Sveriges Allmännytta kommenterar budgetpropositionen
Sveriges Allmännytta välkomnar regeringens stöd för fler bostäder i norra Sverige, men betonar att det krävs betydligt fler åtgärder för att möta bostadsutmaningarna i hela landet.
Regeringen föreslår 140 miljoner kronor för bostadsutveckling i norra Sverige 2025, med ökningar till 505 miljoner kronor 2028. För subventionerade kreditgarantiavgifter föreslås 10 miljoner kronor 2025, med en årlig ökning till 20 miljoner kronor 2026–2032. Dock saknas flera viktiga förslag, såsom höjt tak för kreditgarantiavgiften och statligt stöd till Norrlandsfonden.
– Det är positivt att regeringen presenterar stöd för bostadsbyggandet, men fler åtgärder behövs, säger Anders Nordstrand, vd på Sveriges Allmännytta.
Nordstrand påpekar att detaljer om stöden saknas och att det är viktigt att dessa klargörs. Han välkomnar sänkta kreditgarantiavgifter men anser att regeringen borde höja taket för avgiften med hänsyn till de kraftigt ökade byggkostnaderna.
Tillfälliga bidrag till barnfamiljer föreslås sänkas och helt upphöra vid halvårsskiftet 2025. Nordstrand menar att bostadsbidraget borde höjas och indexeras för att möta de ökade boendekostnaderna.
– Vi har föreslagit åtgärder som sänkt moms på hyran och tillfälliga skattereduktioner för nybyggda hyresbostäder, samt att renoveringsstöd också ska omfatta hyresrätter, säger Nordstrand.
Vidare efterlyser Nordstrand typgodkännande av flerbostadshus för att möjliggöra snabbare och billigare byggande.
– Regeringen har hittills fokuserat på ägda boenden, men alla upplåtelseformer behöver uppmärksammas, avslutar Anders Nordstrand.
Läs mer här: Sveriges Allmännytta: Det behövs mer än stöd till byggandet i norr | Sveriges Allmännytta (sverigesallmannytta.se)
Nyckelord
Kontakter
Anna WeihePress
Tel:070-7212011Tel:08-406 55 25anna.weihe@sverigesallmannytta.seFölj Sveriges Allmännytta
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta
Årets kostnader för vatten och avlopp, elnät, fjärrvärme och avfall historiskt höga20.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Hushåll och fastighetsägare har under året pressats hårt av mycket kraftiga prishöjningar för fjärrvärme, elnät, avfall, vatten och avlopp (VA) som har ökat med 13 procent. Det är den största uppgången som skett sedan mätningarna startade för snart trettio år sedan. Det visar Nils Holgerssonrapporten som varje år kartlägger avgifter och taxor i hela landet.
De vinner Allmännyttans bästa klimatinitiativ!14.11.2024 07:07:51 CET | Pressmeddelande
Sveriges Allmännytta har utsett vinnarna av tävlingen Allmännyttans bästa klimatinitiativ 2024. Efter en noggrann jurybedömning tog Uppsalahem hem priset i kategorin för stora bolag, medan Ronnebyhus vann i kategorin för små och medelstora bolag.
Sveriges Allmännytta öppnar upphandling för framtidens prisvärda småhus28.10.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Idag tar Sveriges Allmännytta ett stort steg framåt genom att inleda en upphandling av nästa generation prisvärda småhus för allmännyttan. Den nya ramavtalsupphandlingen omfattar tre olika husmodeller – parhus, radhus och flerbostadshus i två våningar – och siktar på att möta den ökande efterfrågan på prisvärda bostäder, särskilt i mindre städer.
VA-taxorna rusar: höjningar på över 50 procent i flera kommuner9.10.2024 10:33:08 CEST | Pressmeddelande
Taxorna för vatten och avlopp fortsätter att öka kraftigt. Danderyd, Håbo, och Heby höjer taxan med över 50 procent. Norrtälje och Vaxholm är dyrast i landet. Här ligger vatten- och avloppskostnaden för en lägenhet nu på över 12 000 kronor per år. Det visar Nils Holgerssongruppens granskning.
Årets fjärrvärmehöjningar: ”Rekord i prischock”18.9.2024 12:01:06 CEST | Pressmeddelande
Efter förra årets rekordhöjningar av fjärrvärmeavgifterna visar Nils Holgerssongruppens kartläggning att de kraftiga höjningarna fortsätter, nu med i snitt drygt 15 procent över hela Sverige. Kartläggningen visar även att fjärrvärmepriserna i 79 kommuner ökat med över 20 procent. Priset i 23 kommuner har ökat med över 30 procent. Dessutom ökar de redan orimligt stora skillnaderna mellan fjärrvärmepriserna i landets kommuner.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum