Smarta tandborstar kan förbättra både munhälsa och livskvalitet hos äldre med kognitiva nedsättningar
Ny forskning vid BTH visar att smarta elektriska tandborstar kan bidra till att förbättra munhälsan hos äldre med mild kognitiv funktionsnedsättning. Avhandlingen utforskar hur denna teknologi kan påverka livskvaliteten, samtidigt som den banar väg för nya möjligheter inom hälsoövervakning och tidig upptäckt av sjukdomar.
Munhälsan spelar en avgörande roll för ett hälsosamt åldrande, men hos äldre med mild kognitiv funktionsnedsättning sker ofta en snabb försämring. Samtidigt kan dålig munhälsa förvärra den kognitiva nedsättningen.
I en ny avhandling i tillämpad hälsoteknik vid BTH undersöker Johan Flyborg hur introduktionen av smarta elektriska tandborstar kan hjälpa en utsatt grupp att bibehålla och förbättra sin munhälsa under minst 24 månader. Tekniken ger inte bara en lösning för bättre munvård, utan har också potential att fungera som bärare av sensorer för hälsomätning. Exempelvis kan tandborsten, genom inbyggda sensorer, mäta kroppstemperatur och tidigt upptäcka avvikelser.
Tekniken öppnar upp för tidiga insatser vid tecken på infektion, vilket är särskilt relevant inom äldreomsorgen. På sikt kan denna typ av teknik kopplas till hälso- och tandvårdssystem som, med hjälp av artificiell intelligens och maskininlärning, tidigt kan upptäcka förändringar och därmed ge snabbare beslutsunderlag och stöd till hälso- och tandvård.
Avhandlingen betonar också vikten av att involvera anhöriga och vårdpersonal i processen, vilket ökar chanserna för ett framgångsrikt resultat. I enlighet med Socialstyrelsens riktlinjer för god munhälsa vid demenssjukdom kan smarta tandborstar bli en viktig del i den kliniska vardagen för att säkerställa att äldre får den hjälp de behöver. Resultaten visar en enkel teknisk lösning, som den smarta tandborsten, kan spela en stor roll i utvecklingen av personanpassad och effektiv vård för äldre med mild kognitiv funktionsnedsättning.
Disputationen är öppen för allmänheten.
Dag: Torsdagen den 7 november 2024
Tid: Kl 10:00-12:00
Plats: Sal J1630, Campus Karlskrona eller via Zoom.
Länk till avhandling.
För mer information kontakta Johan Flyborg, via e-post: johan.flyborg@bth.se eller via telefon: 0455-38 54 47.
Nyckelord
Kontakter
Margareta Ahlström, pressansvarig kommunikatör
Tel:0455-38 50 91Tel:0709-409 450margareta.ahlstrom@bth.seOm oss
Blekinge Tekniska Högskola, BTH, har en tydlig profil; digitalisering och hållbarhet, som genomsyrar hela verksamheten.
Vårt uppdrag är att bidra till en hållbar samhällsutveckling genom högre utbildning, forskning och innovation. Vi bedriver utbildning och forskning inom områden där samhället har stora behov.
BTH bedriver forskning på hög internationell nivå och är bland de sex bästa i världen inom mjukvaruutveckling och hållbar utveckling. Forskning utgör en tredjedel av vår verksamhet.
Besök oss gärna på www.bth.se
Följ Blekinge Tekniska Högskola
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Blekinge Tekniska Högskola
Nu kraftsamlar samhället i ett Nato-sponsrat projekt för att lösa problematiken kring undervattenskablar14.1.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Världen har sett ett flertal sabotage riktade mot det fiberoptiska nätverk som finns på havsbotten – nätverk utgör ryggraden i vår digitala värld och som transporterar mer än 95 procent av den interkontinentala internetkommunikationen. Det Nato-sponsrat projektet HEIST har om mål att säkra det kritiska informationsflödet vid ett avbrott. Det är en världsledande samling av myndigheter, industri och akademi som nu möts i Karlskrona och media är välkommen att träffa dem.
Forskning för att förstå och förbättra kvaliteten i 360°-videor för VR13.1.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Virtuell verklighet, VR, förändrar hur vi ser på videor genom att erbjuda uppslukande 360°-upplevelser. För att förbättra dessa upplevelser är det viktigt att förstå hur människor uppfattar och bedömer kvaliteten, eftersom faktorer som tittarbeteende, komfort och erfarenhet påverkar helhetsintrycket. Nu kommer ny forskning inom detta område.
Digitala tvillingar och extended reality ger bättre och smartare fordonsdesign16.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Ny forskning vid BTH visar hur fordonsindustrin kan använda digitala tvillingar – virtuella prototyper – för att skapa mer effektiva och innovativa designlösningar. Genom att kombinera dessa med extended reality (XR) öppnas helt nya möjligheter för att ta snabbare och bättre designbeslut för framtidens intelligenta fordon.
Fler tjejer ska inspireras att välja teknik4.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Fredagen den 6 december anordnar BTH, i samarbete med företaget Ericsson, en teknikdag för tjejer. Under dagen kommer ett 40-tal tjejer i årskurs 8 och 9 från olika skolor att få en inblick i hur det är att arbeta inom teknikområdet. Media är välkommen att träffa eleverna.
BTH och Saab samarbetar för säkrare och effektivare kommunikation för intelligenta flygsystem4.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Idag har militären som kan kontrollera och begränsa tillgången till det elektromagnetiska spektrumet en klar fördel i konflikter. BTH och Saab har i flera år bedrivit forskning inom Vinnova:s flygtekniska forskningsprogram.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum