Sigtuna kommun

Sigtuna kommuns recept på tryggare och lugnare skolrestauranger

Dela

Mer än var femte elev i Sverige hoppar över skollunchen. Otrygghet och utsatthet gör att många äter någon annanstans. Eller inte alls. Sigtuna kommun har tagit ett helhetsgrepp om matupplevelsen och sett en tydlig förbättring.

Kökschef som serverar mat i en skolrestaurang.
Kökschef Adam Brolund menar att daglig kontakt med eleverna är viktigt för att skapa trygga och lugna skolrestauranger. "Det handlar också om att fråga hur de mår, om provet gick bra, hur de har det. På så vis bygger vi relationer som skapar trygghet", säger Adam Brolund. Foto: Sigtuna kommun/Rosie Alm.

Ett gäng skolungdomar sitter runt dukade bord med nybakat bröd, kaffe, juice och bakelser framför sig. Mysbelysningen och loungemusiken är på. De är inbjudna till finfrukost i skolrestaurangen på Ekillaskolan i Märsta. Det är skolans kökschef Adam Brolund som bjudit in. För han vill veta vad eleverna tycker om maten och restaurangen.

Det här var i våras och är ett av flera exempel på hur Sigtuna kommun arbetat för att öka trivseln i skolrestaurangerna.

- När vi fick sitta tillsammans i en lugn och avslappnad miljö kunde de berätta för mig hur de faktiskt upplever lunchsituationen. Vi i personalen fick positiv feedback kring vårt bemötande och hur maten smakar. Vi fick också veta att mångas relation till mat idag handlar om halvfabrikat, något som vi jobbar hårt för att ändra på, säger kökschef Adam Brolund.

Den senaste tiden har flera nationella undersökningar visat att elever ofta hoppar över skollunchen för att de känner sig otrygga i matsalen.

- Om vi vill ha tryggare skolmiljöer måste vi prata med eleverna, finnas nära till hands och lyssna på vad de säger. Om de lär känna oss som lagar maten och jobbar i restaurangerna vågar de också be om hjälp och tycka till om både maten och trivseln, säger Adam Brolund.

Att bygga relationer mellan kökspersonalen och eleverna har varit avgörande för att skapa trygga skolrestauranger. Det menar kommunens dietist Camilla Lindström.

- På en av våra andra skolor, St. Olofs skola, har alla klasser till exempel fått hjälpa till med lunchen i skolköket. Vi har märkt tydlig skillnad på hur eleverna bemöter kökspersonalen och varandra i restaurangen. Det är svårt att slänga mat på golvet eller skräpa ned när du känner personerna som behöver städa upp efter dig, säger Camilla Lindström.

För lunchrasten är mer än bara en lucka mellan lektioner. Om de används rätt kan skolmåltiderna både göra skolan tryggare och eleverna mer nyfikna på mat. Och ofta hänger de här två sakerna ihop.

- Sedan vi började prata mat med eleverna och bjuda in dem till köket har restaurangerna blivit mycket lugnare. De är mer intresserade av vårt arbete i stort. Vi har byggt upp ett förtroende och eleverna kan både lita på att maten smakar bra och att vi alltid finns nära till hands, säger Adam Brolund.

Sigtuna kommuns insatser för tryggare skolrestauranger

  • Finfrukost. Alla klasser på Ekillaskolan i Märsta bjöds in till finfrukost i våras. Där fick de prata med kökschef Adam Brolund om hur de upplever lunchsituationen.
  • Lärande kökskunskap. Alla klasser på St. Olofs skola i Sigtuna har fått hjälpa till med lunchen i skolköket, två till fyra elever åt gången.
  • Måltidskompisar. På kommunens låg- och mellanstadieskolor har de elever som vill fått hjälpa till under lunchen när förskoleklasserna kommit för att äta. Det här har stärkt sammanhållningen mellan årskullarna och de yngre barnen har till exempel vågat be de äldre om hjälp under raster eftersom de redan känner varandra.
  • Introduktion för förskoleklass. Barnen som ska ta steget från förskola till skola bjuds tillsammans med sina föräldrar in till gemensam middag i skolrestaurangen. Där får de prova att ta mat från buffén, lära sig hitta bestick, glas och servetter samt vilket håll man går för att hitta diskinlämningen.
  • Miljön i restaurangerna. I skolrestaurangerna har kommunen jobbat med bland annat flöden, avgränsningar och ”rum i rummet”. Syftet är att eleverna aldrig ska behöva sitta mitt i en matkö eller där många passerar för att lämna disk, samt att de ska kunna sitta mer i fred och ostört.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

En ljus skolrestaurang och en lunchbuffé i förgrunden.
Till restaurangen på Ekillaskolan i Märsta bjöds alla skolans klasser in till finfrukost i våras. Där fick de prata om hur de upplever lunchsituationen - vad som fungerar bra och vad som behöver bli bättre.
Foto: Sigtuna kommun/Rosie Alm.
Ladda ned bild
En elev tar mat från en buffé i skolrestaurangen.
Enligt Livsmedelsverket kan utsatthet och oro ligga bakom att många elever väljer att hoppa över skollunchen. Sigtuna kommun har därför satsat hårt på att göra skolrestaurangerna både tryggare och lugnare.
Foto: Sigtuna kommun/Rosie Alm.
Ladda ned bild

I Sigtuna kommun bor 52 000 invånare. De bor i någon av tätorterna Märsta, Sigtuna, Rosersberg eller på den levande landsbygden. Sigtuna är Arlandakommunen med Sveriges största flygplats.

Följ Sigtuna kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sigtuna kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye