Region Kronoberg

Årets strålkastare riktas mot Region Kronoberg

Dela

Region Kronobergs satsning BY2030, som ska utveckla länets byar, har idag tilldelats utmärkelsen Årets strålkastare. Priset går till initiativ som på ett föredömligt sätt arbetar att skapa hållbara och attraktiva livsmiljöer.

Rene Jaramillo (M), ordförande i regionala utvecklingsnämnden, Camilla Ottosson, regional utvecklinssamordnare, Sunny Sandström, verksamhetschef hållbar tillväxt och Eva Haraldsson, byarkitekt tog emot utmärkelsen Årets strålkastare.
Rene Jaramillo (M), ordförande i regionala utvecklingsnämnden, Camilla Ottosson, regional utvecklinssamordnare, Sunny Sandström, verksamhetschef hållbar tillväxt och Eva Haraldsson, byarkitekt tog emot utmärkelsen Årets strålkastare.

Utmärkelsen Årets strålkastare delas ut årligen av Boverket, Riksantikvarieämbetet, Arkdes och Statens konstråd vid den nationella konferensen för gestaltad livsmiljö.

– Det är med stor stolthet vi tar emot utmärkelsen. Det är ett erkännande av Region Kronobergs målmedvetna arbete att lyfta landsbygdens attraktionskraft och visa på vilka styrkor som finns i en region som vår, präglad av glesbygdens utmaningar och möjligheter, säger Rene Jaramillo (M), ordförande i den regionala utvecklingsnämnden.

Två delar i BY2030

BY2030 är ett gemensamt, lokalt förankrat projekt som syftar till att göra byarna i Kronoberg trivsamma på ett hållbart sätt. Tanken är att skapa fler och bättre möjligheter för människor att bosätta sig på landet och därmed bidra till Kronobergs attraktionskraft och kompetensförsörjning.

Arbetet har två huvudinriktningar:

  • Att göra det mer attraktivt att bo i länets byar. Arbetet sker tillsammans med de som bor och verkar där. Utgångspunkten är Agenda 2030 och politiken för gestaltad livsmiljö.
  • Att sprida erfarenheterna av byarnas utveckling – hur är det att bo på landsbygden i framtidens Kronoberg?

– Varför ska vi riva en skola för att bygga en ny och varför ska vi riva hus när vi har så många? Vi måste se kvaliteterna i de livsmiljöer som finns. Landsbygden behöver åter få sin lyskraft och sitt berättigande för att kunna vara den hållbara och attraktiva plats som den är att leva på, säger Eva Haraldsson, byarkitekt i Region Kronoberg.

Läs mer om BY2030 på by2030.se.

Juryns motivering

”Att arbeta mot BY2030:s vision innebär att driva ett långsiktigt förändringsarbete. Det handlar om att tänka nytt, göra nytt och pröva sig fram, tillsammans. Initiativet lyfter hållbar utveckling ur ett regionalt perspektiv, men med avstamp i varje plats specifika värden.

Inom arbetets ramar vill de ompröva, utveckla och bygga vidare på befintliga resurser, utmana normer om exempelvis nyproduktion, generella lösningar, ekonomisk styrd utveckling och det urbana - och samtidigt höja ambitionsnivån och möjliggöra sådant som inte annars sker.

BY2030 handlar om att accelerera den medvetna, hållbara och lokala omställningen av livsmiljöer utanför storstaden. Genom bred samverkan ska förutsättningar för ett gott liv i Kronoberg skapas. Med andra ord: en hel regions sätt att inkluderande och strategiskt arbeta med politik för gestaltad livsmiljö.”

Kontakter

Bilder

Om Årets strålkastare

Årets Strålkastare delas ut vid den årliga konferensen om gestaltad livsmiljö, som arrangeras av Boverket, Riksantikvarieämbetet, Arkdes och Statens konstråd.

Med gestaltad livsmiljö menas att bygga med respekt för platsens historia och befintliga strukturer, samtidigt som man strävar efter långsiktig hållbarhet och hög kvalitet i den byggda miljön.

Följ Region Kronoberg

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Kronoberg

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye