situation Sveriges lärare och skolor står inför, avslutar Anna Olskog. 


Kontakter

Om Sveriges Lärare

Sveriges lärare har det viktigaste samhällsuppdraget – att ge våra barn och elever en likvärdig utbildning av hög kvalitet. Och lärare ska ha bra löner och bra villkor. Som det största akademikerförbundet jobbar vi för att göra skillnad för Sveriges lärare och studie- och yrkesvägledare. Med 300 000 medlemmar är vi en kraft att räkna med på varje arbetsplats.

Följ Sveriges Lärare

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Lärare

Sveriges Lärare om vinstutredningens tilläggsdirektiv: Systemfelen kräver fler åtgärder24.9.2024 11:05:19 CEST | Pressmeddelande

Sveriges Lärare välkomnar regeringens planer på att göra det svårare för olämpliga personer att driva friskolor. Samtidigt går skolans systemfel inte att lösa enbart genom utökad kontroll. – Gör man inget åt systemfelen är utökad kontroll bara en plåsteråtgärd. Sveriges Lärare har mycket högt ställda förväntningar på det systemskifte regeringen har utlovat, säger Sveriges Lärares förbundsordförande Anna Olskog.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye