Region Kronoberg

Elever får testa 100 yrken på länets största yrkesmässa

Dela

Nu är det dags! I morgon kommer runt 100 yrken att finnas på plats i konserthuset och på Teatertorget i Växjö. Den 24-25 september är nämligen länets största yrkesmässa i full gång. Över 5000 elever väntas från årskurs 6 och årskurs 9. Under två dagar får de uppleva, inspireras och testa olika viktiga yrken som behövs i samhället.

Foto: Alexander Hall
Foto: Alexander Hall

Mässan invigs den 24 september, klockan 08:25 av René Jaramillo (M), ordförande i regionala utvecklingsnämnden på Region Kronoberg samt Julia Berg (S), utbildningsnämndens ordförande i Växjö kommun. Media hälsas välkomna att delta.

– Yrkesdagen Kronoberg är en fantastisk kraftsamling som Regionen och Växjö kommun gör tillsammans för hela länet. Både detta året och vid premiären 2023 upplevde vi ett helt otroligt engagemang från både besökande skolor och länets näringsliv. Det är imponerande att vi har så många företag i Kronoberg som vill satsa på framtidens kompetensförsörjning! För att tidigt väcka kunskap och nyfikenhet om olika yrken riktar sig mässan nu även till elever från årskurs 6, säger René Jaramillo (M), ordförande i den regionala utvecklingsnämnden.

Elevernas besök sker under skoltid och de kommer att få testa en mängd olika yrkeskopplade aktiviteter. Bland annat kan de styra och köra en grävmaskin, testa brandmansutrustning, para ihop delar och verktyg på tid, lösa ett strömavbrott, marknadsföra en produkt, montera och koppla el, ta ett venprov, köra olika simulatorer, bära brickor som serveringsproffs och bädda en hotellsäng på tid.

Även vårdnadshavare och allmänhet är välkomna den 24 september, klockan 14.30-18.00.

– Jag hoppas att eleverna får en bra upplevelse under sitt besök och att de får testa och upptäcka många spännande yrken och bli inspirerade inför framtiden. De behövs i samhället och kanske blir deras nya drömyrke, ett yrke de tidigare inte ens visste fanns. På tisdag eftermiddag öppnar vi upp för alla och jag hoppas att många vårdnadshavare passar på att besöka denna viktiga mässa med sina barn, säger Julia Berg (S), ordförande i utbildningsnämnden, Växjö kommun.

Fakta om evenemanget:

  • Bland utställarna finns 60 företag, runt 100 yrken och 16 utställande skolor
  • Runt 120 elever från förskolan och lågstadiet kommer också att besöka evenemanget där de får chans att leka och fantisera om olika yrken.
  • Lista på medverkande yrken uppdateras på Yrkesdagens webbsida.
  • Två föreläsningar anordnas under eftermiddagen den 24 september för vårdnadshavare:
    • Tips inför gymnasievalet - Klockan 16:00 och 17:00 - våning 1, Ateljén i Konserthuset
    • Så påverkar AI framtidens arbetsmarknad - Klockan 16:30 och 17:30 - våning 1, Ateljén i Konserthuset

Kontakter

Följ Region Kronoberg

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Kronoberg

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye