Funktionsrätt Sverige

Trots välkomna budgetsatsningar: ”Inga betydande ekonomiska förbättringar för personer med funktionsnedsättning”

Dela

Trots regeringens löften om att göra Sverige rikare är det få personer med funktionsnedsättning och kroniska sjukdomar som kommer att se direkta förbättringar i sin privatekonomi. Funktionsrätt Sverige saknar betydande förslag om förbättringar i regeringens budgetförslag för 2025.
- Mer borde kunna göras för att förbättra livsvillkoren för personer med funktionsnedsättning, säger Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige.

Man i stadsmiljö som tittar in i kameran.
Nicklas Mårtensson, ordförande Funktionsrätt Sverige Foto: Linnea Bengtsson

Personer med funktionsnedsättning har sämre livsvillkor, sämre hälsa och en avsevärt lägre sysselsättningsgrad jämfört med den övriga befolkningen. Livsvillkoren för personer med funktionsnedsättning har dessutom försämrats inom många samhällsområden på senare år.

Funktionsrätt Sverige anser att regeringens budgetförslag innehåller ett antal välkomna satsningar, men  saknar reformer som förbättrar livsvillkoren för de flesta som idag lever med en funktionsnedsättning eller kronisk sjukdom. Funktionsrätt Sverige menar exempelvis att den stora satsningen på ett nytt jobbskatteavdrag i själva verket bidrar till att öka ojämlikheten i samhället, eftersom de som lever på sjuk- och aktivitetsersättning inte får någon skattesänkning överhuvudtaget. 

- Det är stötande och orimligt att människor med sjuk- och aktivitetsersättning inte får ta del av den här skattesänkningen. När inflationen inte längre är ett problem och Riksbanken sänker räntan finns inga godtagbara skäl att inte inkludera dem i satsningen, säger Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige.

Efterlängtad höjning av statsbidraget

Samtidigt finns det några guldkorn som Funktionsrätt Sverige vill lyfta fram. Funktionsrätt Sverige kommenterade redan på onsdagen den mycket efterlängtade höjningen av statsbidraget till funktionsrättsorganisationer, som urholkats under ett par decennier. 

- Att politikerna äntligen lyssnat och nu höjer statsbidraget är en stor framgång för oss. Vår förhoppning är att det här bara är första steget och att statsbidraget efter de här aviserade höjningarna framöver kommer att höjas i takt med kostnader för löner och hyror, säger Nicklas Mårtensson.

Nationellt kompetenscentrum

Nicklas Mårtensson vill också lyfta fram satsningen på ett nationellt kompetenscentrum för intellektuell funktionsnedsättning och autism.

- Det här är en viktig reform som kan bidra till att stärka rätten till självbestämmande och förebygga användningen av otillåtna tvångs- och begränsningsåtgärder på LSS-boenden.

Bland övriga satsningar som presenterats välkomnar Funktionsrätt Sverige att regeringen nu öppnar för en indexering av assistansersättningen.

- Vi ställer oss också positiva till de riktade satsningarna på utbildningsstödet till folkhögskolor med inriktning personer med funktionsnedsättningar, BUP, suicidprevention och att förebygga psykiska ohälsa, avslutar Nicklas Mårtensson.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Funktionsrätt Sverige är ett samarbetsorgan för organisationer som samlar personer med funktionsnedsättning. Vi är 53 medlemsförbund med tillsammans drygt 400 000 medlemmar. Vår vision är ett samhälle för alla.

Följ Funktionsrätt Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Funktionsrätt Sverige

Civilsamhället inför FN-förhör: ”Utvecklingen går åt fel håll”11.3.2024 08:01:15 CET | Nyheter

Idag, den 11 mars, inleds FN:s förhör av Sverige om hur vi lever upp till rättigheterna för personer med funktionsnedsättning. Civilsamhällets organisationer – som också finns på plats i Genève – är starkt oroade över utvecklingen i Sverige. - Vi ser att utvecklingen går bakåt inom flera viktiga områden. Sverige har haft tio år på sig att åtgärda de brister som FN lyfte fram vid den senast granskningen, men bara en av FN:s rekommendationer har åtgärdats fullt ut sedan dess. Nu måste regeringen sätta fart i arbetet med att följa rekommendationerna och genomföra konventionen, säger Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige.

Funktionsrätt Sverige om reformeringen av SiS: ”Glädjande att regeringen lyssnat på oss”6.2.2024 10:01:33 CET | Nyheter

Funktionsrätt Sverige välkomnar att regeringen nu tillsätter en utredning för att reformera verksamheten inom SiS. Utredaren får bland annat i uppdrag att föreslå åtgärder som säkerställer att det inte förekommer våld, eller att tvångsåtgärder vidtas utan stöd i lag. – Det är glädjande att regeringen äntligen har lyssnat på oss. Vi har påtalat de här bristerna inom SiS under flera år, säger Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye