Universitetssjukhuset Örebro

Färre timmar hemsyrgas ökar inte risk för dödsfall eller sjukhusvistelse

Dela

Resultaten från REDOX-studien, världens största studie om hemsyrgas, visar att patienter kan klara sig utan syrgas i nio timmar varje dag. Den upptäckten har gjort att forskaren Josefin Sundh vid Universitetssjukhuset Örebro och hennes forskarkollegor fått sin studie publicerad i prestigefyllda tidskriften New England Journal of Medicine.

Forskaren Josefin Sundh. Foto: Håkan Risberg / Region Örebro län.
Forskaren Josefin Sundh. Foto: Håkan Risberg / Region Örebro län.

– Vi har gjort den första randomiserade kontrollerade studien om hemsyrgas på mer än 40 år och den vänder upp och ner på tidigare antagande om hur syrgas ska ges, berättar Josefin Sundh, överläkare inom Verksamhetsområde hjärt- lungmedicin och klinisk fysiologi vid Universitetssjukhuset Örebro.

Idag är rekommendationen både i Sverige och andra länder att ge syrgas minst 15 timmar, men helst 24 timmar om dygnet. Denna behandlingstradition baseras helt på hopslagna data från två små studier på KOL-patienter från tidigt 80-tal.

– Vi vet sedan länge att både syrgas i 15 timmar och 24 timmar per dygn förlänger överlevnaden vid kronisk syrgasbrist, men ingen tidigare studie har på ett randomiserat sätt jämfört dessa två behandlingsalternativ. Eftersom syrgas kan ge skamkänslor, isolering och begränsning av fysisk aktivitet är de här resultaten väldigt betydelsefulla för vår patientgrupp, säger hon.

Många av de som får syrgasbehandling i hemmamiljö är äldre, kvinnor och multisjuka. Idag får ungefär 1000 patienter per år hemsyrgasbehandling i hemmet.

– Vi har visat att hemsyrgas under hela dygnet inte minskar risken för vare sig död, sjukhusvård eller patientrapporterade symtom som andnöd, trötthet eller livskvalitet, jämfört med hemsyrgas 15 timmar, förklarar hon.

Fylla kunskapsluckor som förbättrar vården

Tidigare syrgasstudier har inte heller innefattat alla de patientkategorier som idag får hemsyrgas. REDOX-studien bestod av alla underliggande tillstånd som ger kronisk andningssvikt och majoriteten av patienterna hade flera samsjukligheter såsom både hjärt- och lungsjukdom.

– KOL var den vanligaste underliggande orsaken, men även patienter med bland annat lungfibros, hjärtsvikt och kronisk lungembolisering ingick. 

Hon berättar hur berikande det har varit att genomföra en akademisk studie med en kliniskt relevant frågeställning från verkstadsgolvet. Samarbetet med andra enheter har också lett till ett utvecklat nationellt nätverk för kommande lungmedicinska studier.

– Vi har redan dragit igång med nästa syrgasstudie. Den undersöker om syrgas givet med högflöde, en teknik som användes mycket på avdelningarna under covid-19-pandemin, även är av nytta vid syrgasbehandling i hemmet, avslutar Josefin Sundh.

Faktaruta

  • I studien jämförs två befintliga behandlingsalternativ för syrgasbehandling i hemmet, att ge syrgas 15 timmar per dygn och att ge syrgas kontinuerligt under dygnets alla 24 timmar.
  • Studien har planerats av en nationell grupp med ansvariga forskare från Lund och Örebro i spetsen. Den innefattar 241 patienter från 20 kliniker i Sverige. Universitetssjukhuset Örebro är den största enheten med totalt 35 procent av studiepopulationen.  
  • Slumpmässigt fick de antingen syrgasbehandling i 24 timmar per dygn eller 15 timmar per dygn. Under ett års tid följdes patienterna.
  • Här kan du läsa studien i New England Journal of Medicine - Long-Term Oxygen Therapy for 24 or 15 Hours per Day in Severe Hypoxemia

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Forskaren Josefin Sundh. Foto: Håkan Risberg / Region Örebro län.
Forskaren Josefin Sundh. Foto: Håkan Risberg / Region Örebro län.
Ladda ned bild

Länkar

Det personliga universitetssjukhuset

Som universitetssjukhus vill vi erbjuda våra patienter en modern och tillgänglig sjukvård på bästa möjliga vetenskapliga grund. Du som bor i Örebro län kan vara trygg i att ha tillgång till specialistsjukvård i din närhet. Flera specialiteter är uppmärksammade utanför landets gränser och forskning bedrivs inom många områden. USÖ har ca 550 vårdplatser och är ett av landets sju universitetssjukhus. Det är också en av länets största arbetsplatser med mer än 3 500 anställda.

Tillsammans med Örebro universitet utvecklar vi medicinsk forskning och utbildning. Samarbetet har bland annat lett till att en komplett läkarutbildning erbjuds i Örebro från och med 2011. Den nya läkarutbildningen medverkar till att lösa den nationella bristen på läkare och bidrar till att förbättra tillgängligheten i vården. För USÖ innebär läkarutbildningen stora möjligheter för fortsatt utveckling som universitetssjukhus, inte bara beträffande undervisning, utan också vad gäller forskning och högspecialiserad vård.

Följ Universitetssjukhuset Örebro

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Universitetssjukhuset Örebro

Färre förlossningskomplikationer när lägre gränsvärden för graviditetsdiabetes behandlas5.9.2024 09:35:00 CEST | Pressmeddelande

Forskaren Helena Backman vid Universitetssjukhuset Örebro fick 18,2 miljoner kronor från Vetenskapsrådet för sex år sedan för att forska om graviditetsdiabetes. I studien har forskargruppen utvärderat de gamla riktlinjerna för graviditetsdiabetes mot de nya från Socialstyrelsen. ”Studien visar att behandling av lägre gränsvärden för graviditetsdiabetes förbättrar förlossningsutfall”, berättar hon.

Liv räddas med koncept från Universitetssjukhuset Örebro20.6.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Vid en livshotande blödning räknas varje minut. ”Universitetssjukhuset Örebro är det enda sjukhus i världen som opererar samtliga brustna kroppspulsåderbråck med minimalinvasiv endovaskulär teknik. Det innebär att vi opererar inifrån och vi går in via ljumsken”, berättar forskaren David McGreevy. Forskning visar att det koncept som är utvecklat vid Universitetssjukhuset Örebro både är snabb och räddar många liv.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye