Budgetpropositionen: Läkemedelsverket får kraftigt tillskott för arbetet med kliniska prövningar
Regeringen ger Läkemedelsverket 30 miljoner kronor under nästa år, och 60 miljoner årligen från 2026 för att stärka Sveriges konkurrenskraft inom kliniska prövningar. Därmed får myndigheten uppdraget att både förbereda för och etablera ett nationellt partnerskap – Swetrial.
Samtidigt anställer myndigheten regeringens tidigare utredare, Peter Asplund att leda det arbetet.
– Det här är ett mycket välkommet besked som betyder att vi nu kan göra en långsiktig satsning på ett för Sverige mycket viktigt arbete. Läkemedelsverket är en myndighet med kraft att samla aktörer i Sverige så att kliniska prövningar blir så ändamålsenliga och effektiva som möjligt, säger Gunilla Andrew Nielsen, ansvarig för myndighetens centrum för innovationsstöd.
Ett nationellt partnerskap som samlar alla kliniska prövningar
I juni gav regeringen Läkemedelsverket i uppdrag att, med utgångspunkt i Förslag på åtgärder för att skapa bättre förutsättningar för kliniska prövningar (Ds 2023:8), föreslå hur förbättrade förutsättningar och en stärkt kapacitet för fler kliniska prövningar kan skapas i Sverige. Ett av förslagen i den utredningen var att etablera Swetrial – ett nationellt partnerskap som möter så väl behoven från näringslivet, akademin som patienter och hälso- och sjukvård. Ett förslag som alltså nu blir verklighet.
Regeringens tidigare utredare ska leda arbetet
Den 1 oktober blir Peter Asplund projektledare och anställd vid Läkemedelsverket för att påbörja planeringen av och genomföra arbetet med en nationell hub för kliniska prövningar.
– Peter Asplund blir ett ovärderligt tillskott för myndigheten, som projektledare i arbetet med att genomföra uppdraget. Han har lång erfarenhet och ett brett kontaktnät i life science-sektorn. I hans uppdrag ligger nu att lämna det tidigare uppdraget som enmansutredare och kliva in i en ny roll hos oss på myndigheten, avslutar Gunilla Andrew Nielsen.
Delredovisa uppdraget våren 2025
För att påbörja arbetet fick Läkemedelsverket att använda 4 miljoner kronor under 2024. Nu får myndigheten alltså ytterligare 30 miljoner för 2025 och 60 miljoner följande år från 2026. Uppdraget ska delredovisas senast den 28 februari 2025 till Socialdepartementet. Delredovisningen ska innehålla förslag på organisatorisk modell och kostnadsberäkningar. En slutredovisning av uppdraget ska lämnas senast den 30 juni 2025.
Nyckelord
Kontakter
Läkemedelsverkets presstjänst
Tel:018-18 36 25press@lakemedelsverket.seBilder
Länkar
Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.
Följ Läkemedelsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket
Vården klarar november – trots bristen på infusionsvätskor21.11.2024 13:12:34 CET | Pressmeddelande
Trots att situationen fortsatt är instabil ser vården ut att klara av bristen på infusionsvätskor under november och december. Licensläkemedel, varsam användning i vården och täta samarbeten mellan företag, regioner och myndigheter ser ut att ha gett resultat.
Vi vill ha fler biverkningsrapporter om hormonläkemedel21.11.2024 10:50:52 CET | Pressmeddelande
Hormonläkemedel i plåster-, gel-, kräm- och sprayform med testosteron och östrogen skulle i sällsynta fall kunna ge biverkningar hos människor och djur i användarens närhet. Som alltid när man upplever biverkningar av ett läkemedel ska man rapportera in detta till Läkemedelsverket.
Nu blir det enklare att rapportera misstänkta biverkningar av djurläkemedel19.11.2024 08:30:00 CET | Pressmeddelande
Läkemedelsverket har en ny e-tjänst för rapportering av misstänkta biverkningar efter läkemedelsbehandling av djur. Myndigheten uppmanar alla djurägare att rapportera misstänkta biverkningar. Rapporterna är viktiga och används för att övervaka och förbättra säkerheten för djurläkemedel.
Ny e-tjänst ska underlätta biverkningsrapportering för veterinärläkemedel19.11.2024 08:29:00 CET | Pressmeddelande
En ny e-tjänst ersätter tidigare pappersblanketter för att rapportera misstänkta biverkningar efter läkemedelsbehandling av djur. Läkemedelsverket uppmanar all personal inom djurens hälso- och sjukvård att rapportera in misstänkta biverkningar.
Leqembi rekommenderas för behandling av tidig Alzheimers sjukdom15.11.2024 14:03:31 CET | Pressmeddelande
EMA:s humanmedicinska kommitté CHMP har omprövat godkännandet av läkemedlet Leqembi. Slutsatsen i den nya rekommendationen är att fördelarna överväger riskerna i en begränsad patientpopulation av alzheimerpatienter.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum