Sveriges Allmännytta

VA-taxorna rusar: höjningar på över 50 procent i flera kommuner

Dela

Taxorna för vatten och avlopp fortsätter att öka kraftigt. Danderyd, Håbo, och Heby höjer taxan med över 50 procent. Norrtälje och Vaxholm är dyrast i landet. Här ligger vatten- och avloppskostnaden för en lägenhet nu på över 12 000 kronor per år. Det visar Nils Holgerssongruppens granskning.

Figur 1. 10 kommuner med lägst respektive högst VA-taxor samt riksmedel (Kr/lgh & år inklusive moms)
Figur 1. 10 kommuner med lägst respektive högst VA-taxor samt riksmedel (Kr/lgh & år inklusive moms)

Nils Holgerssongruppens kartläggning av VA-taxorna (vatten och avlopp) visar på nya rekordhöjningar. I Danderyd höjs taxan med över 63 procent. Ytterligare fyra kommuner – Håbo, Heby, Solna och Kungsör –höjer med runt 50 procent. Var fjärde kommun i landet höjer taxan med över 20 procent. I genomsnitt höjer kommunerna VA-taxorna med 13,9 procent.

–  De stora höjningarna är rejält kännbara för hushållen. Kommunerna behöver fråga sig om det är rimligt. Årets siffror är ett bevis på att kommunerna i större utsträckning än tidigare för över sina investeringskostnader på boende och fastighetsägare, säger Joachim Höggren, ordförande för Nils Holgerssongruppen.

– Det är viktigt med fungerande VA-tjänst. Men när det kommer till stora återinvesteringar efterlyser vi transparens och en dialog om det är boende och fastighetsägare som ska bära allt. När var fjärde kommun höjer med över 20 procent är det fog att undra över den långsiktiga kommunala planeringen. Det är viktigt att kommunens politiska beslutsfattare och ansvariga tjänstemän har en god dialog med berörda kring investeringsbehov och taxa, säger Joachim Höggren.

Norrtälje, Vaxholm och Tjörn har högst taxor

Högst taxa har nu Norrtälje efter en 30-procentig prishöjning. I Norrtälje och Vaxholm är VA-kostnaden för en lägenhet nu över 12 000 kronor per lägenhet och år. Tjörn ligger tätt efter på nästan samma nivå. Samtidigt har Solna, trots en höjning på 50 procent, fortfarande lägst VA-kostnad i landet. Det innebär att ett glas vatten nu är mer än fyra gånger dyrare i Norrtälje än i Solna.

– Siffrorna visar oförklarligt stora skillnader mellan kommunerna och att taxorna nu löper amok. Att låta boende och fastighetsägare bära stora investeringar för att hämta hem kommunal underhållsskuld och klimatanpassningsåtgärder är skevt, säger Joachim Höggren.

 Växjö och Hallsberg är de enda kommuner som sänker sina VA-taxor med -11,4 respektive -2 procent.

Fakta VA-taxor:
Beskrivningen av Nils Holgersson-husets vattenförbrukning beräknas till 2 000 kubikmeter vatten fördelat på 15 lägenheter på 67 kvadratmeter i medeltal.

I redovisningen är det endast VA-företagens så kallade brukningsavgifter som studeras. Dessa är hämtade från Svensk Vattens egen statistik. VA-verksamheten är till helt dominerande del avgiftsfinansierad men skattefinansiering får förekomma.

Om undersökningen:
Sedan år 1996 ger Nils Holgerssongruppen årligen ut rapporten ”Fastigheten Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige”. I rapporten ”förflyttas” en bostadsfastighet med 15 lägenheter genom landets samtliga 290 kommuner för att jämföra kostnader för sophämtning, vatten och avlopp, el och uppvärmning. Gruppens medlemmar är Bostadsrätterna, Fastighetsägarna, HSB Riksförbund, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och Sveriges Allmännytta.

Om Nils Holgerssongruppen:
Nils Holgerssongruppen representerar bostadsorganisationer i Sverige. Gruppen granskar och jämför kostnader för vatten, avlopp, avfall, elnätsavgifter och fjärrvärme för att främja rättvisa och effektiva tjänster i hela Sverige. Målet är att öka medvetenheten om kostnaderna för dessa, vilket är drygt 50 miljarder årligen, och bidra till positiv utveckling inom områdena vilket gagnar både fastighetsägare och boende.

Kontakt:
Joachim Höggren, Ordförande Nils Holgerssongruppen, 073-819 11 54

Presskontakt:
Gilda Romero, Pressekreterare Hyresgästföreningen, 072-549 11 55
Anna Weihe, Pressansvarig Sveriges Allmännytta, 070-721 20 11
Niklas Stavegård, Kommunikationschef Fastighetsägarna, 072-738 22 27
Mira Lindahl, Presschef Riksbyggen, 070-258 36 38
Kenny Fredman, Presschef Bostadsrätterna, 0765-20 10 04
Maria Lyckesjö, tf Presschef HSB, 070-771 43 00

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Figur 1. 10 kommuner med lägst respektive högst VA-taxor samt riksmedel (Kr/lgh & år inklusive moms)
Figur 1. 10 kommuner med lägst respektive högst VA-taxor samt riksmedel (Kr/lgh & år inklusive moms)
Ladda ned bild

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

Årets fjärrvärmehöjningar: ”Rekord i prischock”18.9.2024 12:01:06 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av fjärrvärmeavgifterna visar Nils Holgerssongruppens kartläggning att de kraftiga höjningarna fortsätter, nu med i snitt drygt 15 procent över hela Sverige. Kartläggningen visar även att fjärrvärmepriserna i 79 kommuner ökat med över 20 procent. Priset i 23 kommuner har ökat med över 30 procent. Dessutom ökar de redan orimligt stora skillnaderna mellan fjärrvärmepriserna i landets kommuner.

Byggagendan 2024 – tolv lösningar för ett bättre byggande5.9.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Sveriges Allmännyttas Byggherreråd lanserar nu Byggagendan 2024, ett omfattande initiativ som syftar till att vända den negativa kostnadsutvecklingen inom byggsektorn och möta det akuta behovet av både nya och renoverade bostäder. I en tid präglad av ekonomiska utmaningar och ökande krav på hållbarhet, presenterar agendan tolv konkreta åtgärder som kan förändra framtidens byggande. – Byggandet behöver bli mer resurseffektivt och uthålligt. Om vi med gemensamma krafter klarar att genomföra de reformer som föreslås i agendan kommer det att få en mycket positiv påverkan på möjligheterna att få fram fler prisvärda och hållbara bostäder. Vi som är medlemmar i Sveriges Allmännytta är redo att ta en ledande roll i utvecklingen och upprustningen av områden och bostadsbestånd, säger Fredrik Törnqvist, ordförande i Byggherrerådet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye