Läkemedelsverket

Budgetpropositionen: Läkemedelsverket får kraftigt tillskott för arbetet med kliniska prövningar

Dela

Regeringen ger Läkemedelsverket 30 miljoner kronor under nästa år, och 60 miljoner årligen från 2026 för att stärka Sveriges konkurrenskraft inom kliniska prövningar. Därmed får myndigheten uppdraget att både förbereda för och etablera ett nationellt partnerskap – Swetrial.

En person i laboratorieutrustning arbetar vid ett mikroskop.
Regeringen ger Läkemedelsverket 30 miljoner kronor under nästa år, och 60 miljoner årligen från 2026 för att stärka Sveriges konkurrenskraft inom kliniska prövningar. Foto: Johnér

Samtidigt anställer myndigheten regeringens tidigare utredare, Peter Asplund att leda det arbetet.

– Det här är ett mycket välkommet besked som betyder att vi nu kan göra en långsiktig satsning på ett för Sverige mycket viktigt arbete. Läkemedelsverket är en myndighet med kraft att samla aktörer i Sverige så att kliniska prövningar blir så ändamålsenliga och effektiva som möjligt, säger Gunilla Andrew Nielsen, ansvarig för myndighetens centrum för innovationsstöd.

Ett nationellt partnerskap som samlar alla kliniska prövningar

I juni gav regeringen Läkemedelsverket i uppdrag att, med utgångspunkt i Förslag på åtgärder för att skapa bättre förutsättningar för kliniska prövningar (Ds 2023:8), föreslå hur förbättrade förutsättningar och en stärkt kapacitet för fler kliniska prövningar kan skapas i Sverige. Ett av förslagen i den utredningen var att etablera Swetrial – ett nationellt partnerskap som möter så väl behoven från näringslivet, akademin som patienter och hälso- och sjukvård. Ett förslag som alltså nu blir verklighet.

Regeringens tidigare utredare ska leda arbetet

Den 1 oktober blir Peter Asplund projektledare och anställd vid Läkemedelsverket för att påbörja planeringen av och genomföra arbetet med en nationell hub för kliniska prövningar.

– Peter Asplund blir ett ovärderligt tillskott för myndigheten, som projektledare i arbetet med att genomföra uppdraget. Han har lång erfarenhet och ett brett kontaktnät i life science-sektorn. I hans uppdrag ligger nu att lämna det tidigare uppdraget som enmansutredare och kliva in i en ny roll hos oss på myndigheten, avslutar Gunilla Andrew Nielsen.

Delredovisa uppdraget våren 2025

För att påbörja arbetet fick Läkemedelsverket att använda 4 miljoner kronor under 2024. Nu får myndigheten alltså ytterligare 30 miljoner för 2025 och 60 miljoner följande år från 2026. Uppdraget ska delredovisas senast den 28 februari 2025 till Socialdepartementet. Delredovisningen ska innehålla förslag på organisatorisk modell och kostnadsberäkningar. En slutredovisning av uppdraget ska lämnas senast den 30 juni 2025.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Enhetschef, Kliniska Prövningar och Licenser, Läkemedelsverket samt ansvarig för Läkemedelsverkets life science-arbete.
Enhetschef, Kliniska Prövningar och Licenser, Läkemedelsverket samt ansvarig för Läkemedelsverkets life science-arbete.
Foto Magnus Aronson
Ladda ned bild
En person i laboratorieutrustning arbetar vid ett mikroskop.
Regeringen ger Läkemedelsverket 30 miljoner kronor under nästa år, och 60 miljoner årligen från 2026 för att stärka Sveriges konkurrenskraft inom kliniska prövningar.
Foto: Johnér
Ladda ned bild

Länkar

Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.

Följ Läkemedelsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye