Blekinge Tekniska Högskola

Smarta tandborstar kan förbättra både munhälsa och livskvalitet hos äldre med kognitiva nedsättningar

Dela

Ny forskning vid BTH visar att smarta elektriska tandborstar kan bidra till att förbättra munhälsan hos äldre med mild kognitiv funktionsnedsättning. Avhandlingen utforskar hur denna teknologi kan påverka livskvaliteten, samtidigt som den banar väg för nya möjligheter inom hälsoövervakning och tidig upptäckt av sjukdomar.

En smart tandborste kan ge bättre munvård och hjälpa till att tidigt upptäcka sjukdomar. Tandborsten kan därmed spela stor roll för att öka livskvaliteten hos äldre med mild kognitiv funktionsnedsättning.
En smart tandborste kan ge bättre munvård och hjälpa till att tidigt upptäcka sjukdomar. Tandborsten kan därmed spela stor roll för att öka livskvaliteten hos äldre med mild kognitiv funktionsnedsättning.

Munhälsan spelar en avgörande roll för ett hälsosamt åldrande, men hos äldre med mild kognitiv funktionsnedsättning sker ofta en snabb försämring. Samtidigt kan dålig munhälsa förvärra den kognitiva nedsättningen.

I en ny avhandling i tillämpad hälsoteknik vid BTH undersöker Johan Flyborg hur introduktionen av smarta elektriska tandborstar kan hjälpa en utsatt grupp att bibehålla och förbättra sin munhälsa under minst 24 månader. Tekniken ger inte bara en lösning för bättre munvård, utan har också potential att fungera som bärare av sensorer för hälsomätning. Exempelvis kan tandborsten, genom inbyggda sensorer, mäta kroppstemperatur och tidigt upptäcka avvikelser.

Tekniken öppnar upp för tidiga insatser vid tecken på infektion, vilket är särskilt relevant inom äldreomsorgen. På sikt kan denna typ av teknik kopplas till hälso- och tandvårdssystem som, med hjälp av artificiell intelligens och maskininlärning, tidigt kan upptäcka förändringar och därmed ge snabbare beslutsunderlag och stöd till hälso- och tandvård.

Avhandlingen betonar också vikten av att involvera anhöriga och vårdpersonal i processen, vilket ökar chanserna för ett framgångsrikt resultat. I enlighet med Socialstyrelsens riktlinjer för god munhälsa vid demenssjukdom kan smarta tandborstar bli en viktig del i den kliniska vardagen för att säkerställa att äldre får den hjälp de behöver. Resultaten visar en enkel teknisk lösning, som den smarta tandborsten, kan spela en stor roll i utvecklingen av personanpassad och effektiv vård för äldre med mild kognitiv funktionsnedsättning.

Disputationen är öppen för allmänheten.

Dag: Torsdagen den 7 november 2024
Tid: Kl 10:00-12:00
Plats: Sal J1630, Campus Karlskrona eller via  Zoom.
Länk till avhandling.

För mer information kontakta Johan Flyborg, via e-post: johan.flyborg@bth.se eller via telefon: 0455-38 54 47.

Nyckelord

Kontakter

Om oss

Blekinge Tekniska Högskola, BTH, har en tydlig profil; digitalisering och hållbarhet, som genomsyrar hela verksamheten.

Vårt uppdrag är att bidra till en hållbar samhällsutveckling genom högre utbildning, forskning och innovation. Vi bedriver utbildning och forskning inom områden där samhället har stora behov.

BTH bedriver forskning på hög internationell nivå och är bland de sex bästa i världen inom mjukvaruutveckling och hållbar utveckling. Forskning utgör en tredjedel av vår verksamhet.

Besök oss gärna på www.bth.se

 

Följ Blekinge Tekniska Högskola

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Blekinge Tekniska Högskola

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye