Örebro universitet

Regeringen satsar 30 miljoner kronor på Campus totalförsvar

Dela

Nu satsar regeringen 30 miljoner kronor på Campus totalförsvar – ett initiativ av Försvarshögskolan, Luleå tekniska universitet och Örebro universitet. Målet är att samla Sveriges lärosäten för att bidra till landets säkerhet. ”Universitet och högskolor har en viktig roll för att försörja Sveriges totalförsvar med nödvändig kompetens” konstaterar regeringen i budgetpropositionen.

Bildcollage: Birgitta Bervall Kåreborn, Robert Egnell och Johan Schnürer.
Birgitta Bervall Kåreborn rektor vid Luleå tekniska universitet, Robert Egnell vid Försvarshögskolan och Johan Schnürer rektor vid Örebro universitet. Foto: Tomas Bergman, Anders G Warne och Kicki Nilsson.

Campus totalförsvar ska bidra till kompetensförsörjningen och kunskapsutvecklingen av totalförsvaret genom skräddarsydda utbildningar och genom att formera kunskapsnoder där ny forskning och innovation samordnas. Det är primärt ett samarbete mellan Sveriges lärosäten men fungerar även som en mötesplats för akademi, myndigheter, näringsliv och civilsamhälle.

De tre lärosätena har startat arbetet med stöd från KK-stiftelsen på 6 miljoner kronor och nu går regeringen in med 10 miljoner kronor per år 2025-2027.

Förhoppningen är att alla Sveriges lärosäten ska ingå i Campus totalförsvar och redan idag har 32 lärosäten från norr till söder anmält sitt intresse.

–  Lärosätenas 70 000 anställda och 350 000 studenter utgör tillsammans en helt avgörande resurs vid uppbyggnaden av totalförsvaret. Forskning och utbildning över

hela landet, i nära samverkan med civila organisationer och Försvarsmakten, bygger motståndskraft och uthållighet vid kris och krig, säger Johan Schnürer, rektor vid Örebro universitet och ordförande i styrgruppen för Campus totalförsvar.

– Jag är stolt att vi tillsammans med andra svenska lärosäten tar eget ansvar och tydliggör att vi har en viktig roll i totalförsvaret. Tillsammans med externa aktörer, påbörjar vi en viktig översyn av bland annat utbildningar och forskning som kommer att vara viktiga i tider av krig och kris, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor vid Luleå tekniska universitet och vice ordförande i styrgruppen.

– Det finns en enorm kraft och kompetens inom universitets- och högskolesektorn. Genom att samarbeta och kanalisera den kraften inom för totalförsvarets behov så blir vi en mycket viktig aktör för att kompetensförsörja och kunskapsutveckla både det militära och det civila försvaret, säger Robert Egnell, rektor vid Försvarshögskolan.

Nyckelord

Kontakter

Rektor, Örebro universitet:
Johan Schnürer: johan.schnurer@oru.se, 070-815 19 78

Rektor, Försvarshögskolan:
Robert Egnell: robert.egnell@fhs.se, 070-961 08 76

Rektor, Luleå tekniska universitet
Birgitta Bergvall-Kåreborn: birgitta.bergvall-kareborn@ltu.se, 073-818 13 27

Bilder

Johan Schnürer rektor vid Örebro universitet.
Johan Schnürer rektor vid Örebro universitet.
Kicki Nilsson
Ladda ned bild
Robert Egnell rektor vid Försvarshögskolan.
Robert Egnell rektor vid Försvarshögskolan.
Anders G Warne
Ladda ned bild
Birgitta Bergvall-Kåreborn rektor vid Luleå tekniska universitet.
Birgitta Bergvall-Kåreborn rektor vid Luleå tekniska universitet.
Tomas Bergman
Ladda ned bild

Om oss

Örebro universitet är ett bredduniversitet med starka professionsutbildningar och forskning som spänner över 36 ämnen inom alla vetenskapliga fält. Vi har 15 000 studenter, 85 utbildningsprogram på grundnivå och avancerad nivå och ett stort utbud av fristående kurser. Örebro universitet har samlat spetskompetens inom tre profilområden: AI och robotik, Mat och hälsa och Föroreningar och samhälle. 

Följ Örebro universitet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Örebro universitet

Data sedan år 1620 visar penningmängdens roll för att förutspå inflation9.1.2025 09:11:17 CET | Pressmeddelande

Centralbanker världen över gör prognoser för inflationen. En ny studie på svenska data som sträcker sig från år 1620 och fram till våra dagar har undersökt en orsak till att priserna ökar. – Vi visar att penningmängden inte hade hjälpt särskilt mycket för att göra prognoser för inflationen under de här 400 åren, säger Pär Österholm, professor i nationalekonomi vid Örebro universitet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye